[159] Podwójny tłumik do wersji silnikowych 1.9, 1.8

wydech z 1.9 nie pasuje do 2.0.Gdyby tak było,dawno juz bym miał taki układ u siebie.
Zatem w czym tkwi różnica?
Chodzi o wymiary, czy może inną charakterystykę przelotu spalin?
Pozdrawiam.
- Rafał

srednica rury jest taka sama.jedna z roznic to to ze z puszki wychodzi prpsta rurka a w 1,9 jest ona wygieta o innych roznicach niewiem

Chcąc wymienić pojedynczy tłumik na podwójny da sie kupić ta ramkę zaślepke w ASo zeby nie ciąć w miejscu prawej rury?

NIe prawda.Dzwoniłem do ultera,wydech z 1.9 nie pasuje do 2.0.Gdyby tak było,dawno juz bym miał taki układ u siebie.Nikt nie ma kitu do 2.0 niestety
Totalna BZDURA mi osobiście ULTER w bystrej zamontował duplexa do 159 2.0jtdm i pasuje średnica, mocowania itp. chyba dzwoniłeś do nie tego ultera.

Totalna BZDURA mi osobiście ULTER w bystrej zamontował duplexa do 159 2.0jtdm i pasuje średnica, mocowania itp. chyba dzwoniłeś do nie tego ultera.

Montowałeś ultera dedykowanego do wersji 1.9 w modelu 2.0 ?? Nic nie trzeba było przerabiać? Może bzdura,taką informację dostałem dzwoniac do nich pod numer ze strony ultera.

Edit; własnie dzwoniłem do ultera (508157101 dla weryfikacji).Potwierdzaja ze duplex dedeykowany do 1.9 nie pasuje do wersji 2.0,wiec nie wiem kto tu pisze bzdury.Dostałem informację,że być może taki wydech mozna cyt "dopasować",ale nie bedzie to już podlegało żadnej gwarancji.Zreszta już sam montaż takiego duplexa pozbawia nas gwarancji ultera,ponieważ znajdzie się on w niededykowanej wersji przez producenta.

Być może masz u siebie duplexa,być może on pasuje p&p,a może coś trzeba było przerobić o czym nie wiesz.Tak czy siak kupując duplexa nie otrzymamy żadnej gwarancji na niego, przeprowadzajac montaż w wersji 2.0.

Edit2: nie pasuje połaczenie: koniec duplexa - koniec układu ori.Koniec (połączenie) Duplexa był wygięty na giętarce oraz wygiety wieszak.To było zrobione w twoim aucie kolego.Masz gwarancje,ale tylko w Bystrej,w tamtejszym serwisi.

Ostatnia edycja:
No widzisz bo ty do węgierskiej górki dzwonisz a tam dział handlowy a oni nie chcą mieć problemu to mówią ze nie pasuje bo nie montowali to nie widzieli, a to wysyłka a jak klient odeśle itp.
a w bystrej to fachowcy są umówiłem się , podjechałem zamontowali gwarancje dostałem i się gęba mi cieszy.
P.S.
Tez dzwoniłem i zaproponowałem żeby się dogadali, ale dalej w bystrej nie widza żadnego problemu w montażu, nic nie spawane tylko ciecie i montaż.
Tak duet z 1.9 mam w 2.0

Tez dzwoniłem i zaproponowałem żeby się dogadali, ale dalej w bystrej nie widza żadnego problemu w montażu, nic nie spawane tylko ciecie i montaż.

Edytowałem poprzedni post.U ciebie został wygięty poczatek duplexa oraz wieszak.Tak mi powiedział ulter po rozmowie z serwisem w Bystrej.Trochę daleko mam do Bystrej,ale być może skuszę się i podjadę na taką modyfikację.Duzo zrobiłeś kilometrów po montażu ?

No trochę już pojezdzilem , zmian w brzmieniu prawie niezauważalne, to niestety nie Busso.
Co do przerobek to po oględzinach pod autem wszystko skrecone na obejmach nic nie spawane zadnych sladow ingerencji, jeżeli było gięte to prawdopodobnie minimalnie.

Ostatnia edycja:
Cześć, mam dedykowanego ultera z dwiema końcówkami, montaż jest prosty.

Wysłałem maila do Ultera z pytaniem czy w katalogu na 2014 będzie wersja podwójny tłumik do 2.0 JTDM i taką dostałem odpowiedź:

Witam,

katalog na 2014 rok pojawi się z lekkim opóźnieniem. Będzie to najprawdopodobniej pierwszy kwartał nowego roku.
Odnośnie tłumika do Alfy 159 2.0 JTD - w ostatnim czasie mieliśmy kilka zapytań o taki tłumik. Jeden z naszych kolegów przedstawiał i analizował ten temat w ostatnich dniach.
Na chwilę obecną możliwa jest modyfikacja naszego tłumika od wersji 1.9. Jednak aby zachować gwarancję na produkcie, musi się ona odbyć w naszym serwisie fabrycznym w Bystrej k/Bielska-Białej.
Wiąże się to zazwyczaj z dwiema wizytami w serwisie, jednak jak wcześniej wspominałam, temat jest intensywnie drążony przez jednego z naszych kolegów, więc myślę, że w tym przypadku jedna wizyta w serwisie wystarczy.

Na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie potwierdzić czy tłumik zostanie wprowadzony do oferty standardowej.

Pozdrawiam

Izabela Kasoń
SPECJALISTA DS. SPRZEDAŻY

Tel. +48 /33/ 860 49 50

więc jeśli ktoś chciałby taki to niech piszę do Ultera że jest zainteresowany, będą większe szanse że się pojawi w sprzedaży.

Ostatnia edycja:
I jak ktoś ma info co z podwójnym wydechem do 2.0 ?

16.06.2014
Witam,
tłumik w wersji duet do Alfy Romeo sportwagon 2.0 JTDM mamy w przygotowaniu do włączenia do oferty.
Za około miesiąc tłumik powinien pojawić się w ofercie.
Pozdrawiam

Izabela Kasoń
SPECJALISTA DS. SPRZEDAŻY

Tel. +48 /33/ 860 49 50

Ostatnia edycja:
podepnę się pod temat.
Jestem właśnie po wymianie wydechów na duplex z ultera. Przy 1.9 wiadomo żadna filozofia. (BTW w Poznaniu do kosztuje 920 z montażem ).
Po przeczytaniu tego tematu stwierdzam że mam standardowy problem. Po zamontowaniu duplexa prawa dziura jest trochę większa niż lewa.
Sprawdził ktoś czy jest to część dostępna osobno w aso czy też muszę szukać zderzaka pod dwie lufy i z niego pobrać ramkę na prawą końcówkę?
Będę wdzięczny na nakierowanie jak to z tym poradzić. Dodam tylko że zaślepka uległa uszkodzeniu przy demontażu, więc z niej nic nie wyrzeźbię.

Dodano po 9 minutes:

dodatkowo, czy kupując taki zderzak:
attachment.php

muszę wymieniać cały czy wystarczy wymienić tylko "dół" zderzaka?

Załączniki

• 5093276687.jpg
    5093276687.jpg
    97.8 KB · Wyświetleń: 207
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót