• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] pompa oleju w 2.0 JTDm

czyrek

Nowy
Auto
jest 159 ELEGANTE/SPORT 1,9 jtdm 8v, Mito 1,6 jtdm, była 147 jtd 8v, była 159 SW jtdm 8v chip
Witam,

mam pytanie w temacie zaszłyszanym w rozmowie z mechanikiem serwisowym,
zaleca wymianę uszczelnki w pompie olejowej w silniku 2.0 JTDm, przy około 150 tys.przebiegu,
ponieważ materiał z którego jest wykonana powoduje jej rozszczelnienie,
czego efektem ma być tłoczeniem piany olejowej i dalej brak smarowania wraz z jego skutkami,

czy ktoś coś wie w temacie?

Problem pompy poruszony w "Auto Świat": Zarówno w przypadku silnika 1.6, jak i pokrewnego konstrukcyjnie 2.0 warto zwrócić uwagę na kontrolkę ciśnienia oleju – czy gaśnie natychmiast po uruchomieniu jednostki, czy po kilku sekundach. W drugim przypadku winna jest często uszczelka między smokiem (zintegrowanym z miską olejową) a pompą oleju. Czyszczenie miski i wymiana uszczelki kosztują ok. 500-600 zł. Podobne zalecenia na temat kontrolki oleju wyczytałem na włoskim forum.

Potwierdzam to co pisze kolega aras-rat. Zaprzyjaźniony mechanik do mnie dzwonił z pytaniem czy kontrolka gaśnie od razu po odpaleniu czy po chwili dopiero. U mnie jest jak należy więc narazie nic z tym nie robię (przebieg 161kkm).

Panowie czy ta uszczelka moze byc powodem wystepowania błędu przy odpalaniu auta " Insufficent engine oil pressure Stop and Turn off engine"

171224-pompa_oleju__2_0_jtdm-20150305_110049.jpg

Kontrolka pojawia się tylko i wyłącznie jak na zewnątrz temperatura jest mniej więcej ok 5 stopni i mniej.
Przy teraźniejszej temperaturze kontrolka nie wystepuje w ogole.
Ktos podpowie gdzie taka uszczelkę kupić ewentualnie pokaże schemat która to jest dokładnie częśc.

Załączniki

• 20150305_110049.jpg
    20150305_110049.jpg
    43.2 KB · Wyświetleń: 1,102
Ostatnia edycja:
Panowie czy ta uszczelka moze byc powodem wystepowania błędu przy odpalaniu auta " Insufficent engine oil pressure Stop and Turn off engine"

171224-pompa_oleju__2_0_jtdm-20150305_110049.jpg

Kontrolka pojawia się tylko i wyłącznie jak na zewnątrz temperatura jest mniej więcej ok 5 stopni i mniej.
Przy teraźniejszej temperaturze kontrolka nie wystepuje w ogole.
Ktos podpowie gdzie taka uszczelkę kupić ewentualnie pokaże schemat która to jest dokładnie częśc.
Jeśli masz coś takiego to bym nie ryzykował. Tak jak mówiłem ja informację dostałem w grudniu więc zapewne wtedy był wysyp takich przypadków. Co do schematu to nie poratuje bo niestety nie jestem mechanikiem.

Znajomy w bravo tez miał ten problem. Na ichniejszym forum jest on szeroko opisywany.

rzekomo to uszczelka nr 16 na fotkach
attachment.php
attachment.php

Spróbuje wymienic i dam znac jak bedzie chlodniej czy to to ustrojstwo ;)

Załączniki

• t-sn-ní (1).jpg
    t-sn-ní (1).jpg
    28.9 KB · Wyświetleń: 2,871
  • t-sn-ní (2).jpg
    t-sn-ní (2).jpg
    30.5 KB · Wyświetleń: 2,891
rzekomo to uszczelka nr 16 na fotkach
171246-pompa_oleju__2_0_jtdm-t_sn_n_1_.jpg
171247-pompa_oleju__2_0_jtdm-t_sn_n_2_.jpg

Spróbuje wymienic i dam znac jak bedzie chlodniej czy to to ustrojstwo ;)

Kiedyś tu juz o tym pisałem znalazłem to samo rozwiązanie na włoskim forum rónież. Nie jest to niebezpieczne ale moze być denerwujące.

ris a duzo z tym zabawy zeby to wymienic. pewnie potrzebny bedzie kanal bo na podnosniku to chyba nie bardzo.

ris a duzo z tym zabawy zeby to wymienic. pewnie potrzebny bedzie kanal bo na podnosniku to chyba nie bardzo.

Nie mam pojęcia nie wymieniałem. Zawsze jest niby duperel, a później się okazuje, ze kupa roboty. Mnie pokazuje się czasem w zimie na sekundę po odpaleniu i natychmiast gaśnie, nie ruszam bo to chwilowy sygnał podany do komputera.

Nie mam pojęcia nie wymieniałem. Zawsze jest niby duperel, a później się okazuje, ze kupa roboty. Mnie pokazuje się czasem w zimie na sekundę po odpaleniu i natychmiast gaśnie, nie ruszam bo to chwilowy sygnał podany do komputera.

No wlasnie ja mam podobnie, raz na 4-5 odpalen auta wyskakuje ten komunikat, zamowie uszczelke i jak bede wymienial olej zlece wymiane tego gówna ;)

Witam
Powiedzcie czy ta przypadłość z tą uszczelką może doporowadzić do jakiś uszkodzeń silnika? Bo też miałem komunikat jak wyżej pisali i też tylko jak było zimno teraz komunikatu brak, nie wiem czy brać się za tą uszczelkę.

Witam
Powiedzcie czy ta przypadłość z tą uszczelką może doporowadzić do jakiś uszkodzeń silnika? Bo też miałem komunikat jak wyżej pisali i też tylko jak było zimno teraz komunikatu brak, nie wiem czy brać się za tą uszczelkę.

Widzę, ze następny kolega z Alfą 2.0 :) czyżby wada fabryczna ? :cool:
Trudno powiedzieć pierwszy raz mi się zapaliło późną jesienią jak było już zimno. Nie zauważyłem, zeby coś złego się działo. To jest tylko sekundowy komunikat komputera, który natychmiast znika i tyle. Jeżdżę nic się nie dzieje. Specjalnie nie zamierzam się za to brać. Jak będę robił coś z rozrzadem to się tym zajmę.

- - - Updated - - -

A może ktoś to już robił to niech się odezwie !

Jeśli problem jest tylko w zimie i to tylko sekundę to chyba jest w granicach normy. Olej jest zimny, czyli gęstszy.

Nie popadamy już w jakąś paranoje ?

u mnie w zime lato wiosne jesien tego nie bylo

Jeśli problem jest tylko w zimie i to tylko sekundę to chyba jest w granicach normy. Olej jest zimny, czyli gęstszy.

Nie popadamy już w jakąś paranoje ?

Też tak myślę dlatego nie przybieram sobie do głowy. :)

- - - Updated - - -

u mnie w zime lato wiosne jesien tego nie bylo

Jak widzisz u wielu 2.0 to występuje więc to jakaś przypadłość która pojawia się wcześniej czy później. To jest tylko tuż po urochomieniu silnika dźwięk "piiiii" komunikat i wraca wszysto do normy.

Ja mam 2.0 od nowości (2010) i na szczęście nie mam takiej przypadłości. Autko ma 89 tys.

Amortyzatory
Powrót