[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

odnośnie tych zdjęć. co to jest, na lewo od wału przed tylnym dyfrem takie zardzewiałe? to zardzewiałe po prawej od strony wydechu to domyślam się osłona zbiornika paliwa. w temacie korozji podwozia ja stosuję następującą zasadę. jak ruda weszła na części wymienne (uchwyty/wydech/zawieszenie) to nie ma się za bardzo co martwić - bo można te elementy łatwo w razie potrzeby wymienić. Natomiast jeśli pojawia się na płycie podłogowej/progach/wnękach nadkoli - to już trzeba bardzo dokładnie auto oglądać, czy jest to powierzchowne i do uratowania, czy są to już głębokie wżery lub perforacje. na zdjęciach niestety powierzchowna rdza i stan zaawansowany wyglądają bardo podobnie, więc ciężko cokolwiek oceniać.
na zdjęciach dużo też zależy od tego jak jest aparat ustawiony. w skrócie zaawansowana korozja na zdjęciach robionych w "zimnych" ustawieniach barw wygląda niegroźnienie, można ją nawet przeoczyć, a powierzchowna korozja w zdjęciach robionych w "ciepłych" ustawieniach barw będzie wyglądać dramatycznie.
no i trzeba wziąć pod uwagę tak jak koledzy piszą, kupujemy auto, które 10-12 lat jeździło po drogach, a nie stało w garażu, więc coś tam rudego w każdym aucie jest pod spodem.

Podjadę w weekend i ocenie to na żywo. Nie zrozumcie mnie źle, ale informacja, że te osłony rdzewieją często i wielu z Was się z tym zmierzyło nastraja mnie pozytywnie, bo można sobie z tym poradzić i nie jest to nic nadzwyczajnego. Tak, w ogóle te osłony termiczne nie powinny być z aluminium?

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Nie trudno znaleźć, na pewno chodzi o tą z Poznania 2.4 jtdm 4x4 z przebiegiem 225tkm. z Polskiego salonu, trzeci właściciel. Za 23900 zł. ogłoszenie z otomoto

Nie trudno znaleźć, na pewno chodzi o tą z Poznania 2.4 jtdm 4x4 z przebiegiem 225tkm. z Polskiego salonu, trzeci właściciel. Za 23900 zł. ogłoszenie z otomoto
Tak, dokładnie. W ogłoszeniu nie ma też podanego nr VIN, więc czy podanie to tutaj publicznie nie obciąży mnie(czy są to dane osobowe?). Pytanie jest może głupie ale w obawie o RODO chciałbym mieć pewność?
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-q4-2-4-jtdm-polski-salon-bezwypadkowa-wersja-max-ID6B2RfY.html

Ostatnia edycja:
W rozumienia prawa nr VIN nie jest danymi osobowymi dla zwykłego "Kowalskiego"(bez urazy). W celu wykluczenia ryzyka związanego z powypadkową przeszłością pojazdu proszę o sprawdzenie tego numeru :
ZAR93900007233967
Podobno raport ze strony historiapojazdu.gov.pl może być niekompletny, bądź zawierać błędy.

Jeżeli możesz podrzuć zdjęcie pasa przedniego z góry, oraz napisu AIRBAG pasażera
Niestety nie posiadam takich zdjęć. Rozumiem, że miałyby być one dowodem napraw po kolizji?

W rozumienia prawa nr VIN nie jest danymi osobowymi dla zwykłego "Kowalskiego"(bez urazy). W celu wykluczenia ryzyka związanego z powypadkową przeszłością pojazdu proszę o sprawdzenie tego numeru :
ZAR93900007233967
Podobno raport ze strony historiapojazdu.gov.pl może być niekompletny, bądź zawierać błędy.

Niestety nie posiadam takich zdjęć. Rozumiem, że miałyby być one dowodem napraw po kolizji?

Po pierwsze numerów VIN na forum jest cała masa, tak samo jak w ogłoszeniach, więc oczywiste, że to żadne dane osobowe. Po drugie RODO nie dotyczy osób prywatnych. Po trzecie nie może jej sprzedać minimum od sierpnia/września, a po czwarte ostatni wpis w ASO jest na 50020km

Po trzecie nie może jej sprzedać minimum od sierpnia/września, a po czwarte ostatni wpis w ASO jest na 50020km
Wspominał, że długo próbuje ją sprzedać. Dość dawno była ostatni raz w ASO... z obliczeń można wywnioskować, że po mniej, niz 3 latach przestała być serwisowana. Dlaczego?

I Dzięki wielkie za sprawdzenie tego VIN! Jestem bardzo wdzięczny.

