[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

mogil to auto jest dla żony ogólnie jak zrobi tym autem 5tyś rocznie to jest max chodzi mi tylko o to żeby to niebyła jakas kompletna padaka znam sie troche na samochodach ale nie na tyle żeby wyłapać wszystkie wady w automatach jestem ciemny na co zwrócić uwage przedewszystkim proszę o podpowiedz.

Co do sprawdzenia automatu - piszą żeby sprawdzić go na zimnym, jak i na rozgrzanym silniku. Czy płynnie wrzuca i redukuje biegi. Oraz czy nie występuje szarpnięcie podczas zmiany z 2. na 3., co może świadczyć o uszkodzonym sterowniku. Tak samo czy nie szarpie podczas wrzucania R. Nowy sterownik kosztuje w granicach 3000 zł. Generalnie skrzynia ma dobre opinie.

Prawie dwa dni jazdy,ponad 1000 km pokonane i kilka egzemplarzy obejrzanych:
1-http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-klimatronik-multijet-150-km-ID6y8sVB.html
Samochód bity, nakładane szpachli która zaczęła już pękać. Maska strasznie źle spasowana. Strata czasu.

2-http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-gwarancja-ID4pbXXD.html Ten sam komis, auto warte uwagi dla kogoś kto szuka 159'tki(taniej) z silnikiem benzynowym.

3-http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-jasne-skory-climatronic-oplacony-ID6y81a7.html UWAGA- MOJE NAJWIĘKSZE ROZCZAROWANIE. Po przejechaniu ponad ponad 350 km i zajechaniu na miejsce auto wyglądało pięknie, i to wszystko. Bite z prawej strony ( szyba z prawej strony pasażera z 2008 reszta orginał). Auto prawodpodobnie było topione, duży rdzy pod maską, na wszystkich alumniowych częściach typowy nalot dla topionego auta. Po kierownicy i kilku innych elemantach w środku widać że samochód ma lekką reką 400k km. Auto nie chciało wbijać się na obroty. Po odkręceniu korka z olejem zaczęło tryskać olejem na wszystkie strony( coś przytkane lub woda w oleju), miła panie stwierdziła że silnik jest na pompo-wtryskach i to normalne, w tym momencie podziękowałem i nawet nie chciałem się przejechać.

4- http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jtdm-ID6y9xMD.html Samochód przeze mnie kupiony. Auto w 100% orginalnym lakierze. Kilka odprysków po kamieniach, do poprawek lakierniczych, opony do zmiany, ale technicznie nie miałem nic do zarzucenia, za jakieś 20-30k km sprzęgło będzie do wymiany. Widać że auto nie było szykowane "pod sprzedaż". To moja pierwsza AR, po przejechaniu 150km dosłownie zakochałem się w tym aucie.

Ostatnia edycja:
Wszystko fajnie, gdyby nie ta kierownica :D

Ostatnia edycja:
Możesz napisać coś więcej o tym samochodzie? Dlaczego uważasz, że warte uwagi?
Z góry dzięki.

Czy ktoś miał okazję oglądać ten egzemplarz
http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo...kt-super-wyposazenie-ID6y9z8T.html#a7f111ee81 ?

Samochód był bardzo prosty,lakier ogrinalny, bardzo ładnie zachowane wnętrze, przebieg raczej prawdziwy. Jedyne co mnie zmarwiło to tarcze i klocki mocno zużyte. Jeśli nie masz daleko to warto też przejechać się na komis Sanmar w miejscowości Sanok. Stoi tam taka sama 159'tka ale do poprawek lakierniczych, sprawdziłem ją miernikiem, nigdzie nie robione,przebiegu dokladnie nie pamiętam ale w granicach 90k km. Auto było za 21900(do negocjacji). Widać że ktoś postawił na komis takie jakie przywiózł z Włoch.

Ostatnia edycja:
Planuję zakup 159 i chciałbym poznać szczerą opinie, jaki jest najlepszy motor? i czy muszę się szykować na duże koszta utrzymania? Bo przyznam się szczerze groszem nie śmierdzę:) a samochód piękny

4- http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jtdm-ID6y9xMD.html Samochód przeze mnie kupiony. Auto w 100% orginalnym lakierze. Kilka odprysków po kamieniach, do poprawek lakierniczych, opony do zmiany, ale technicznie nie miałem nic do zarzucenia, za jakieś 20-30k km sprzęgło będzie do wymiany. Widać że auto nie było szykowane "pod sprzedaż". To moja pierwsza AR, po przejechaniu 150km dosłownie zakochałem się w tym aucie.

