• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Zakup 159, czy będzie odpowiednia?

Witam, Panowie potrzebuje pomocy, jestem zakochany w 159 było by to moje pierwsze własne auto. Uzbieralem narazie 22-23 tys i tu jest moje pytanie czy to wystarczająca kwota na 159 w dobrym stanie? Dodam że delikatnie obralem swoje poszukiwania w kierunku benzynki gdyż moje przebiegi to około 15-20 km dziennie po mieście i co weekend po 150-300. Chciałem auto najlepiej sedana na około 2-3 lata aż odłożyć się większą kwota i wtedy 159 w sw. I tutaj trochę rozum podpowiada czy nie lepiej jakiś mniejszy samochód na 2 latka aż dozbieram powiedzmy 30k. Dochodzi tutaj to że póki co jako student na serwisu super wielkiej kasy nie będę miał, i czy nie będzie to taki strzał w kolano. Także główne pytanie poczekać z 2-3 lata i przeczekać to w jakimś małym autko czy jednak jest jakiś sens w zakupie 9 już teraz?

Druga opcja. Kup coś normalnego, niższej klasy, tańszego w utrzymaniu, a jak uzbierasz te 30 tys - dopiero szukaj. Za 2-3 lata taka kwota powinna wystarczyć na TBi z końcówki produkcji.

za studenckich czasów lepiej odkładać forsę na podróże niż na obsługę samochodu ;)

Dzieki za odpowiedzi i racja narazie odpuszczam ale wroce tutaj za 2-3 lata takze dzieki i do zobaczenia :D

Zależy czego jeszcze oczekujesz od auta. Z Twojego opisu można wywnioskować, że kupujesz auto za ostatnie pieniądze (ok, jest zapas na pakiet startowy, który to z rozrządem i tak wyniesie co najmniej 2000 zł - zawsze się coś znajdzie). 159 to stosunkowo tanie auto klasy wyższej - jego utrzymanie będzie odpowiednio kosztować. Chciałbym tylko uprzedzić, żeby nie było marudzenia jak co poniektórzy w tym wątku wcześniej ;)
Przez prawie 3 lata jeździłem 1.9 150 KM - pierwsze wrażenie było "wow". Później był chip tuning ;) Przy 170-kilka KM oraz 400 Nm auto rwało do przodu bardzo dobrze, a przy tym to nadal solidna czterocylindrowa jednostka, relatywnie tania w utrzymaniu. 2.4 to większe możliwości, ale również większe koszty i mniejsza trwałość motoru. Do tego zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz Q4. Możliwe, że wybierzesz wariant ekonomiczny i będziesz z niego bardziej zadowolony niż z wypasionej bryki, która w dłuższej perspektywie pochłonie znacznie więcej $$. Bo raczej nie będziesz chciał jeździc padłem.
Z kolei 2.0 to zmodernizowana jednostka 1.9, z której można wycisnąć więcej mocy, ale niestety posiada już pewne niedociągnięcia z powodu większego wyżyłowania. Z mojego punktu widzenia oba motory wymagają poprawy softu przez tunera (niekoniecznie żyłowania parametrów). Przy cenach 1.9 150 KM możesz kupić egzemplarz z ostatnich lat produkcji i odpowiednio zadbać o silnik (klapki, egr, dpf, koło pasowe, rozrząd, chip tuning itp itd co tam tylko może być), a potem cieszyć się bezproblemową eksploatacją przez długie lata.

Co do linka z otomoto: ładna ta perełka, ale to wypas maksymalny. Do tego competizione red. Lakier piękny, ale niesamowicie drogi...

z góry założyłem sobie że mój nieprzekraczalny budżet na samochód wynosi 40 tyś, na OC plus jakieś pierdoły 5tyś. Zostaje 35 ale oczywiście wolałbym mniej i to co zostanie włożyć w auto tak aby jeździło i cieszyło (myślę że więcej niż 10-12 tyś. nie przejadę w ciągu roku), zależy mi na TI , 2.4 (zaciekawiłeś mnie tym 2.0) i bose , jeśli poprawi to szanse na sukces ( znalezienie dobrego egzemplarza ) mogę zrezygnować z q4. wiem ze będzie ciężko, jeśli się nie uda z uwagi na narodziny syna będę zmuszony kupić coś innego a swoje marzenie odłożyć o rok dwa . a ta z linka to ideał... jest przepiękna :)

Dzieki za odpowiedzi i racja narazie odpuszczam ale wroce tutaj za 2-3 lata takze dzieki i do zobaczenia :D

Zaczynam wierzyć w dzisiejszą młodzież ! Brawo Kolego Newax031. Szacun. Ucz się, baw się, na zmartwienia przyjdzie jeszcze pora. Hej.

- - - Updated - - -

Druga opcja. Kup coś normalnego

Szacun , bez urazy, kontekstów , podtekstów... 100x combo.

Ostatnia edycja:
[MENTION=75468]radsky[/MENTION] - dawaj z udowadnianiem, że alfa 159 i punto to te same samochody różniące się tylko znaczkiem.

Witam

Hej jestem tutaj świeżakiem i chciałem Was prosić o pomoc w uzyskaniu informacji na temat konkretnej alfy a mianowicie:
oferta/alfa-romeo-159-150-km-garazowany-ID6z1UsO.html

Po za uniesioną maską i niskim przebiegiem i jakby "wydupczonym" fotelem nic nie widać.
Oglądać czy trzymać się z dala?

Pozdrawiam

PS
Ewentualnie :
/oferta/alfa-romeo-159-xenon-klimatronik-2-kluczyki-alufelgi-ID6yZrr5.html

oferta/alfa-romeo-159-ID6z7nNm.html

Ostatnia edycja:
W tej cenie kupisz trupa. W dodatku ten garażowany to jakiś ulep. Deska beżowa, poduszka kierowcy beżowa, kierownica czarna... maska co najmniej nieustawiona, przedni zderzak niespasowany. Przebieg pewnie też do uzgodnienia.

