Mam prośbę do kolegów o pomoc w wycenie swojej 159SW TBi Distinctive z 2010r, bo w tym roku (jeszcze nie wiem kiedy) będę ją sprzedawał (Giulia Veloce dla mnie właśnie w tym tygodniu jest produkowana).
więcej o aucie/jakieś fotki tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/148021-tbi_sw_epsonix.html
Auto starannie wyszukałem (3mce) i sprowadziłem z Włoch w 2015r, kupione w salone Skoda/VW/Seat (w pewnym miejscu a nie na jakiejś aukcji itp). Szukałem auta z historią (szczególnie wymiany oleju i potwierdzenie przebiegu - moja miała w miarę OK to robione przy 20,34 i 43tyśkm we Włoszech).Obecnie ma niecałe 77tyś km. Ci co śledzą forum na pewno kojarzą coś niecoś bo często piszę o TBi, ostatnio w końcu rozwiązałem problem drobnego podszarpywania (na które część TBi na forum cierpi) - teraz jest cały czas idealnie.
Są nowe cewki zapłonowe ,świece mają jakiś rok, oba czujniki MAP wymienione (wszystkie element niepotrzebnie wymienione, mam też oryginalne części z auta, mogę dać), wyczyszczone przepustnica, przepływomierz, elektrozawory DV i sterujący zaworem WG.
Olej/filtry wymieniałem co ok 1rok/10-12tyś km (~50,62,70), zawsze dolewany Archoil(9100+9200 a ostatnio 9200v2) + płukanka, do tego dwukrotnie wymieniałem filterek olejowy/śrubę na turbinie (po zakupie i przy okazji poniższego usprawnienia).
Rok temu wyminiłem przewód zasilania olejem turbiny (na w pełni izolowany termicznie, taki jak w nowych Giuliettach i 4C - to jedno z usprawnień na problemy z padającymi turbinami bo w tym wężu olej się degradował/osadzał i turbina dostawała w kość).
Poza innymi sprawami który opisałem w nasze_belle, dołożyłem jeszcze przesuwany podłokietnik, są nowe ori znaczki/logo, palniki xenonowe założyłem Nightbreak-ery (świecą super tym bardziej że czyściłem lampy w 2016r - porównywałem z poprzednią JTDm i jest ogromna różica), dołożyłem LEDowe zintegrowane "żarówki" w miejsce kierunkowskazów przednich - robią za dzienne i kierunkowskazy (dzienne z odpowiedniej strony gasną przy włączeniu kierunkowskazu, tak jak w wielu nowych autach, a sam led jest mniej więcej pod barwę xenonu i fajnie wygląda). Jest też dołożony symulator zmieniarki Xcarlink z wejściem jack/SD/USB, można się do niego wpiąć modułem Bluetooth (takim z alledrogo za 30zł) i streamingować sobie muze z telefonu.
Auto jest zadbane, w pełni sprawne, nic nie trzeba do niego dokładać.
Auto będę sprzedawał na felgach 17" (tzw policyjne) które były w aucie jak je kupiłem, pomalowanych na chrome shadow (ostatnie zdjęcie z podlinkowanego wątku - idealne, zero obtarć), z oponami zimowymi Continental Contiwintercontact TS850. Letnich nie mam, bo 18" felgi idą do Giulietty (na lato) i Giulii (na zimę) a opony już obiecałem koledze.
Czy dużą różnicę w cenie można uzyskać sprzedając auto z fakturą VAT23% lub prywatnie bez (pewnie zależy komu, choc nawet prywatny przy FVAT oszczędza symboliczne 2% PCC)? Może ktoś na forum byłby chętny to proszę o kontakt na PW.