• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Półoś lewa problem - luz

• Autor wątku Autor wątku Michal166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal166

Guest
Panowie,czy lewa półoś w momencie polaczenia z mechanizmem roznicym powinien miec luz? w moim przypaku jest taka sytuacja,co gorsza ruszajac półosia w lewo i prawo slychac wyrazne stuki,co przenosi sie do wnetrza pojazdu.Slychac to podczas jazdy jak i na zgaszonym silniku mocno krecac kerownca w lewo i prawo...

Mam niestety nadal to samo jeszcze nie byłem u mechanika z tym żeby to sprawdził,objawy mam takie jak kolega wyżej i szumi jak puszcze gaz podczas jazdy na biegu. Miał już ktoś podobny przypadek??

Michal166 napisał:
Panowie,czy lewa półoś w momencie polaczenia z mechanizmem roznicym powinien miec luz?
Coś mi się wydaję, że osiowo lewo prawo to lekki luz powinna mieć.
alfaholik-Bioły napisał:
mam takie jak kolega wyżej i szumi jak puszcze gaz podczas jazdy na biegu.
W tym przypadku to raczej bym skierował uwagę raczej na łożysko piasty.

Ten opis jest dla mnei dość nie precyzyjny , kiedy Ci stuka ta półoś ,ale mam dla Ciebei prosty sposób jak sprawdzić czy to przegub. Skręć koła na maxa podnieś jedno koło na lewrku i włącz drugi bieg , dla ostrożności zabezpiecz auto tak aby nie mogło sie przemieścić (dobre zabezpieczenie kół z tyłu wystarczą, najwyżej zadusisz silnik) Następnie jeżeli nie usłyszysz wraźnych stuków z przegubu spróbuj obciążyć koło chamująć je czymś , ja robiłem to stopą. Jeżeli ten eksperyment nie zadziała tzn , że przeguby są ok.

rafao3 napisał:
może być też łozysko podpory pólosiki

rafao3, absolutnie nie ! lewa jest krótka i bez podpory ... prawa półoś jest długa i z podporą

a masz turbulencje podczas ostrego dawania gazu
? bo mam ostatnio podobny problem, a mam luz na przegubie;/

Michal166, a powiedz czy kiedy ruszasz to słyszysz jednorazowy stukot ? uderzenie ? i czy takie samo jednorazowe uderzenie występuje podczas odpuszczenia gazu i hamowania silnikiem ?
jesli tak to półos ma luz wynikajacy z wyeksploatowania

Ja kiedy ruszam mam jednorazowy stukot. Jutro auto daje do mechanika więc po wymianie napiszę tutaj co dolegało. Podczas hamowania silnikiem słychać szum lekki szum z lewej strony. Nie wiem czy to co teraz napiszę ma sens,ale raz jak wymieniałem z tatą łożysko to on na końcu zakręcał koło i je niedokręcił całkiem na maxa, na drugi dzień jak ejchalismy to zaczeło cos stukac w kole nikt nie wiedział co sie działo... auto do mechanika a on stwierdził,ze koło było niedokrecone,dziwna sytuacja,ale było pozno i tata zapomniał dokrecic na siłę,lecz naszczęście reką w miare solidnie sie trzymało,ale wystarczajaco zbyt słabo.

mam ten sam problem, luz na lewym przegubie:) przy skręceniu w lewo słychać wyraźny stukot podczas ruszania..
jest wyraźny luz w miejscu łączenia z silnikiem (nie osiowy lecz poprzeczny, dobre 0,5cm lata:) i teraz mam pyt:
do wymiany przegub wewnętrzny? bo raczej chyba mało prawdopodobne by ośka się tak wyrobiła:)??

provokator napisał:
teraz mam pyt:
do wymiany przegub wewnętrzny? bo raczej chyba mało prawdopodobne by ośka się tak wyrobiła:)??
Z tego wynika, że tak.
Ale wewnętrzne bardzo żadko się zużywaja.
Miałeś wymieniany zewnętrzny?
Może został uszkoszony podczas zbijania zewnetrznego?
Jeżeli chodzi o stukanie to raczej zewnętrzny.
Wewnętrzny raczej nie pracuje podczas skręcania.
W każdym bąć razie takiego luzu nie powinno być.
Ale bez paniki ja na stukającym przegubie przejechałem właśnie 5tyś. km i jadę dalej. :wink:

zewnętrzny wygląda na ok, nie ma żadnego luzu, tylko bezpośrednio przy silniku lata jak psi h** :P do tego zauważyłem że guma która tam była "odleciała", może też bym się nie spieszył z wymianą ale jest taki luz że w straszne turbulencje wpada...

provokator napisał:
zauważyłem że guma która tam była "odleciała", może też bym się nie spieszył z wymianą
To znaczy, że już od wieków jeździsz be smaru w przegubie.
Bo na początku to tylko pęka na harmonijce.
Do tego woda i pył. Wygląda na to, że przegub jest w stanie agonalnym.
Zewnętrzny też pewno dostał.
Już się nie ma co zastanawiać tylko wymieniać.
Moja rada całą półoś, żeby drugi raz tej samej roboty nie powtarzać.

gdybym spał na kasie to może bym wymienił od razu całośc, póki co tylko wewnętrzny:)

ja wymieniłem całe półosie i poduszki i nadal auto wpada w wibracje przy przyspieszaniu, w serwisie postawili teraz na mechanizm różnicowy, co wy na to, bo nie wiem czy wymieniać skrzynię ????

bart147 napisał:
auto wpada w wibracje przy przyspieszaniu, w serwisie postawili teraz na mechanizm różnicowy
a czy to był serwis ASO alfaromeo ? albo fiata ?

jeśli półosie są nowe i proste to nie ma opcji żeby dawały drżenia ... może być gdzieś niedowaga na kole - sprawdzałeś wyważenie ? A nie wspominali o kole dwumasowym ? podpytaj serwisantów o to

bart147 napisał:
ja wymieniłem całe półosie i poduszki i nadal auto wpada w wibracje przy przyspieszaniu, w serwisie postawili teraz na mechanizm różnicowy, co wy na to, bo nie wiem czy wymieniać skrzynię ????
A wykluczyłeś już koło dwumasowe?

Dziś odebrałem auto od mechanika bo robił rozrząd i miał zbadać y usunąć przyczynę wyżej opisywaną. Coś tam sprawdzał pojechał na zbieżność ponieważ była zła i ustawił jak trzeba no i już nic się nie dzieje.

Amortyzatory
Powrót