[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Witam,
nowy jestem i proszę o wyrozumiałość.
Nie miałem nigdy wcześniej do czynienia z alfą, ale pora to zmienić. Zamierzam zakupić model 159, kilka dni temu pojawił się taki w mojej okolicy, może ktoś coś wie ma temat tego konkretnego auta z linku poniżej? Czy warto? Może sprawne oko użytkownika tej marki coś wyłapie niepokojącego ze zdjęć? Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź.
http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-4-jtd-200-km-automat-full-opcja-CID5-IDb31jX.html#82a6c28a6c

Ze zdjęć jak zawsze ciężko coś z góry wywróżyć... Jedyne co na pierwszy szybki rzut oka się rzuca to to że zderzak z lewej strony jakby był źle spasowany... Jak to w okolicy to zawsze warto jechać i taki egzemplarz oglądnąć z bliska. Sprawdzić mocowania, przyglądnąć się śrubkom czy były ruszane, wyciągnąć miernik z kieszeni. Czyli standardowe oględziny;)

Ostatnia edycja:
moja jazda to codziennie 40km do pracy i drodbne wypady od czasu do czasu nic wiecej. jak myslisz jaki silnik bedzie lepszym rozwiazaniem?
Uśredniam, około 15 000 km rocznie? Bez zastanowienia brałbym benzynę. Ale...

Nie jestem obiektywny. Nie lubię diesli :)
Szkoda tylko, że kupno JTS wymaga dużej cierpliwości i rynek samochodów używanych jest taki skromny.
Otóż to.

Też się nad tym dość mocno zastanawiam i powiem że właśnie brak informacji że auto jest bezwypadkowe zniechęca mnie do jego obejrzenia. Mam niestety kawałek do Warszawy bo jestem ze Śląska i chyba sobie daruję
Cena jest zachęcająca bo ostatnio jak obserwowałem to TBI z 2010r chodziły za ponad 50tyś zł.
Szukam cały czas TBI ale zraża mnie troszkę ta cena tej wersji silnikowej. Z butów nie wyrywa a jednak trzeba za nią zapłacić 3 razy tyle co za 159-kę z 2006r w innej wersji silnikowej. I to mnie właśnie troszkę zniechęca choć autko piękne !!! Wiem że jeśli wybiorę 159-kę to tylko TBI choć ostatnio myślę nad Mazdą 6 w 2.5l benzynie. Tam ta wersja jest jeszcze mniej dynamiczna ale spadek wartości auta jest płynny czego niestety nie można powiedzieć o 159-ce.
Pozdrawiam

Ja jestem z ZG i też specjalnie do Wa-wy nie chce mi się "w ciemno" jechać.

Witam

Jestem nowy na forum i może oglądał ktoś to autko z ogłoszenia http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-3-2-q4-sw-salon-pl-zamiana-ID4p7JDz.html

Może ktoś coś powiedzieć na jej temat?
Jeśli przebieg jest autentyczny i jesteś świadomy z czym wiąże się użytkowanie tego silnika to może to być dobra opcja.

- - - Updated - - -

Jak widzę, że to z Radomia to nawet mi się jechać oglądać nie chce... Poza tym ja nie szukam okazji cenowych :) 2008 rok za 21 900? Pewnie jeszcze z 1500 do zbicia. Jak dla mnie ten egzemplarz to z góry proszenie się o kłopoty.

Btw. ogłoszenie widziałem już ze dwa tygodnie temu, ale było bez zdjęć. Pewnie wystawili zanim wyklepali... ;)

Witam ponownie nadal jestem na etapie przeszukiwania portali aukcyjnych oraz motoryzacyjnych w poszukiwaniu jakiejś w miarę dobrej 159 z silnikiem 2.4 jtdm oraz automatem oczywiście. Co powiecie o tym ogłoszeniu proszę o wasze opinie i porady bo jak dla mnie to podejrzanie niska cena czyżby to po prostu padaczka i czy w ogóle jest sens jechać ją obejrzeć. Z góry dziękuję za podpowiedzi i opinię.http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159...ch-navi-CID5-IDbelp7.html#e3b431f966;promoted

Ostatnia edycja:
mysle w granicach tylu km bym robil rocznie wlasnie. powiedz mi jeszcze ile srednie spalanie jts by wynosilo przy spokojnej jezdzie bo czytalem ze 9-10l a nawet 13-14l. to mnie troche martwi.

Żaden silnik spod maski Alfa Romeo nie jest wzorem oszczędności i niskiego spalania, trzeba się z tym liczyć. Użytkując JTS-a musisz się spodziewać spalania w granicach które napisałeś (chociaż z tego co się czyta to 1.9 pali trochę mniej).
To samo tyczy się diesli, JTDm pali więcej niż TDI, ale i lepiej jedzie :)

Ok. czyli pomijajac juz fakt samego spalania mowisz ze benzyna jts bedzie tansza w utrzymaniu od jtdm tak?

Moim zdaniem generalnie tak. Zakładając niskie roczne przebiegi oczywiście. Użytkowałem 1.9 JTDm 16V przez 3 lata (50 tys. km) i prócz remontu skrzyni i regeneracji turbosprężarki zaliczyłem wszystkie najdroższe naprawy. Większość to było moje widzimisię, ponieważ wyznaję zasadę, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Nie żałuję też na dobre oleje (częste wymiany) i dodatkową chemię do oleju czy paliwa - na własnej skórze przekonałem się, że to się opłaca.
I tak porównując wydatki na JTD do tego, co czyta się o JTS, postanowiłem przesiąść się na benzynę. Pomijam już różnicę we frajdzie z jazdy autem z silnikiem benzynowym czy same doznania wibroakustyczne. Do mnie to przemawia :) Diesel jedzie bardzo dobrze, ale nic więcej.

Ostatnia edycja:
Śmiem twierdzić, że cena nie jest adekwatna do auta (czyt. podejrzanie wręcz niska). Co może świadczyć o niezgodności stanu faktycznego z opisem :) Nikt Ci nie zagwarantuje, że nic nie stracisz jeśli pojedziesz zobaczyć to auto. W zależności od realnego przebiegu auta może czekać Cię w niedalekiej przyszłości wymiana kosztownego kompletu sprzęgła z kołem dwumasowym. No i trzeba dokładnie zbadać stan automatycznej przekładni oraz silnika - w przypadku 2.4 lubią pękać głowice.

magil to automat tam niema dwumasy wiem właśnie się oczytałem o tych głowicach czy to wyjdzie np na badaniu zawartosci spalin w płynie czy da sie to jakoś sprawdzić ? typ zgadza się na sprawdzenie auta w serwisie.

magil to automat tam niema dwumasy
Masz rację :D Zamotałem się. Za dużo rzeczy robię naraz. No ale jak nie skrzynia to dwumas, trzeba to dokładnie obejrzeć.
Co do pęknięcia to trzeba uczulić pracowników serwisu pod tym względem - jeśli znają się na robocie to będą wiedzieli jak to sprawdzić.

Amortyzatory
Powrót