• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

No to niezłą sztukę ustrzeliłeś. Poniżej 20 tysięcy, nie przerdzewiała, młody rocznik i jeszcze ze zdrowym silnikiem.
Grunt to wiedzieć jak kupować.

Witam.
Ktos mi potrafi powiedzic co negatywnego i nie pasujacego do reszty w tym egzemplarzu https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...sciciel-serwis-aso-100-oryginal-ID6AbNCD.html ?

W sumie do zawiercia mam niedaleko i moze sie wybiore w przyszlym tygodniu obejrzec ale gdyby ktos zauwazyl cos co od razu daje do myslenia to bede sie temu baczniej przygladal podczas ogledzin.
Dzieki.
Ciężko się do tej Belli przyczepić ale i kwota pozwala sądzić że stan tego egzemplarza jest idealny. Daj znać jeżeli sprawdzisz organoleptycznie; )

No to niezłą sztukę ustrzeliłeś. Poniżej 20 tysięcy, nie przerdzewiała, młody rocznik i jeszcze ze zdrowym silnikiem.
Grunt to wiedzieć jak kupować.
W duzej mierze pewne podstawowe rzeczy mozna sprawdzić np są metody sprawdzania stanów łożysk skrzyni M32, ma tez ona swoje typowe dolegliwości które można wstępnie zweryfikować w kilka minut. Są takie metody postępowania z silnikiem, maglownicą itd ale w dużej mierze to loteria. Czy mi udało sie auto - zweryfikują kilometry. Ja podszedłem do kupna tak, ze wiedziałem ze kupuję AR159 i spędziłem sporo czasu nad netem aby poznać metody sprawdzania poszczególnych komponentów. Ocena auta na podstawie zdjęć o celowo zanizanej jakości na otomoto albo olx kłóci mi się z pewną przyjętą metodyką sprawdzania auta.

Wysłane z mojego F8131 przy użyciu Tapatalka

Napisz do [MENTION=20089]epsonix[/MENTION], nie wystawił jeszcze swojej TBi na portalach.

Witam.
Ktos mi potrafi powiedzic co negatywnego i nie pasujacego do reszty w tym egzemplarzu https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...sciciel-serwis-aso-100-oryginal-ID6AbNCD.html ?

W sumie do zawiercia mam niedaleko i moze sie wybiore w przyszlym tygodniu obejrzec ale gdyby ktos zauwazyl cos co od razu daje do myslenia to bede sie temu baczniej przygladal podczas ogledzin.
Dzieki.

W duzej mierze pewne podstawowe rzeczy mozna sprawdzić np są metody sprawdzania stanów łożysk skrzyni M32, ma tez ona swoje typowe dolegliwości które można wstępnie zweryfikować w kilka minut. Są takie metody postępowania z silnikiem, maglownicą itd ale w dużej mierze to loteria.
Tak z ciekawosci gdzie w internecie jest ta skarbnica wiedzy?, szczegolnie interesowaly by mnie te metody do sprawdzania skrzyni i wahaczy czyli chyba najkosztowniejszych inwestycji w ten samochod. Przy okazji zastrzezenie, ze zdaje sobie sprawe z faktu ze to wszystko pi x oko :P i stan wahaczy to tylko i wylacznie maszyna w aso lub stacji diagnostycznej jest w stanie sprawdzic z jakas tam dokladnoscia ale metody na diagnostyke m32 chetnie poznam.
Dzieki.

z reguły pierwszym objawem uszkodzenia skrzyni M32 jest wycie 4 lub 6 biegu podczas przyspieszania. odgłos bardzo podobny do zużytej wyjącej turbiny.

Tak z ciekawosci gdzie w internecie jest ta skarbnica wiedzy?, szczegolnie interesowaly by mnie te metody do sprawdzania skrzyni i wahaczy czyli chyba najkosztowniejszych inwestycji w ten samochod. Przy okazji zastrzezenie, ze zdaje sobie sprawe z faktu ze to wszystko pi x oko [emoji14] i stan wahaczy to tylko i wylacznie maszyna w aso lub stacji diagnostycznej jest w stanie sprawdzic z jakas tam dokladnoscia ale metody na diagnostyke m32 chetnie poznam.
Dzieki.

Dźwięk łożysk skrzyni:
https://youtu.be/HASgcGyNtw4
"Catastrophic failure" M32:
https://youtu.be/yTxmpV0aEk8
Skrzynia ok i sposób sprawdzenia:
https://youtu.be/9UzqA96GK1o
I ładny opis wad M32 i ich symptomów które moze sprawdzić każdy:
https://www.skrzynie.com.pl/m32-wady-skrzyni.html

Wahacze mnie kompletnie nie interesowaly przy zakupie bo są elementem eksploatacyjnym ale możesz je sprawdzić w trakcie jazdy testowej i na szarpakach. Wazniejsze jest nie przegnite mocowanie sprężyn i wahaczy.

Edit:
I jeszcze znalazłem info gdzies na alfoholikach ze aby zmniejszyć prawdopodobieństwo uszkodzenia skrzyni nslezy wlać 2.6 a nawet 2.8l oleju do skrzyni wlewem zlokalizowanym pod aku. Nie wiem czy tak powinno być w rzeczywistości ale nalezy to zweryfikować i zastosować się do tej rady jeżeli jest dobra.

Ostatnia edycja:
[MENTION=78274]Jimmi[/MENTION]
Dzieki za linki ale mam dodatkowe pytania bo ja jak zawsze wolno lape ;)
w ktorej sekundzie tego filmiku jest to czego mam szukac bo szczerze mowiac to slysze silnik, jakies nierownosci na drodze itd ale niestety nie wiem w kiedy mam szukac dzwieku uszkodzonych lozysk.

Tutaj to gosc juz jakies niepojete rzeczy dla mnie mowi:
"jesli jezdzimy na niskim stanie oleju w tej skrzyni biegow" i "producent nie przewidzial ze trzeba sprawdzac stan oleju i wymieniac olej w skrzyni biegow".
Dlaczego mielibysmy jezdzic na niskim stanie oleju i nie sprawdzac stanu tzn chyba chodzilo o poziom? No chyba ze te wszystkie jego wywody nic nie wnosza i tak sobie gada aby gadac a jedyny wniosek z tego jest taki, ze jezeli szarpie droazkiem zmiany biegow to jest to jakis symptom zuzycia lozysk.

w ktorej sekundzie tego filmiku jest to czego mam szukac bo szczerze mowiac to slysze silnik, jakies nierownosci na drodze itd ale niestety nie wiem w kiedy mam szukac dzwieku uszkodzonych lozysk.

"jesli jezdzimy na niskim stanie oleju w tej skrzyni biegow" i "producent nie przewidzial ze trzeba sprawdzac stan oleju i wymieniac olej w skrzyni biegow".
Dlaczego mielibysmy jezdzic na niskim stanie oleju i nie sprawdzac stanu tzn chyba chodzilo o poziom? No chyba ze te wszystkie jego wywody nic nie wnosza i tak sobie gada aby gadac a jedyny wniosek z tego jest taki, ze jezeli szarpie droazkiem zmiany biegow to jest to jakis symptom zuzycia lozysk.

w ktorej sekundzie tego filmiku

W każdej. Odgłos rzężenia jest słyszalny przez cały czas, częstotliwość zmienia się trochę wraz z obrotami.

Dlaczego mielibysmy jezdzic na niskim stanie oleju i nie sprawdzac stanu tzn chyba chodzilo o poziom?

W poście wyżej miałeś wyjaśnione. Z powodów eksploatacyjnych zaleca się zalanie skrzyni większą niż podawana przez producenta ilością oleju. Poziom oleju może się dodatkowo zmniejszyć wskutek powstania nieszczelności.
W pierwszej cytowanej części autorowi chodzi o poziom oleju, w drugiej o jego stan. Olej z czasem traci swoje właściwości, dlatego należy go wymienić.

w ktorej sekundzie tego filmiku

W każdej. Odgłos rzężenia jest słyszalny przez cały czas, częstotliwość zmienia się trochę wraz z obrotami.