Może pomyślicie, że sam nie wiem czego chcę, ale skoro do 26tyś. nie mogę znaleźć nic sensownego w dziale AR 159 zainteresowałem się Brerą. Znalazłem to ogłoszenie: otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-brera-piekna-brera-od-pasjonata-z-kompletnym-sportowym-ukladem-wydechowym-ID6BF7EE.html#f478bb9a4b
Jest tam VIN, nr. rej i wszystkie inne dane. Jako, że temat to:"Pomoc przy zakupie AR159 / Brera", więc pomóżcie proszę wybrać?

Ostatnia edycja:
Wspominał, że długo próbuje ją sprzedać. Dość dawno była ostatni raz w ASO... z obliczeń można wywnioskować, że po mniej, niz 3 latach przestała być serwisowana. Dlaczego?

I Dzięki wielkie za sprawdzenie tego VIN! Jestem bardzo wdzięczny.

Może pomyślicie, że sam nie wiem czego chcę, ale skoro do 26tyś. nie mogę znaleźć nic sensownego w dziale AR 159 zainteresowałem się Brerą. Znalazłem to ogłoszenie: otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-brera-piekna-brera-od-pasjonata-z-kompletnym-sportowym-ukladem-wydechowym-ID6BF7EE.html#f478bb9a4b
Jest tam VIN, nr. rej i wszystkie inne dane. Jako, że temat to:"Pomoc przy zakupie AR159 / Brera", więc pomóżcie proszę wybrać?

Trochę się rozpędziłeś, bo ostatni wpis w bazie centralnej nie oznacza jeszcze automatycznie ostatniej wizyty w ASO.

Co do Brery fotograf i program do obróbki zdjęć robili co mogli :) Na szczęście w opisie więcej szczerości. Szkody do weryfikacji.

Trochę się rozpędziłeś, bo ostatni wpis w bazie centralnej nie oznacza jeszcze automatycznie ostatniej wizyty w ASO.
Na całe szczęście jestem na tym forum i ktoś mnie zawsze poprawi, za co dziękuję :D
Co do Brery fotograf i program do obróbki zdjęć robili co mogli :) Na szczęście w opisie więcej szczerości. Szkody do weryfikacji.
Rozmawiałem przed chwilą z właścicielem przez telefon. Powiedział mi, że zaliczył obtarcie na prawym błotniku przednim, i że zarysowania widać nadal. Tutaj jest założony przez właściciela wątek: http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/70085-moja_brera_2_4_jtd_rosso_.html?highlight=

Pytałeś dlaczego na zdjęciu jest 195 tyś a w ogłoszeniu 235 tyś ??? Tzn. dlaczego nie zrobił nowych zdjęć. Mocno nagina 40 tyś w niecały rok. NA pewno nie jeździ tylko do kościoła :)

Ostatnia edycja:
Pytałeś dlaczego na zdjęciu jest 195 tyś a w ogłoszeniu 235 tyś ??? Tzn. dlaczego nie zrobił nowych zdjęć. Mocno nagina 40 tyś w niecały rok. NA pewno nie jeździ tylko do kościoła :)

Nie zwróciłem nawet uwagi. Emocje! Dzięki wielkie za sprowadzenie na ziemię... Zastanawiające??? No nic, dzisiaj ze względu na walentynki nie będę zawracał głowy, ale na pewno jutro zapytam?

Witam chciałbym spełnić swoje marzenie i kupić w końcu swoją pierwszą alfe i wyjść z niemieckiej motoryzacji..

Narazie przeglądałem oferty i jedna wpadła mi w oko.

Czy ktoś może zna ten samochód bądź wie coś na jego temat. h ttps://w ww.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-serwisowana-w-pablogarage-ID6BEPYJ.html

Witam chciałbym spełnić swoje marzenie i kupić w końcu swoją pierwszą alfe i wyjść z niemieckiej motoryzacji..

Narazie przeglądałem oferty i jedna wpadła mi w oko.

Czy ktoś może zna ten samochód bądź wie coś na jego temat. h ttps://w ww.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-serwisowana-w-pablogarage-ID6BEPYJ.html
Jedno jest pewne, jeśli szukasz 159 w takiej cenie jak w ogłoszeniu to nie spodziewaj się cudów i pamiętaj, że będziesz musiał dużo zainwestować. A te felgi to jakaś tragedia. Serio!

Wiem te felgi od razu bym sprzedał, zawsze to jakiś zwrot na szczęscie są 2 komplety kół te drugie 17' o wiele lepsze.

Niestety taki mam tylko budżet do 15tyś bo po sprzedaniu Audi nie wiele moge dołożyć a nie chce znowu kupować grupy vag za dużo już tego było. Potrzebuje kombi ze względu na to że 3 miesiące temu zostałem ojcem i wsadzanie wózka w sedana drażni mnie do granic możliwośći.

Tak myślałem ze w tym budżecie trzeba będzie inwestować ale z czasem będe napewno to robił.

Amortyzatory
Powrót