Pytanie podstawowe dlaczego nie ma sterowania MM na kierownicy ?

- - - Updated - - -

Planuję zakup 159 i chciałbym poznać szczerą opinie, jaki jest najlepszy motor? i czy muszę się szykować na duże koszta utrzymania? Bo przyznam się szczerze groszem nie śmierdzę:) a samochód piękny

Najlepszy motor to 2.0 jtdm. A Koszty utrzymania są zależne od Twojego szczęścia jak trafisz. Poza tym co tanie to drogie. Więc jeśli myślisz że kupisz coś za ok 20k i nie będziesz dokładał to jesteś w błędzie. :)

- - - Updated - - -

Najlepszy motor to 2.0 jtdm. A Koszty utrzymania są zależne od Twojego szczęścia jak trafisz. Poza tym co tanie to drogie. Więc jeśli myślisz że kupisz coś za ok 20k i nie będziesz dokładał to jesteś w błędzie. :)

Odpowiedzi na twoje pytanie nie znam, to moja pierwsza AR i zależało mi na tym żeby auto nie było "klepane" i w dobrym stanie technicznym, ten egzemplarz spełniał moje oczekiwania i był w moim zasięgu cenowym.

Gratuluję zakupu :) Wnętrze w dość specyficznej kolorystyce, ale wygląda bardzo dobrze :)
Wg mnie dużym plusem jest włoskie pochodzenie - mimo że auta stamtąd często są przerysowane/malowane, to podwozia bardzo dobrze zachowane. Nie skalane solą drogową i zimami.

Ponieważ w 159 było to wyposażenie dodatkowe, którego można było nie zamówić. Podobnie jak klimatyzacja automatyczna czy tempomat. Większość aut ma te rzeczy, ale zdarzają się rodzynki bez.

Gratuluję zakupu :) Wnętrze w dość specyficznej kolorystyce, ale wygląda bardzo dobrze :)
Na żywo takie wnętrze prezentuje się ok. I jest dużo bardziej praktyczne w lecie. Podobnie jak lakier srebrny, srebrno-złoty i jego warianty – na żywo auta są naprawdę ładne, a nie tak niepraktyczne jak czarne.

Wg mnie dużym plusem jest włoskie pochodzenie - mimo że auta stamtąd często są przerysowane/malowane, to podwozia bardzo dobrze zachowane. Nie skalane solą drogową i zimami.
To prawda. 159 wcale nie ma takich idealnych blach jak się powszechnie uważa.

Ostatnia edycja:
czarne - niepraktyczne???
we Włoszech nie pada śnieg???
co wy opowiadacie :rolleyes:

czyli 2,0 jtdm najlepsza wersja silnika, a pytanie kolejne jak bym miał pecha i kupił trafioną 159 to naprawy w jakich kwotach by się wahały?

czarne - niepraktyczne???
we Włoszech nie pada śnieg???
co wy opowiadacie :rolleyes:
A wiesz jak wygląda zima we Włoszech, a jak u nas? Są różnice ;-) I nie pisze tu o wyjątkowych sytuacjach.
Czarny jest z tego względu niepraktyczny, że bardzo dobrze widać na nim brud, że nie wspomnę już o zarysowaniach.

ALe ma za to wygląd :P

Tylko przez kilka godzin po wyjeździe z myjni. I dopóki nie pojawią się na niej rysy. Ja mieszkam na blokowisku i parkuję pod chmurką. Na czarnym aucie od razu widać każdą rysę i każdy kurz. Miałem czarną 159 kilka chwil i nie jest to kolor dla mnie.

Dzwoniłem dziś do tego gościa z Radomia od czarnej SW 2.2 JTS i za pierwszym razem gdy zacząłem szczegółowo pytać stwierdził, że auto już nie na sprzedaż bo jednak zostawia dla siebie... Godzinę później zadzwonił mój brat tym razem zadając tylko podstawowe pytania... Gościu od razu zaproponował jutro godzinę 12. ;)

Amortyzatory
Powrót