• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Płyn chłodzący - jaki?

T

turbi

Guest
W mojej 159-tce mam poziom płynu chłodzącego już poniżej minimum.

Chciałbym go uzupełnić i moje pytanie brzmi "na jaki?". W instrukcji jest uwaga aby nie mieszać go z innymi płynami chłodzącymi, czy faktycznie zgodnie z książką powinienem zastosowac 50% wody destylowanej i 50% płynu PARAFLU UP?

Jak znam życie to litr tego płynu w ASO pewnie będzie kilka razy droższy niż jakikolwiek w Tesco ;)

Możecie doradzić czy faktycznie iść za radą mądrej książki czy tez się nie przejmować i zmieszać 50% wody destylowanej z jakimkolwiek płynem chlodzącym do silników?

Jesli masz oryginalny UP to nie mieszaj (bo nie wolno) tylko kup koncentrat i dolej, mozesz troszke nawet bez rozcienczania wlac. Z tego co pamietam okolo 25pln 1 litr koncentratu wiec nie zrujnujesz sie.

Witam chciałbym dołączyć się do tematu.
Mam pytanie odnośnie rodzaju i nazwy producenta koncentratu inaczej mówiąc jakiego mam użyć i w jakich proporcjach. Na jaki ewentualnie pł. chłodzący się zdecydować wymieniając. Nigdy nie dolewałem koncentratu stad moje pytanie. Dodam tylko że auto ma 3 lata i 155 tys. i jak znam życie wcześniejszy właściciel na pewno płynu nie wymienił nie wiem też jakiego płynu chłodzącego on używał.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powyzej jest odpowiedz - jesli nie wymieniany to masz Paraflu UP do nabycia w internecie lub kazdym sklepiku fiata. Jest jako koncentrat do mieszania 50/50 ale jesli musisz dolac troszke to mozna wlac koncentrat i tez bedzie ok.

Ja też nie wiedziałem jaki mam płyn zalany i dolałem uniwersalnego płyny Prestone (jest mieszalny z każdym rodzajem).

odgrzewam kotleta.Mam pytanie.Zauwazylem u siebie lekki ubytek plynu-mialem na tym laczeniu zbiorniczka,a teraz jest w okolicy MAX czyli troche ponizej.Mialem juz ubytek w lecie-ktos sugerowal ze plyn lekko odparowal z powodu wysokich temperatur.Czy teraz moze go brakowac z powodu mrozow przez zminiejszenie objetosci cieczy??

Moze sie myle ale wiele osob mi mowilo ze jesli wszystko jest ok to nie powinna sie zmniejszac ani zwiekszac zawartosc plynu na tyle znaczaco zebys to zauwazyl . Ja leje i lalem do swoich aut Prestone .

Sorry za odgrzanie tematu ale jak mam sprawdzić czy płyn który aktualnie tam jest, to płyn PARAFLU UP? Auto już swoje lata ma ('06) więc już chyba pewnie tam było coś dolewane, tylko co? Płynu jest ciut poniżej minimum i jedyne co mogę sprawdzić na oko to to, że kolor płynu jest czerwony/różowy ;)

kolor płynu jest czerwony/różowy ;)

Kolor się zgadza, taki kolor ma Paraflu UP. Słyszałem, że Paraflu nie wolno mieszać z innymi płynami, w punto po zmieszaniu Paraflu (nie UP) zaczęła się osadzać na korku jakaś maź. Koszt zakupu Paraflu nie jest przecież jakoś masakrycznie wysoki, więc jeśli chodzi o dolewkę nie ryzykowałbym z mieszaniem z innymi płynami. Inną sprawą jest fakt, iż jak rok temu zaczęło ubywać mi płynu, to winowajcą niestety okazała się uszczelka pod głowicą.

Mam problem z ubywającym płynem chłodniczym. Polega on na tym, że dolewam płyn do zbiorniczka na max po ok. 1000km ma dwa centymetry poniżej min. i tak już zostaje na dłuższy czas. I znów dolewam na płynu i znów ubywa na taką samą wysokość.Samochód nie ma problemów z nagrzewaniem szybko osiąga 90 i cały czas trzyma temperaturę, uszczelkę pod głowicą wykluczam ze względu, że żadnej mazi czy innego odcieniu oleju nie mam.
Ma ktoś podobny przypadek?

A może pompa wody cieknie troszke, ja tak mialem,jestem w trakcie wymiany pompy wody i zobaczymy. Ile litrow jest potrzebne aby napelnic pusty uklad?

W układzie jest 7.5 litra, ale wszystkiego nie spuścisz. Sporo zostaje w bloku. Jak spuszczałem korkiem chłodnicy to zleciało około 4 litry.

Koledzy mam pytanko odnośnie płynu chlodniczego.Ostatnimi czasy alfa stoi na słońcu i pokonuje trasy autostradowe zauważyłem iż mam płyn chłodniczy na poziomie minimum.Czy mogę dolać płynu G12 (czerwony)pytam gdyż płyn w zbiorniku tez jest tego koloru.Czy lepiej ta setkę dolać wody destylowanej

Panowie czy plyn zalecany przez producenta Paraflu czerwony (chociaz bardziej to wyglada na rozowy) jest plynem na bazie glikolu monoetylenowego czy etylenowego?

Witam,

od kilku dni jestem posiadaczem 159'tki i zauważyłem dzisiaj, że mam poziom poniżej min. Niestety, nie wiem co było lane wcześniej. Widzę tylko, że to różowy kolor 18618689_1358009977578981_1065647004_o.jpg

Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy to ten zalecany Paraflu UP? Specjalne właściwości/ kolor/ zapach :D cokolwiek?

Auto nie daje żadnych objawów powodowanych niskim stanem płynu, dlatego nie specjalnie widzi mi się wymiana ze ściąganiem osłony, spuszczaniem płynu i odpowietrzaniem całego układu... Może mogę dolać coś co będzie najbardziej bezpieczne obecnie? (widziałem w poradach różowe Borygo albo wodę destylowaną, ale nie wiem czy są one aż tak neutralne i wskazane)

Amortyzatory
Powrót