[Giulietta] Płyn hydrauliczny do TCT.

wiesgaj

Użytkownik
Auto
Giulietta 1.4 170 KM
Szukałem i nie znalazłem. Sprawa jest na ostrzu noża bo do pracy jeździć trzeba. Skrzynia świruje co chwile awaria . Nawet jak jadę na 6 to co kilometr awaria z różnymi konsekwencjami. Chciałem sprawdzić poziom płynu bo na skrzyni widzę olej koło zbiorniczka. świecę latarką i nic nie widać. Pytanie czy mogę odkręcić korek od zbiorniczka i ewentualnie dolać. Lub sprawdzić poziom patyczkiem. Czy jest tam jakieś ciśnienie.

Ostatnia edycja:
Nikt nie uzupełniał płynu (oleju) w TCT. Nie odkręcał korka od zbiorniczka. Dziś rano kluczyk na zapłon cisza. Odpalam a tu jak zwykle krzyk skrzynia awaria. Dziwne bo wyskakująca awaria cyklicznie tak co 10 sek. Błąd kasuje się sam i nie mogę z czytać AlfaOBD. Gaszę silnik odpalam i spokój dojechałem do pracy .

Nikt nie uzupełniał płynu (oleju) w TCT. Nie odkręcał korka od zbiorniczka. Dziś rano kluczyk na zapłon cisza. Odpalam a tu jak zwykle krzyk skrzynia awaria. Dziwne bo wyskakująca awaria cyklicznie tak co 10 sek. Błąd kasuje się sam i nie mogę z czytać AlfaOBD. Gaszę silnik odpalam i spokój dojechałem do pracy .
Aby odczytać błąd skrzyni musisz się połączyć z odpowiednim modułem, połączenie z modułem silnika nic nie da bo tego błędu tam nie będzie, pomimo iż błąd znika to na pewno się zapisał. Czy masz kabel z odpowiednim adapterem do połączenia się ze skrzynia?
Radzę jak najszybciej uzupełnić olej w sterowniku selespeeda, pompa nie potrafi napompować odpowiedniego ciśnienia a do tego pracuje na sucho. Jak dolejesz WŁAŚCIWY olej to od razu sie umów na wymianę oleju w skrzyni i w sterowniku, czyszczenie filtra i ponowna adaptację, nie zwlekaj bo naprawa automatu to kosztowna sprawa. Sprawdź też w jakiej kondycji jest akumulator, pompa co jakiś czas się uruchamia i uzupełnia ciśnienie w układzie, słaby akumulator skutecznie to uniemożliwia. Mam nadzieje że pomogłem. Dobrze by było uzupełnić dane z jakiej części Polski jesteś w profilu.

Mam żółty kabel . Łączę się ze skrzynią. Błędów brak. Akumulator 2 lata i kręci dobrze. Pełny serwis skrzynia miała latem 2020. Olej jest widzialny w koło zbiorniczka. Nie wiem czy w serwisie rozlali czy jest jakaś nieszczelność. Nadal nie wiem czy mogę odkręcić ten korek na zbiorniczku.

Mam żółty kabel . Łączę się ze skrzynią. Błędów brak. Akumulator 2 lata i kręci dobrze. Pełny serwis skrzynia miała latem 2020. Olej jest widzialny w koło zbiorniczka. Nie wiem czy w serwisie rozlali czy jest jakaś nieszczelność. Nadal nie wiem czy mogę odkręcić ten korek na zbiorniczku.
W zbiorniczku niema ciśnienia, skoro są ślady oleju wokół zbiorniczka to znaczy że go wybija, było to już opisywane problem z tzw. akumulatorem ciśnienia czyli gruszką. Jedź na serwis niech sprawdzą ciśnienie.

Jak się czyta posty o fachowcach co nie wiedzą skąd olej koło zbiorniczka albo nie wiedzą co to akumulator ciśnienia . A taki post przed chwilą przeczytałem ,to wolę sam to zrozumieć. Jestem z okolic Częstochowy przepraszam za brak opisu. Ale na temat. W "gruszce" jest powietrze i płyn pod ciśnieniem. Jak gruszka przepuszcza to płyn się cofa i wyżuca ze zbiornika, nadmiar. AlfaOBD pokazywała 50 bar jak pompa chodziła. Jeśli brak zmiany biegów to ciśnienie powinno trzymać. Dobrze kombinuję?

Jak się czyta posty o fachowcach co nie wiedzą skąd olej koło zbiorniczka albo nie wiedzą co to akumulator ciśnienia . A taki post przed chwilą przeczytałem ,to wolę sam to zrozumieć. Jestem z okolic Częstochowy przepraszam za brak opisu. Ale na temat. W "gruszce" jest powietrze i płyn pod ciśnieniem. Jak gruszka przepuszcza to płyn się cofa i wyżuca ze zbiornika, nadmiar. AlfaOBD pokazywała 50 bar jak pompa chodziła. Jeśli brak zmiany biegów to ciśnienie powinno trzymać. Dobrze kombinuję?

Czy zaobserwowałeś jak często pompa dopompowuje? Bo defakto ciśnienie powinno się trzymać długo i z reguły powinna pompa pracować na drugi dzień po otwarciu drzwi przez 2 do 4 sekund.

Po 15 min. otwarłem drzwi i pompa pompuje. Zaobserwowałem że jak jest awaria to pompa dziwnie pompuje tak żęzi a płyn w zbiorniczku jest spieniony i jest go prawie pod zakrętkę. Jak dobrze działa to jest go min.

To objawy akumulatora

OK.
Dzięki z zaangażowanie . Jeśli to faktycznie akumulator ciśnienia to orientuje się ktoś za ile i gdzie kupić to ustrojstwo. Nie dzwoniłem jeszcze do ASO. Zamówiłem olej Tutella CS Speed. Doleję zobaczymy jak się zachowuje. Najwyżej znowu skrzynię zaleje. Swoją drogą to czemu wywala przez nakrętkę. Musi w tym akumulatorze być sporo oleju że zbiornik tego nie mieści.
Powinno być tak że zawartość akumulatora "cofka" mieści się w zbiorniku.

Ostatnia edycja:
OK.
Dzięki z zaangażowanie . Jeśli to faktycznie akumulator ciśnienia to orientuje się ktoś za ile i gdzie kupić to ustrojstwo. Nie dzwoniłem jeszcze do ASO. Zamówiłem olej Tutella CS Speed. Doleję zobaczymy jak się zachowuje. Najwyżej znowu skrzynię zaleje. Swoją drogą to czemu wywala przez nakrętkę. Musi w tym akumulatorze być sporo oleju że zbiornik tego nie mieści.
Powinno być tak że zawartość akumulatora "cofka" mieści się w zbiorniku.

Ktoś tu pisał że wymieniał akumulator i kupwał go chyba w sklepie RICAMBI w dobrej cenie, poszukaj tematu o wymianie oleju albo problemach z tct, temat w końcówki roku

Wyczytałem na forum że od Fiata też pasuje a kosztuje o połowę mniej. Dzwoniłem do ASO w Częstochowie i powiedzieli że to 1000zł. Nic dziwnego bo za olej Tutella CS Speed zawołali 100. Potrzebuję numeru gruszki by zamówić do Fiata bo po VIN wcisną mi do Alfy.

Zadzwoń do sklepu ricambi.pl oraz akuki.pl i porównaj ceny, z tego co pamiętam to ten człowiek zapłacił 400 albo 500 za gruszkę, ale na bank kupował w ricambi, zadzwoń dobiorą ci po numerze vin

tutaj masz na portalu aukcyjnym ale to chyba do pierwszego selespeeda, zawsze można dopytać czy nie ma do TCT: https://allegro.pl/oferta/akumulato...MI79LFm8eE7wIVvkeRBR3v-gSVEAQYASABEgKSQPD_BwE
albo tutaj:
https://allegro.pl/oferta/akumulato...MIgNyA18mE7wIVA6OyCh2WDQT1EAQYBCABEgIwzvD_BwE

tutaj parę słów akumulatorze tct: https://www.forum.alfaholicy.org/mi...tomat_tct_wyciek_oleju_check_transmision.html
oraz tutaj: https://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/159046-skrzynia_tct_-5.html

Ostatnia edycja:
Dzwoniłem do obu firm i mają po 950zł. ori. Zamienników nie posiadają. Jeszcze pytanie jak spuszczę ciśnienie i wymienię gruszkę to są jakieś procedury napełnianie układu olejem?

Ostatnia edycja:
Dzwoniłem do obu firm i mają po 950zł. ori. Zamienników nie posiadają. Jeszcze pytanie jak spuszczę ciśnienie i wymienię gruszkę to są jakieś procedury napełnianie układu olejem?
Na pewno jest procedura adaptacyjna po zmianie oleju w module selespeed (po podłączeniu do modułu skrzyni jest opisana adaptacja i chyba coś było wspomniane o odpowietrzaniu), ale o samej procedurze wymiany oleju to ja takich informacji nie posiadam.
tutaj jest co nieco o procedurze wymiany oleju: https://www.forum.alfaholicy.org/156/62624-selespeed_wymiana_oleju_hydrauliki_procedura.html

Ostatnia edycja:
Panowie ratujcie po Vin sprzedali taką gruchę Magneto Marelli pojemność dwukrotnie mniejsza. Stara ma 04L a nowa 0.25L.

Załączniki

• 1614278760043.jpg
    1614278760043.jpg
    134.5 KB · Wyświetleń: 63
Ostatnia edycja:
Może wprowadzili zmiany i teraz takie tylko montują.
Wejdż na eper i sprawdż

Amortyzatory
Powrót