• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Płyn hydrauliczny do TCT.

Według ePER to 71771103. Po tym numerze taką małą mi sprzedali. Nie wiem czy nie było jakichś zmian.

Z ciekawości rozciąłem gruchę. Jak widać na zdjęciu, napewno warte jest 1000 zł. Z obserwacji nie wiem co mogło by ulec awarii. W konstrukcji "cepa" brak jakiegokolwiek zaworka. Przepona gumowa i tyle. Na czubku przepony guzik ale to nie zaworek.

Załączniki

• IMG_20210301_074823.jpg
    IMG_20210301_074823.jpg
    91.9 KB · Wyświetleń: 83
Moje rozmyślania nad gruszką. To że płyn wywala przez korek musi być spowodowane rozszczelnieniem membrany a obudową. Powietrze z za membrany które się tam znajduje przedostaje się do układu. Trzymanie ciśnienia w układzie nie ma nic wspólnego z tą gruszką. Jest ona bez zaworka . Spadek ciśnienia utrzymywany jest w selespeedzie. Czy jest tam jakiś zaworek nie mam pojęcia. Czekam na nową z Włoch ok. 8 dni. Jeżdżę na tej małej bo muszę. Nawet daje sobie radę.

Ostatnia edycja:
Jestem dwa tygodnie po wymianie "gruszki". Alfa jeździła pięknie aż do dzisiaj.
Znowu awaria skrzyni.
P294D Pompa elektryczna zawsze wyłączona. Obwód prądu poniżej progu. Usterka przerywany.
P2905 1st/3rd biegów angażować bez polecenia. Warunki środowiskowe nie są poprawne/nieoczekiwane działanie. Usterka przerywany.
P0700 Wyłącz. silnika przez zrobot. skrz. bieg. Sygnał niewłaściwy. Usterka przerwany.
Ma ktoś pomysły na tą awarię?

Jestem dwa tygodnie po wymianie "gruszki". Alfa jeździła pięknie aż do dzisiaj.
Znowu awaria skrzyni.
P294D Pompa elektryczna zawsze wyłączona. Obwód prądu poniżej progu. Usterka przerywany.
P2905 1st/3rd biegów angażować bez polecenia. Warunki środowiskowe nie są poprawne/nieoczekiwane działanie. Usterka przerywany.
P0700 Wyłącz. silnika przez zrobot. skrz. bieg. Sygnał niewłaściwy. Usterka przerwany.
Ma ktoś pomysły na tą awarię?

Bardzo mało wiadomości na temat tych błędów można odnaleźć, jeśli chodzi o pierwszy błąd P294D - zawsze pojawia się przy problemie z TCT i zawsze jest związany z niskim napięciem akumulatora, nie wiem jak u ciebie z akumulatorem, może masz jakieś zwarcie w celi, może regulator napięcia nie daje rady ładować.

Drugi błąd wskazuje na jakieś czujniki przy skrzyni biegów a trzeci na problemy ze sterownikiem skrzyni czyli TCU, tutaj coś więcej: https://yei.pl/p0700/

Wszystko to to tylko dywagacje ale dobrze bym sprawdził na początek akumulator i ładowanie.

Dziś rano na akumulatorze 12.2V. Przy odpalania 10V. Ładowanie 14.2V. Do pracy dojechałem bez problemu. Aku ma 3 lata.

Dziś rano na akumulatorze 12.2V. Przy odpalania 10V. Ładowanie 14.2V. Do pracy dojechałem bez problemu. Aku ma 3 lata.

12.2 po nocce to trochę mało, sprawdź jeszcze jak wrócisz z pracy jaka będzie wartość, martwi mnie te 10 V przy odpalaniu bo taki spadek wskazuje na zużycie akumulatora. Z ciekawości jak daleko masz do pracy? Czy silnik w zimę zdąży się zagrzać? Czy masz dodatkowe grzałki w nagrzewnicy? Podjedź do serwisu który ma specjalny przyrząd do pomiarów pojemności, sprawdź bo to też dużo ci powie. 3 lata to nie mało i nie dużo więc wszystko się może zdarzyć. Sprawdziłbym bym jeszcze i przeczyścił wszystkie wtyki elektryczne które wchodzą do pompy w skrzyni. Czy po wymianie gruszki czasami nie masz wycieków płynu?

Czyściłam styki kontaktem. Płyn wywalało przed wymianą gruszki. Teraz na początku trochę. Pewnie za dużo zapodałem. Sugerujesz że gruszką wadliwa , nowa z salonu. Jest jeszcze inna przyczyna wywalania płynu?
Do pracy mam 22 km. to powinien się naładować.

Ostatnia edycja:
Czyściłam styki kontaktem. Płyn wywalało przed wymianą gruszki. Teraz na początku trochę. Pewnie za dużo zapodałem. Sugerujesz że gruszką wadliwa , nowa z salonu. Jest jeszcze inna przyczyna wywalania płynu?
Do pracy mam 22 km. to powinien się naładować.

Nie sugeruje że gruszka wadliwa, sugerowałem to ze po wymianie gruszki mogła powstać jakaś nieszczelność. Tak czy inaczej na anglojęzycznych forach błędy wskazują na problemy z akumulatorem.

Na prv. forumowicz odpisał mi że miał podobnie. Zawilgocony regulator napięcia. Jest gdzieś na lewym błotniku. Nie bardzo wiem co to.

Na prv. forumowicz odpisał mi że miał podobnie. Zawilgocony regulator napięcia. Jest gdzieś na lewym błotniku. Nie bardzo wiem co to.
Regulator napięcia to jest to o czym wspominałem powyżej, jest odpowiedzialny za prawidłowe ładowanie akumulatora. Może trzeba do niego faktycznie zajrzeć i sprawdzić jego stan. Szkoda ze użytkownicy piszą na priv a nie tutaj w wątku, ktoś będzie szukał w przyszłości takiego tematu i guzik znajdzie.

Regulator napięcia to jest to o czym wspominałem powyżej, jest odpowiedzialny za prawidłowe ładowanie akumulatora. Może trzeba do niego faktycznie zajrzeć i sprawdzić jego stan. Szkoda ze użytkownicy piszą na priv a nie tutaj w wątku, ktoś będzie szukał w przyszłości takiego tematu i guzik znajdzie.

Napisz konkretnie gdzie i jak wygląda ten regulator.
Dziękuję.

Otrzymałem taką informację.
Jest to kostka, mniej więcej 3x większa od pudełka zapałek. Niestety nie mam teraz możliwości sprawdzenia numeru części. Jak miałem ten problem to przestudiowałem schematy elektryczne skrzyni TCT i sam doszedłem co może być powodem. Gdzieś w otchłaniach internetu we włoskim języku znalazłem te schematy. Regulator raz mi podawał prąd na pompę, a raz nie. Jeżeli przy otwarciu drzwi kierowcy nie słyszysz, żeby było ładowane ciśnienie przez pompę skrzyni to możesz mieć problem właśnie z tym regulatorem.

Otrzymałem taką informację.
Jest to kostka, mniej więcej 3x większa od pudełka zapałek. Niestety nie mam teraz możliwości sprawdzenia numeru części. Jak miałem ten problem to przestudiowałem schematy elektryczne skrzyni TCT i sam doszedłem co może być powodem. Gdzieś w otchłaniach internetu we włoskim języku znalazłem te schematy. Regulator raz mi podawał prąd na pompę, a raz nie. Jeżeli przy otwarciu drzwi kierowcy nie słyszysz, żeby było ładowane ciśnienie przez pompę skrzyni to możesz mieć problem właśnie z tym regulatorem.
Z tego opisu raczej nie chodzi o regulator napięcia bo on jest przy alternatorze, to musi być inny element tej całej układanki, musisz go odszukać. Aczkolwiek wracając do tematu akumulatora, u mnie było tak że jak miałem słaby akumulator bo auto stało przez 2 tygodnie to właśnie ciśnienie nie było dobite z powodu niskiego napięcia. Dopiero po doładowaniu akumulatora wszystko wróciło do normy.

Mieliście forumowicze racje, co do aku. Naładowałem go na full do 16.2V. Pojechałem na diagnozę akumulatora i wyszło że sprawny. Po testach 590A. Od tej pory wszystkie problemy zniknęły. Dzisiaj miałem dłuższą trasę podpiąłem miernik. Przy przyśpieszaniu 13V, bez obciążenia 14.2V, hamowanie silnikiem 15V. Te całe inteligentne ładowanie nie daje rady naładować. Do pracy mam 22km więc dziennie robię 44km. Myślałem że to wystarczy, ale jak widać mało. Trzeba będzie co jakiś czas doładowywać.

Mieliście forumowicze racje, co do aku. Naładowałem go na full do 16.2V. Pojechałem na diagnozę akumulatora i wyszło że sprawny. Po testach 590A. Od tej pory wszystkie problemy zniknęły. Dzisiaj miałem dłuższą trasę podpiąłem miernik. Przy przyśpieszaniu 13V, bez obciążenia 14.2V, hamowanie silnikiem 15V. Te całe inteligentne ładowanie nie daje rady naładować. Do pracy mam 22km więc dziennie robię 44km. Myślałem że to wystarczy, ale jak widać mało. Trzeba będzie co jakiś czas doładowywać.

jeśli masz dodatkowe grzałki które poniżej zera biorą dodatkowy prąd to tak się będzie działo na krótkich trasach, ja zimą średnio raz na miesiąc doładowuję akumulator bo też mam za krótka trasę do pracy, jak jest cieplej to grzałki nie dogrzewają.

jeśli masz dodatkowe grzałki które poniżej zera biorą dodatkowy prąd to tak się będzie działo na krótkich trasach, ja zimą średnio raz na miesiąc doładowuję akumulator bo też mam za krótka trasę do pracy, jak jest cieplej to grzałki nie dogrzewają.

Nie mam pojęcia czy posiada grzałki. Jak to sprawdzić?

Nie mam pojęcia czy posiada grzałki. Jak to sprawdzić?

zerknij na akumulator i na plusową klemę, jeśli na górze jest jakieś czarne "pudełko" wielkości paczki zapałek, no może ciut mniejsze to jeśli zdejmiesz z niego pokrywę i w środku będzie lub będą duże bezpieczniki to masz grzałki.
druga opcja to rozkodowanie w eperze po numerze vin, jeśli będzie na wyposażeniu 52Y - to będzie opisane jako dodatkowa nagrzewnica

Amortyzatory
Powrót