Pomocy!!!! Przegub wewnętrzny alfa romeo 147

• Autor wątku Autor wątku soren99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Samochód dostaje wibracji na przodzie, sprawdzałem pod nim,a tam guma(osłona) mokra,poluzowana, no i luzy są i coś w środku się posypało. Wydaję mi się że to właśnie to.

Dziś dostaliśmy się do tego przegubu.
W środku brązowo i mokro,porażka. Krzyżak uszkodzony, a w kielichu też nie ciekawie.
Tak więć trafiony,zatopiony.
Teraz trzeba poszukać gdzieś kielicha i krzyżaka,i jest już problem bo ceny kielichów są nie za ciekawe,wogóle to ciężko spotkać. Sa może jakieś możliwości zakupu od np fiata? A może istnieje możliwość regeneracji ?

Potrzebna lewa strona, tak?
Daj vin na PW to zobaczę co można zrobić.

witajcie!

Mozecie mi powiedziec jak to jest z tymi przegubami? Bo ogladam na allegro i np na autosklep24 i wszedzie sa te same, za nie duze pieniadze. Np ten: http://autosklep24.pl/pl/p/Przegub-wewn-ALFA-147-156-LYBRA-1,9-JTD-lewy/15653

Tymczasem ja mam tzw kielich i nie wiem czy te czesci sa wymienne czy jak...

Nagralem tez wideo po zakupie gdy pierwszy raz mialem auto na kanale
W momecie nagrywania filmu nie bylo zadnych problemow podczas jazdy jednak po okolo 1000km zaczelo strasznie wibrowac samochodem...

Jak masz kielich to nie możesz założyć tego ze zdjęcia.

Oryginalny kielich około 6 stówek, zamiennik około 350 zł.
Ten drugi ma być za chwilę , czekamy.

Wiesz z której strony taj wibruje?? Mam jeden na życiu urzywany ale dobry tylko że od 150hp

Nie wiem z ktorej strony:/ Ale wnioskujac po filmiku wychodzi na to ze lewy. Musze tez dodac ze okolice przegubu sa ufajdane w lini prostej od popsutej w przeszlosci gumowej oslony, dlugo sie glowilem co to moglo byc. Prawdopodobnie to byl poczatek konca :/

A jakosciowo ten zamiennik jak sie ma do oryginalu? tzn czy warto sie w to bawic.

Moim zdaniem zamiennik ma pewną zaletę której nie ma oryginał, dlatego może być lepszy.
Za wcześnie na takie opinie, to jest na rynku dopiero kilka miesięcy.

Ale Ty masz inny numer katalogowy jeśli się nie mylę. Wydaje mi się że ja Ci sprawdzałem ten kielich i tam był inny rodzaj.

tzn nie wiem czy mi czy nie, zamowilem dzis u ciebie 2 wahacze i laczniki przez mejla, jesli ci pomoze skojarzyc. Wybacz ze patrze tak na "2 fronty" ale poprostu chcialbym to miec na poniedzialek a u ciebie ten zamiennik nie jest dostepny, dodam ze zastanawiam sie jeszcze jednak nad tym oryginalem od ciebie... ale jednak 350 za zamiennik a prawie 800 za ori robi roznice nad ktora warto sie zastanowic.

Ok, tak mi się wydawało.
Nie ma się co oszukiwać, 4 stówki to sporo kasy także nic dziwnego że szukasz.

Ten przegub z aukcji nie pasuje, u Ciebie ma być nr 46307522. Zamiennik będzie dopiero za jakieś 2 - 3 tygodnie.

Wysłałem Ci wycenę po kosztach żeby złagodzić ból wydatków :) , to wszystko co mogę zrobić na ten moment.

Mam podobny objaw jak u kolegi alcapone154 na filmiku, na lewym wewnętrznym przegubie słychać i czuć luz. W trakcie jazdy w okolicach 90km/h, lekkim przyśpieszaniu czuć bicie na kierownicy (szczególnie na lukach w prawo) i było słychać dziwne dźwięki. Po zdjęciu osłony widać ze luz ma krzyżak. Dodatkowo było tam sucho jak pieprz;]. Szukając w sieci trafiłem na kilka tematów i pojawiło się trochę pytań:
1 - są 2 rozwiązania przegubów wewnętrznych, Kielich + krzyżak albo tzw. łożysko homo-kinetyczne. Oba rozwiązania mają rożne średnice walków i ilości zębów. Zaglądając pod auto wiem ze mam kielich. Czy w rozwiązaniu z kielichem tez były rożne ilości zębów w krzyżakach i średnic walków, czy tylko 24 zęby, 28 mm ?
2 - Ruszając przegubem, kielich tam gdzie wchodzi ośka do skrzyni widać ma lekki luz. Czy to normalne?

ps. GT jtdm 2005,
ps. 2. Doraźnie po nasmarowaniu łożyska smarem przekładniowym jest cicho i już prawie nie bije ale wymienić to trzeba wiec szukam co kupić.

...............
1 - są 2 rozwiązania przegubów wewnętrznych, Kielich + krzyżak albo tzw. łożysko homo-kinetyczne. Oba rozwiązania mają rożne średnice walków i ilości zębów. Zaglądając pod auto wiem ze mam kielich. Czy w rozwiązaniu z kielichem tez były rożne ilości zębów w krzyżakach i średnic walków, czy tylko 24 zęby, 28 mm ?
...........

Były różne rodzaje kielichów, lepiej zwróć się do jakiegoś sklepu zeby Ci dobrali po Vinie.

Witam mam pewien problem i nie wiem czy to przegub czy coś innego

Objawy
Przy bardzo powolnej jeździe (5-10km) stukanie z okolicy lewego koła.
Przy gwałtownym ruszaniu nic takiego nie występuję żadnych stuków.
Przy powolnej jezdzie i wrzuceniu na luz , stuki dalej występują
Przy powolnej jezdzie i wylaczeniu silnika dalej postukuje , nie zaleznie czy wyłaczylem na luzie czy na biegu.
Przy zatrzymaniu sie , zostawieniu samochodu na biegu i poruszaniu kolem przod tyl , slychac jakby lekie przeskakiwanie , jakby luz byl

Objawy zrobily sie po wymianie wahaczy górnych.

Niemam mozliwosci sprawdzenia tego na kanale , dopiero jak w wekend bede w domu , chyba ze ktos poleci jakiegos mechanika w Lodzi ktory by mogl na to zerknac nie rozbierajac odrazu pol samochodu

Pozdrawiam ;)

Witam mam pewien problem i nie wiem czy to przegub czy coś innego

Objawy
Przy bardzo powolnej jeździe (5-10km) stukanie z okolicy lewego koła.
Przy gwałtownym ruszaniu nic takiego nie występuję żadnych stuków.
Przy powolnej jezdzie i wrzuceniu na luz , stuki dalej występują
Przy powolnej jezdzie i wylaczeniu silnika dalej postukuje , nie zaleznie czy wyłaczylem na luzie czy na biegu.
Przy zatrzymaniu sie , zostawieniu samochodu na biegu i poruszaniu kolem przod tyl , slychac jakby lekie przeskakiwanie , jakby luz byl

Objawy zrobily sie po wymianie wahaczy górnych.

Niemam mozliwosci sprawdzenia tego na kanale , dopiero jak w wekend bede w domu , chyba ze ktos poleci jakiegos mechanika w Lodzi ktory by mogl na to zerknac nie rozbierajac odrazu pol samochodu

Pozdrawiam ;)

Możesz spróbować na Wileńskiej 11 , 42 661-40-10
pytaj o Przemka

Dzieki za pomoc ;) puki co objawy ustały, wiec jak już będę w domu to sam wjadę na kanał i sprawdzę może do czegoś dojdę, a jak nie to podjadę pod wskazany adres.

Pozdrawiam ;)

Amortyzatory
Powrót