- - - Updated - - -

Najmniej podejrzana wydaje się ta czarna, ale ramki klubowe nie muszą świadczyć o jakości.
Jeśli masz możliwość zwiększyć nieco budżet to niedługo [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] będzie sprzedawał swoją.

kolega chyba szuka SW, a ja wystawiłem sedana. w każdym razie pierwsza z powyższych to faktycznie jakiś kombinowany - kierownica czarna czyli nie ori do reszty beżowej, jakieś okropne nieoryginalne felgi czy kołpaki, maska nie leży totalnie - chyba po piwkach któś w szopie to składał do kupy - omijać szerokim łukiem bo dobrze nie wróży. inne ciężko powiedzieć, ostatnia to jednak słabsza 8V.

a jeśli jednak sedan, to moja wystawiona jestw linku poniżej. nie jest to ideał, ale uczciwie pisze co jest nie tak (kupa fotek w linku w ogłoszeniu). nie ma co liczyć że w >10letnim aucie wszystko będzie tip top - u mnie trzeba głównie pogrzebać nad wyglądem nadwozia i podwozia (choć nie trzeba tego robić od razu), ale już raczej czas wymienić rozrząd.
http://www.forum.alfaholicy.org/sprzedam_auto/156182-alfa_romeo_159_1_9jtdm_16v_distinctive_xenon_skora_program_190km_380nm_cinsoft.html

Hej, dzieki za podpowiedź a co wersji czy sedan czy SW to kłaniam się ku sw
Bo jednak odrobinkę więcej miejsca w bagażniku będzie mi potrzebne, co do silnika to jednak wolę 120 i ja w najgorszym razie za chipowac, gdyż nie szukam auta do wyścigów tylko po to by się w nim sprawnie poruszać i też mieć tę przyjemność z prowadzenia pięknego auta

Weź pod uwagę, że chipowanie nie zawsze jest bezproblemowe i relatywnie tanie. W starej alfie za 15 kafli zepsute może być wszystko. Po hamowni może się okazać, że turbina nie jest już w najlepszej kondycji, do tego warto by zregenerować wtryskiwacze. Do tego chip, ewentualne usunięcie "ekologii" i za całość robi się okrągła sumka. Jest to ryzyko z którym trzeba się liczyć.

Rozumiem i zdaje sobie sprawę, więc zaznaczyłem, że w najgorszym razie to zrobię i raczej jestem zdania, że 120km w zupełności mi wystarczy. Dlatego patrzę teraz na egzemplarze z 120km i pytam co sądzicie o tych dwóch ostatnich co podałem

/oferta/alfa-romeo-159-1-9jtdm-climatr-skora-alu-oplacona-gwarancja-ID6zatjo.html

/oferta/alfa-romeo-159-sportwagon-1-9jtd-120km-zarejestrowana-oplacona-ID6z2VXq.html

Ostatnia edycja:
Bez oględzin ciężko cokolwiek powiedzieć.
Dlaczego nie bierzesz pod uwagę też 1.9 16V? Motor trochę bardziej dynamiczny, koszty utrzymania takie jak 8V. Rozszerzy to okrąg poszukiwań.

Dlaczego nie bierzesz pod uwagę też 1.9 16V? Motor trochę bardziej dynamiczny, koszty utrzymania takie jak 8V. Rozszerzy to okrąg poszukiwań.
na pewno?
brak klap w kolektorze, skrzynia narażona na mniejszy moment ...

czyli dwie największe wady 16v (wg mnie) wyeliminowane na wstępie. Trzeba by szukać 16v w której ktoś już wyrzucił klapy i wymienił łożyska w skrzyni.

Albo wywalić klapki zaraz przy wymianie rozrządu. Ze skrzynią to loteria, w 8V też siada.

Nie demonizujmy :)

Witam wszystkich fanów oraz posiadaczy Alf, mam nadzieję, że wkrótce dołączę do tego grona. Póki co jestem na etapie szukania 159 po aukcjach internetowych, parę samochodów wpadło mi w oko i związku z tym mam do Was prośbę o "ocenę na pierwszy rzut oka", może coś o tych alfach wiadomo. Ktoś był, widział i może coś więcej napisać.

/oferta/alfa-romeo-159-1-9jtdm-150km-jasne-skory-navi-dvd-xenon-mocca-2007r-oplacona-ID6z3Z1X.html

/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jtdm-16v-150km-skorzana-tapicerka-gwarancja-ID6yXsY1.html

alfa-romeo-159-sw-2007-rok-1-9-jtdm-16v-150km-i6981663932.html

/oferta/alfa-romeo-159-1-9-jtdm-150km-full-opcja-klima-skora-duza-navigacja-alufelgi-6-biegow-ID6z4k8l.html

Jaki jest koszt wymiany rozrządu przy 8v i 16v, wywalenia klap? A przy okazji czy przy aluminiowym kolektorze też da się wywalić klapy czy trzeba szukać tej bez klap z 156? I przy okazji kosztów ile wynosi koszt wymiany wszystkich łożysk w skrzyni?

Jaki jest koszt wymiany rozrządu przy 8v i 16v, wywalenia klap? A przy okazji czy przy aluminiowym kolektorze też da się wywalić klapy czy trzeba szukać tej bez klap z 156? I przy okazji kosztów ile wynosi koszt wymiany wszystkich łożysk w skrzyni?
Wymiana rozrządu 250, usunięcie klap programowo i fizycznie z rozrzadem 700zl.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót