• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Jutro wybieram się do komisu Deft-Autka.pl. Rozumiem, że jest to komis należący do właściciela autka.pl? Z tego co czytałem, można tam trafić w miarę fajne egzemplarze, w dodatku w miarę pewne? Polecacie ogólnie ten komis, miał ktoś do czynienia?

TomekKrk - taki nick ma na forum
Wielu mialo stycznosc
Mozna poczytac na forum

Panowie, co myślicie o tym egzemplarzu?

http://moto.gratka.pl/tresc/19149579.html

Wszystkie szyby podobno oryginalne, ale było uderzone w tył więc jest nowy zderzak i szpachla na tylnym słupku. Po wymianie oleju świeci się kontrolka od oleju. 3 właściciel od nowości, drugi w Polsce.
Warto jechać na oględziny?

Rzadko się widzi korbki z tyłu w 159. Wyposażenie najbardziej podstawowe z plusem. Plus za klimatyzację automatyczną, tempomat i kierownicę multifunkcyjną. Ja już nie umiałbym się przesiąść do auta bez bajerów.

Zdjęcia od magika z Płocka, jak się przyjrzeć to widać pewne niedoskonałości auta.

Rzadko się widzi korbki z tyłu w 159. Wyposażenie najbardziej podstawowe z plusem. Plus za klimatyzację automatyczną, tempomat i kierownicę multifunkcyjną. Ja już nie umiałbym się przesiąść do auta bez bajerów.

Zdjęcia od magika z Płocka, jak się przyjrzeć to widać pewne niedoskonałości auta.

Jahu,
rozumiem że ta na większym wypasie jest ?

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-2-jts-navi-skory-super-stan-i5628611595.html

W płocku jest jeszcze jedna jak ktoś szuka benzynowej:

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9-jts-tylko-100tys-przebiegu-i5622443144.html

:)

Cześć wszystkim,

Co sądzicie o autku z tego ogłoszenia?
http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jtdm-150km-skora-exclusive-133tkm-ID6y9KDd.html
Interesuje mnie właśnie sedan z 1.9JTDm 150KM, szczególnie w tej wersji wyposażenia(miodowa skóra).
Co sądzicie o automacie? Ja trochę się go obawiam.
Dodam, że autko na początku było wystawione za 30 tys. Dzięki za opinię:)

Dla mnie wyposażenie marzeń:
– xenon
– czujniki parkowania P+T
– automat

Lepszej, wygodniejszej i jednocześnie rozsądniejszej kombinacji w 159 nie znajdziesz. Automatu nie bój się, to AISIN. Tutaj są minimalne koszty napraw. Pozostaje sprawdzić czy auto przyjechało do PL w całości czy w ćwiartkach.

Jahu,
rozumiem że ta na większym wypasie jest ?
Tak naprawdę przy używanym aucie wersja wyposażenia nie ma takiego znaczenia, tzn. czasem lepiej kupić auto skromniejsze i w lepszym stanie technicznym. Ja po prostu dziś już nie kupiłbym auta bez:
xenonu
czujników parkowania P+T
zestawu BT (tutaj można posiłkować się zestawami dokładanymi).

Ostatnia edycja:
Bo auto zostało kupione w Danii od firmy i MUSIAŁA to nabyć firma - więc sprzedaż za granicą jest w kwocie netto.

Tomku,
Widziałem kilka aut z DK, ale były sprowadzone już z Niemiec. Jak patrzyłem na mobile.eu przeważnie jest adnotacja nur fur export czyli jak nie sprowadzasz sam to istnieje ryzyko że VAT gdzieś się ulotnił skoro auto jest sprzedawane u nas na fvat 0% ?

Tomku,
Widziałem kilka aut z DK, ale były sprowadzone już z Niemiec. Jak patrzyłem na mobile.eu przeważnie jest adnotacja nur fur export czyli jak nie sprowadzasz sam to istnieje ryzyko że VAT gdzieś się ulotnił skoro auto jest sprzedawane u nas na fvat 0% ?

Kwestia VAT i "nur für export" to odmienne sprawy.

Firma sprzedając poleasingowe auto sprzedaje je na fakturę. Jeśli kupujący jest osobą prywatną lub firmą działającą w tym samym kraju to sprzedający wystawia fakturę, dolicza VAT i płacisz cenę brutto. Jeśli jesteś firmą z Polski i masz VAT-EU to zgodnie z przepisami dotyczącymi nabycia wewnątrzwspólnotowego sprzedawca wystawia fakturę z kwotą netto, płacisz cenę netto i VAT naliczasz i płacisz w Polsce. Cały przekręt polega na tym, że przepuścić taki samochód przez kilku pośredników, jeden z nich nie rozlicza podatków, jest "słupem" i w tym łańcuchu ginie obowiązek zapłaty VAT. W Polsce takie auto kupujesz już na umowę K-S (lub fakturę vat-marża, bez vatu w wartości samochodu).

"nur für export" odnosi się do tego, że auto jest uszkodzone lub nie ma gwarancji (to sprawa przepisów dotyczących gwarancji na auta na rynku wtórnym w Niemczech), ale nie znam szczegółów.

To auto całe jest sprzed liftu. Rocznik 2009 to ściema. Mamy tutaj ewidentnie końcówkę 2007.

Faktycznie zegary nie mają białego podświetlenia. Po czym jeszcze można odróżnić wersje przedliftową na tym zdjęciu? I jak dokładnie określić, że to np. koncówka 2007? W 2008 występowały wersje przed i po liftowe?

Zobacz na wzór przeszyć na fotelach. Przedliftowe mają ładniejsze. I wygodniejszą tylną kanapę. (tutaj drobna uwaga: fotele ze skórą poltrona frau miały po lifcie inne przeszycia niż standard) Odnośnie rocznika - nie jestem pewien kiedy szły ostatnie przedliftowe. Koniec 2007 czy początek 2008.

Ostatnia edycja:
Faktycznie zegary nie mają białego podświetlenia. Po czym jeszcze można odróżnić wersje przedliftową na tym zdjęciu? I jak dokładnie określić, że to np. koncówka 2007? W 2008 występowały wersje przed i po liftowe?
Oczywiście ale zegarami i tak nie ma się co kierować bo w przedliftach także występują, bo była to opcja dodatkowa...

Kupno 159

Witam.

A ja mam do szanownych kolegów pytanie.
Czy na chwilę obecną jest możliwość kupienia AR 159 w dobrym stanie (takim że mógłbym pojechać kilkaset km bez obawy, że zaraz zapali mi się choinka na desce tudzież padnie coś za 3k zł) w okolicy 20 000 zł?
Póki co szukam 1.9 8v JTDm 120 km. Myślałem o benzynie aczkolwiek grzebiąc tutaj na forum to jednakowoż jest dużo opinii nt. zbierającego się nagaru, tudzież nie odpalania bo czujnik (1.9 160 km).

Do tej pory jeździłem już paroma Fiatowskimi silnikami (a na chwilę obecną 2.4 JTD 140>170km) i nie było najgorzej.

Co Wy na to, czy zatem jest sens takiego szukania czy lepiej sobie darować?

Pozdrawiam.

Chyba kolego darować ja już szukam jakoś czas i za 20k nic ciekawego nie ma zwiększyła budżet do 25k i nadal ciężko coś wybrać w promieniu 100 km.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót