[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Koledzy Tam w tym ogłoszeniu z tablicy za 20 koła 159 to jakaś pomyłka.
Kiedyś pisałem o tym samochodzie.
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-4-4-elegante-sport-C31566478.html

To jest samochód mojego wujka i wystawiony za 44 koła nie wiem skąd tablica wzięła 20 :P

Autko w aso robione żory mikołów.
Do sprawdzenia w każdym serwisie.
A EGR i DPF, klapy wirowe robione u cinka.
Samochód ma 207 KM .

A co do linka z tablicy to nawet nie straszcie że ktoś by chciał ją zwędzic:P

http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-159-CID5-ID4LCXx.html#98134f51e2
To jest ten fałszywy link.
Wujek nic takiego nie dodawał postaram sie z adminami skontaktować żeby to usunęli

Ja na miejscu twojego wujka zgłosiłbym tą sprawę na policję, na tym fałszywym ogłoszeniu dokładnie widać nr, rej.
Wiadomo że niebiescy niewiele zrobią ale zawsze twój wujek będzie miał zabezpieczenie w przypadku jeśli ktoś już się dał oszukać na jakiś zadatek itp.

Właśnie rozmawiałem z nim i chyba tak zrobimy.
Zastanaiwam się czy nie napisać do gośćia że jestem zainteresowany kupnem ciekawe co odpisze.

No zapomniałem wspomnieć o odpryskach na blotnikach z przodu (od kamieni). Jedna z opon z tyłu ma nacięcie na boku (krawężnik chyba) więc dwie do wymiany. Wpisze w temat vin do sprawdzenia i pomyśle. Jeżeli wiesz to jakie przebiegi może zrobić Tbi? 160k km to już dużo na niego?

Wysłane z Xiaomi

160 tys u jednej osoby może oznaczać jakieś 300 u innej albo 50 u jeszcze innej... Znam ludzi, którzy po 60 tys sprzęgło zmieniają, bo tak słabo u nich z umiejętną jazdą. Czyli niestety nie powróżę Ci z fusów. Teoria mówi, że to niewiele dla tego silnika. Ile ma faktycznie to raczej sprawdzisz jeśli ma wiarygodną historię. Vin to się sprawdza przez wyjazdem tak daleko a nie po oględzinach bo czasem są niespodzianki. Poza tym chyba tym jeździłeś i widziałeś, więc masz lepszy obraz ode mnie. Ja miałem jechać we czwartek między innymi po Tbi dla siebie ale niestety odłożyłem to na następny tydzień. Tylko tą jedną oglądałeś?

Tak, na razie tylko ta widziałem. To pierwsza 159 w jakiej siedziałem i jechałem więc nie mam żadnego porównania niestety. Biegi do 6 wchodziły bez problemu, przyspieszenie to ok ale więcej nie mogę powiedzieć. Silnik suchy ale nie mam pewności czy nie myty. Mówili że nie.

Wysłane z Xiaomi

Panowie, tez poszukuje alfy 159 tbi w sedanie. U nas jak cos sie pojawi to niestety same gruzy. W niemcach żeby zamknąć się w cenie 60k z opłatami ciężko, chyba ze 3 szt są wygladające na pierwszy rzut oka ok. Belfer gdzie po auto sie wybierasz?

Szerszen mi ostatnio wspominal o jakiejs tbi ale nie wiem czy sedan bo ja akurat uparlem sie na sw
Ale zapytaj jak chcesz

Panowie powiedzcie a 2.4 q4 bedzie dużo wolniejsza od zwykłej 2.4?
Bo nie wiem czy warto czekać :P

Panowie, tez poszukuje alfy 159 tbi w sedanie. U nas jak cos sie pojawi to niestety same gruzy. W niemcach żeby zamknąć się w cenie 60k z opłatami ciężko, chyba ze 3 szt są wygladające na pierwszy rzut oka ok. Belfer gdzie po auto sie wybierasz?

Niemcy, okolice Stuttgartu ale po drodze prawie pół kraju. TBi są rzadkością, owszem ale można spokojnie wyciągnąć auta poniżej 50 tys na gotowo i to bez konieczności klepania u kowala... Tylko trzeba mieć swoich "żołnierzy" w Niemczech lub być szybszym od Turka zza rogu.

- - - Updated - - -

Szerszen mi ostatnio wspominal o jakiejs tbi ale nie wiem czy sedan bo ja akurat uparlem sie na sw
Ale zapytaj jak chcesz

SW jest co najmniej 3 w cenie poniżej 50 tys z czego jedną wczoraj mój kolega z Austrii kupił. Tylko trzeba się zdecydować a nie namyślać...

Panowie powiedzcie a 2.4 q4 bedzie dużo wolniejsza od zwykłej 2.4?
Bo nie wiem czy warto czekać :P

Około 70 kg więcej. Przy masie 1750 nie poczujesz tej różnicy zbytnio. Co innego kwestia osiągów, spalania. Tutaj to już różnicę widać w portfelu i czuć na plecach.

Około 70 kg więcej. Przy masie 1750 nie poczujesz tej różnicy zbytnio. Co innego kwestia osiągów, spalania. Tutaj to już różnicę widać w portfelu i czuć na plecach.
Dokładnie jak kolega wyżej niedość,że części typu sprzęgło,dwumas 2x droższe w porównaniu do 1.9 to do tego dochodzi jeszcze napęd Q4 którego późniejsze ewentualne naprawy raczej do tanich należeć nie będą.

Ciekawie wygląda na tych alu.

Poza tym to rocznik 2007 przed FL, rzekomo 220 000 i prawdopodobnie wersja 136 KM choć to tylko po dowodzie będzie wiadomo bo EPER pokazuje obie wersje.

Dokładnie jak kolega wyżej niedość,że części typu sprzęgło,dwumas 2x droższe w porównaniu do 1.9 to do tego dochodzi jeszcze napęd Q4 którego późniejsze ewentualne naprawy raczej do tanich należeć nie będą.

Ale ja tylko sie zastanawiam nad 2.4
Tylko mam dylemat czy kupić już czy dozbierać i kupić q4
W zasadzie koszty nie mają znaczenia i spalanie bardziej mi o osiągi chodzi.

czegoś nie zrozumiałem:D
To nie poczuje różnicy czy widać ją:P?

Ostatnia edycja:
Ale ja tylko sie zastanawiam nad 2.4
Tylko mam dylemat czy kupić już czy dozbierać i kupić q4
W zasadzie koszty nie mają znaczenia i spalanie bardziej mi o osiągi chodzi.
Jeśli chodzi tylko o osiągi to wiadomo auto będzie wolniejsze ale zawsze możesz pomyśleć na chipem.

Tak chip to swoją droga.
2.4 q4 jezdziłem.
2.4 bez q4 nie miałem okazji jechać dlatego Was pytam czy ma ktos porównanie.
Pozdrawiam

czegoś nie zrozumiałem:D
To nie poczuje różnicy czy widać ją:P?

Nie poczujesz zbytnio różnicy w prowadzeniu na suchym, bez poślizgów bo dodatkowe 70 kg jest dość równo rozłożone. Za to przyspieszenie trochę gorsze i spalanie może być nawet 2 litry większe z racji wałów, dyfrów, półosi itd. To i koszty serwisowania jakoś nie przemawiają za Q4. Chyba, że potrzebujesz ewidentnie takiego napędu. Ja mam podjazd pod dom godny Szwajcarii ale jakoś mnie nigdy do Q4 nie ciągnęło.

Amortyzatory
Powrót