• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Stelvio] Podświetlenie tablicy

Adi1188

Nowy
Auto
Alfa 166 FL 2.4 175km 2004rok/ Stelvio 2.2D 180KM 2017r
Witam, mam mały problem z podświetleniem tablicy rejestracyjnej, a dokładniej to jakimś cudem do lamp dostała się woda. Jak wyjąć te lampki żeby nic nie uszkodzić i czy są rozbieralne i da się wysuszyć czy te już nadają się na śmieci i muszę zamontować nowe ?

U mnie problem wystąpił w poprzednich tygodniach. Przestały świecić wymieniono na gwarancji na nowe, nieda się zmienić samego źródła światła. Wsadzasz śrubokręt plaski w taka dziurę w lampce i delikatnie podważasz przesuwając najpierw w jedna ze stron.

U mnie gwarancja niestety już nie wchodzi w grę. Próbowałem wyjąć ale nic nie idzie, odrobinę tylko się kołysze i to wszystko, ani lewo ani prawo nic nie rusza się. Nie chcę uszkodzić czegoś więc chyba w poniedziałek podjadę na serwis zapytać o wymianę ile by skasowali albo chociaż kupić wiele lampy to te zamontowane przynajmniej nie musiałbym się bać że je uszkodze bo itak nowe bym włożył

[MENTION=70791]Adi1188[/MENTION] - Nie mam zdjęcia, więc jeśli masz wyobraźnię to ten opis powinien wystarczyć. W lampce jest prostokątne wycięcie, należy w nie włożyć płaski śrubokręt i przesunąć lampkę w kierunku większej części i wtedy sama wyskoczy.
Zdarzyły się już dwa przypadki przecięcia przewodów zasilających oświetlenie tablicy rejestracyjnej, oba przypadki w Giulii po stronie lewej w bagażniku za wykładziną (za mocno naciągnięta wiązka przewodów ocierająca się o element mocujący).

Tak, wiem i rozumiem. Tylko że próbowałem przesuwać we wszystkie strony i na różne sposoby, no i jakoś wyskoczyć nie chce, bardzo ciasno siedzą te lampki

Kupiłem nowe w serwisie, termin najbliższy za miesiąc więc podjąłem się wymiany. Zgadza się należy wsadzić coś płaskiego w tą dziurkę i odjąć w lewo, no i jeszcze później podważyć od prawej strony bo samo nie wyjdzie (za ciasno siedzą)

Zdarzyły się już dwa przypadki przecięcia przewodów zasilających oświetlenie tablicy rejestracyjnej, oba przypadki w Giulii po stronie lewej w bagażniku za wykładziną (za mocno naciągnięta wiązka przewodów ocierająca się o element mocujący).

Właśnie mam taki przypadek w Giulli. Z poczatku lewa migała lub gasła przy podniesieniu klapy bagażnika, ostatecznie całkowicie umarła. Sprawdziłem oświetlenie na krzyż, lewa lampka wpięta po prawej stronie działa, prawa po lewej nie działa, więc to pewno przetarte przewody, o których pisałeś. Zdemontowałem tapicerę klapy ale nie widze niczego podejrzanego. Gdzie to się przeciera?

U mnie przetarty (złamany) przewód masowy lewa strona za tapicerką boczną. Przewód ten jest schowany w obudowie zawiasu i dalej przymocowany do karoserii.

Amortyzatory
Powrót