Półoś lewa problem - luz

• Autor wątku Autor wątku Michal166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja dziś jestem bo wymianie przegubu wewnętrznego po prawej stronie. Moje objawy były podobne czyli luz, drgania auta przy przyśpieszaniu, przy skręcie w lewo i jeździe na wprost szczelanie. Okazało się że, w zużytym przegubie wytarły się całkowicie te zęby(średnica przegubu 108, w środku uzębienie 28) gdzie wchodzi w nią półoś. Oczywiście samo by się to nie zrobiło gdyby nie pęknięta osłona gumowa. Przegub wewnętrzny kompletny firmy 4MAX cena 115 zł na allegro.

Narazie zbieżność pomogła jeśli będzie się to działo znów to wtedy wymienię przegub. Przy skręcaniu nie stukało. Turbulencjami tego nie nazwę ponieważ to było słychać lekko czuć,byłem pewien że to przegub,ale skoro pomogła zbierzność to zobaczymy na jak długo zawsze to taniej niż nowy kompletny przegub :P

Przepraszam, że odkopuje torche stary temat, ale jak to jest z tymi luzami na półosi. Dziś patzyłem u siebie i mam lekki luz osiowy w lewo i prawo na lewej półosi i na dodatek w góre i w dół. Tak ma być? Stuków, drgań itp nie mam... Mam sie martwić czy tak to ma być? :)

osiowy lekki możesz mieć, góra-dół nie, no chyba że jakiś delikatny.. ja miałem góra dół jakieś 0,5 cm i nie bardzo dało się jechac autem... (straszne turbulencje)

provokator napisał:
osiowy lekki możesz mieć, góra-dół nie, no chyba że jakiś delikatny.. ja miałem góra dół jakieś 0,5 cm i nie bardzo dało się jechac autem... (straszne turbulencje)

A można taki lekki luz jakoś zniwelować dokręcając czy coś... Jak ona jestw ogóle przykręcana?
Czy tylko wymiana na nową?

nie, nic nie dokręcisz bo wyrabiają się kulki itp, musisz wymienić, a masz luz na wewnętrznym czy zewnętrznym przegubie?

Witam, mam podobny przypadek. Podczas jazdy od około 30km/h słychać jednostajny miarowy stukot. Ewidentnie lewa strona biednej alfy. Oczywiście częstotliwość uzależniona od prędkości. Epicentrum gdzies w okolicach 60-80km/h. Wtedy slychac najbardziej. Jeżeli chodzi o turbulencje bardziej czuje je pod nogą niż na kierownicy. Stukot wystepuje jadąc na wprost. Nasila się przy skręcie w prawo i całkowicie zanika przy skręcie w lewo. Dziś patrzyłem na ośki: na lewej występuje mini luz góra dół (mniej niż 0,5cm) identyczny na prawej. Osłony przegubów w stanie idealnym. Myślicie że to ta ośka? Jakie jeszcze moga być przyczyny...? Koła wywarzałem. Próbowałem tez jazdy na kole zapasowym. Sytuacja jest identyczna... Proszę o radę... to moja druga alfa mam ją 2 miesiące, a już zaczynam myślec o powrocie do starej :) Z góry dzięki!

Co do tych luzów miałem luz na półosi, wymiana przegubu wewnętrznego (który był zużyty) zmniejszyła dobiegające dźwięki, ale pozostał luz na kielichu wchodzącym w skrzynię biegów, dopiero wymiana półosi rozwiązała problem całkowicie, kielicha nie można kupić samego,

U mnie wymiana łożyska, piasty w lewym przednim kole załatwiła sprawę.

Kupowałem ostatnio łożysko, 70zł FAG, 63006 2RS, wymiary 30x55x19.

Wymienić nie zdążyłem, bo pojechałem do warsztatu gdzie alf nie robia i jak chłopaki powiedzieli mi że wyjącie półosi to im tak zajmie 4h, to zabrałem auto.

--
Pozdr.
Hubi

Za luz na wyjściu ze skrzyni, przynajmniej ja tak obstawiam jest odpowiedzialny luz za satelitach mechanizmu różnicowego, wystarczy dołożyć podkładki regulacyjne i powinno być git. U siebie wymieniłem łożyska mechanizmu różnicowego to poprawiło się ale tylko na 3000km, jak będę miał trochę czasu to ustawie luz na satelitach i dam znać czy pomogło, (z tego co wyczytałem luz powinien być 0,2mm a u mnie jest około 2mm

Za luz na wyjściu ze skrzyni, przynajmniej ja tak obstawiam jest odpowiedzialny luz za satelitach mechanizmu różnicowego, wystarczy dołożyć podkładki regulacyjne i powinno być git. U siebie wymieniłem łożyska mechanizmu różnicowego to poprawiło się ale tylko na 3000km, jak będę miał trochę czasu to ustawie luz na satelitach i dam znać czy pomogło, (z tego co wyczytałem luz powinien być 0,2mm a u mnie jest około 2mm

Kolego a jak to się robi bo mamu siebie taki sam problem już myślałem o wymianie całej półośki ale tutaj widzę że masz jakiś patent.

Patent, to bym nie powiedział w elernie jest instrukcja i ja myślę w taki sposób robić, żałuje że nie zrobiłem tego jak miałem mechanizm różnicowy na wierzchu, wtedy stwierdziłem tylko że ten luz jest dosyć znaczny, jak sam zajmujesz się swoim autem to koszt takiego czegoś wyjdzie nie więcej niż 50zł

jak to bedziesz robił wrzuc jakies foty :) albo manuala strzel

Mam 156 ale ostatnio mechanik mi mówił o tej podkladce zeby luzu nie było bo troche gora dół. Czy to może powodować drgania auta przy ruszaniu i utrudniać szybki dynamiczny start?

Amortyzatory
Powrót