Dlaczego mielibysmy jezdzic na niskim stanie oleju i nie sprawdzac stanu tzn chyba chodzilo o poziom?

W poście wyżej miałeś wyjaśnione. Z powodów eksploatacyjnych zaleca się zalanie skrzyni większą niż podawana przez producenta ilością oleju. Poziom oleju może się dodatkowo zmniejszyć wskutek powstania nieszczelności.
W pierwszej cytowanej części autorowi chodzi o poziom oleju, w drugiej o jego stan. Olej z czasem traci swoje właściwości, dlatego należy go wymienić.

Na filmie słychać ciągły szum łożyska w którym wałki toczą się po nierównej powierzchni. Co do poziomu oleju to z tego wynika że producent nie zaleca w dokumentacji sprawdzania ani uzupełniania poziomu oleju w skrzyni. Z tego co też doczytałem to przy standardowym zalecanym poziomie oleju (chyba 2.3l o ile pamiętam) przekładnie wysokich biegów mają słabe smarowanie dlatego sugerują dolanie większej ilosci niż producent pisze. Ale temat skrzyni mam jeszcze do ogarnięcia i muszę te informacje zweryfikować.

Czego nie rozumiesz? Wsiadasz do Belli i jazda jeżeli słyszysz szum na 5lub 6biegu (przypominam poczatki padniętej m32)szum jest taki że nie da się go pomylić z niczym innym,to oznacza że czas odkładać złotówki. Ruch drążka najczęściej przy dodawaniu gazu lub redukcji to już łabędzi śpiew,gdyż gniazda łożysk są już mocno wyrobione.

Czego nie rozumiesz? Wsiadasz do Belli i jazda jeżeli słyszysz szum na 5lub 6biegu (przypominam poczatki padniętej m32)szum jest taki że nie da się go pomylić z niczym innym,to oznacza że czas odkładać złotówki. Ruch drążka najczęściej przy dodawaniu gazu lub redukcji to już łabędzi śpiew,gdyż gniazda łożysk są już mocno wyrobione.

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-2-0-jtd-16v-170-km-skora-xenon-bose-szyberdach-alu-ti-ti-ti-ID6AcixO.html
Oglądał ktoś? Co możecie powiedzieć na jej temat bo na zdjeciach nie widzę wiele żeby się doczepić jednak cena jest z 3-4 tysiące za niska
Pozdrawiam

Dlaczego za niska? za 5-6tys euro da radę kupić takie auto (chociaż mediana tego rocznika to ok. 7tys euro), ściągnąć i po opłatach, masz 2-4tys. zarobku. zakładając, że to co sprzedający pisze tzn. że auto pochodzi od prywatnego Niemca, to powinno być faktycznie w bardzo dobrym stanie. zapytaj koniecznie gdzie 2 komplet kół, bo 90% Niemcy sprzedają w komplecie z zimówkami.
ps. jak chcesz to ściągnę ci taką białą 2,4 210KM TI Q4 2009r i też się zmieszczę w 30tys. dla mnie z tego ok. 2000 będzie.

Ostatnia edycja:
Dlaczego za niska? za 5-6tys euro da radę kupić takie auto (chociaż mediana tego rocznika to ok. 7tys euro), ściągnąć i po opłatach, masz 2-4tys. zarobku. zakładając, że to co sprzedający pisze tzn. że auto pochodzi od prywatnego Niemca, to powinno być faktycznie w bardzo dobrym stanie. zapytaj koniecznie gdzie 2 komplet kół, bo 90% Niemcy sprzedają w komplecie z zimówkami.
ps. jak chcesz to ściągnę ci taką białą 2,4 210KM TI Q4 2009r i też się zmieszczę w 30tys. dla mnie z tego ok. 2000 będzie.

szukam własnie 2.4 210 Ti ale bez Q4 :/

Amortyzatory
Powrót