• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Planowany zakup używanej Giulietty

jak OE navi to 6,5 z opcją APPS po 2016 r. - jest suuper i ma masę funkcji w tym TMC. Mapy też się da pobrać. Miałem więc wiem o czym pisze.

Tak, jest. Ale jest też nie używalne, mało przyjemne w odbiorze i poza sprawdzeniem 5 razy temperatury oleju, nic nie było używane.
Więc wyświetla dane z RDS albo tytuł piosenki ze Spotify. Moim zdaniem jak jest - to fajnie, jak nie ma - to trudno, gadżet jest w pełni możliwy do późniejszej modernizacji (a audio bose np. już będzie trudniejsze do ogarnięcia), można też kupić dedykowane Alpine ILX-702D (ok 2.5k PLN), które było od 2017 roku ładowane w "tech pack".

Tak, jest. Ale jest też nie używalne, mało przyjemne w odbiorze i poza sprawdzeniem 5 razy temperatury oleju, nic nie było używane.
Więc wyświetla dane z RDS albo tytuł piosenki ze Spotify. Moim zdaniem jak jest - to fajnie, jak nie ma - to trudno, gadżet jest w pełni możliwy do późniejszej modernizacji (a audio bose np. już będzie trudniejsze do ogarnięcia), można też kupić dedykowane Alpine ILX-702D (ok 2.5k PLN), które było od 2017 roku ładowane w "tech pack".

mam uczulenie na wszelkiej maści tabletyzacje- brak pokręteł etc- takie wynalazki nie powinny trafiać do samochodu bo są zwyczajnie niebezpieczne

Oj tam oj tam. To przecież nie wypadek tylko mała kolizja z wywalonymi kurtynami. Szczerze jest to do zaakceptowania jak dobrze zrobione. Konstrukcja samochodu nie uszkodzona , zawiecha nie uszkodzona a żę drzwi wymienione i tylne nadkole wyciągnięte i szpachlowane , cóż 80 % samochodów używanych w Polsce właśnie tak wygląda. Myślicie że z polskiego salonu i od I właściciela może nie być tak uszkodzony. Jedna rzecz jest tu nie do zaprzeczenia , z zachodu auta są o niebo lepszej kondycji zawieszenia i wyposażenia.

Nie chodzi o akceptację, tylko zgodność deklaracji, więc ciekawe co sam sprzedający ma do powiedzenia na jej temat :)

mam uczulenie na wszelkiej maści tabletyzacje- brak pokręteł etc- takie wynalazki nie powinny trafiać do samochodu bo są zwyczajnie niebezpieczne
Minimalizm z niezbędnymi funkcjami.

Cześć,

Poproszę o sprawdzenie ZAR94000007173085. Jest na otomoto, może ktoś już oglądał? Jakie jest Wasze zdanie?

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-1-4-tb-170km-multiair-distinctive-salon-polska-serwis-aso-ID6CN1Q6.html#4962b64315

Ostatnia edycja:
Cześć,

Poproszę o sprawdzenie ZAR94000007173085. Jest na otomoto, może ktoś już oglądał? Jakie jest Wasze zdanie?

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-1-4-tb-170km-multiair-distinctive-salon-polska-serwis-aso-ID6CN1Q6.html#4962b64315

Fajna wersja , dobrze wyposażona jak na polski salon ( skóra , grzane fotele , tempomat, xenony , pakiet sport , podwójny wydech ) , fotele nie powycierane , choć kierownica ma wycierki. Brak mi tylko zdjęć silnika. Prawdopodobnie malowany zderzak tylny i klapa ( inny odcień bieli ). Zwrócić uwagę na MA i skrzynię . Sam byłbym zainteresowany zmianą mojej Juleczki na młodszą z takim wyposażeniem ;-).

Ostatnia edycja:
Zakup Alfa Julietta

Witam,

Stoję przed wyborem swojego nowego auta, które chciałbym zagazować instalacją LPG. Zastanawiam się nad Juliettą gdyż silniki 1.4 ładnie się gazują, mają fajne osiągi i sam wygląd auta jest bardzo ciekawy a na dodatek często można znaleźć w miarę przyzwoicie wyposażone egzemplarze.

Tylko no właśnie... na rynku jest wiele aut z dziwnie niskim przebiegiem. Dziesięcio letnie auto można kupić z 60-150 tyś km... dziwne.
Czy to auto jest awaryjne? Nie ukrywam szukam czegoś do codziennych dojazdów do pracy 130km dziennie.

Będę wdzięczny za opinie.

Witam,

Stoję przed wyborem swojego nowego auta, które chciałbym zagazować instalacją LPG. Zastanawiam się nad Juliettą gdyż silniki 1.4 ładnie się gazują, mają fajne osiągi i sam wygląd auta jest bardzo ciekawy a na dodatek często można znaleźć w miarę przyzwoicie wyposażone egzemplarze.

Tylko no właśnie... na rynku jest wiele aut z dziwnie niskim przebiegiem. Dziesięcio letnie auto można kupić z 60-150 tyś km... dziwne.
Czy to auto jest awaryjne? Nie ukrywam szukam czegoś do codziennych dojazdów do pracy 130km dziennie.

Będę wdzięczny za opinie.

Jugiletta ;) to dobry samochód. Z pewnością oszczędny i mało awaryjny (na pewno w wersji 120PS). Samochód oczywiście może mieć niski przebieg, ale wiadomo, że należy to zweryfikować.
Jeżeli machasz 130km dziennie w jedną stronę, to może warto poszukać diesla, bo w przeciwny wypadku będziesz tankował raz na 2 dni (a koszt paliwa będzie prawdopodobnie podobny).
Przy takim dziennym przebiegu może lepiej kupić coś bardziej komfortowego (np. AR159, Passat)? (choć Giulietta jest z pewnością ok).

witam,
zastanawia mnie ta różnica w wyświetlaczu? oba modele z tego samego roku - 2014, a jeden wyświetlacz w odcieniu zielonym, a drugi full kolor?
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-polski-salon-i-wlasciciel-serwis-aso-bezwypadkowy-automat-ID6CJohj.html#13e0f8f170
car-tronic.pl/wm.php?img=02edc41d74c8923b5a4bd3298bafe1c2cc14

Cześć, czy posiadacie jakieś informacje na temat poniższej Giulietty QV i salonu R-Cars z Warszawy? Ogłoszenie już dosyć długo wisi. Dziękuję z góry za pomoc.

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-salon-polska-bezwypadkowy-aso-quadrifoglio-verde-r-cars-warszawa-ID6CGiNx.html#67ffc37a20

Cześć, czy posiadacie jakieś informacje na temat poniższej Giulietty QV i salonu R-Cars z Warszawy? Ogłoszenie już dosyć długo wisi. Dziękuję z góry za pomoc.

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-salon-polska-bezwypadkowy-aso-quadrifoglio-verde-r-cars-warszawa-ID6CGiNx.html#67ffc37a20

przepraszam, a gdzie sprzedajacy ma tam biturbo w silniku?

No jak to gdzie, jest Tbi czyli bi turbo... Oni sie znają bo mają dobre samochody w sprzedaży...
A tak na poważnie to dupka malowana. Odmienny odcień zderzaka okrutnie rzuca się w oczy. Ciekawe jak to ponowne lakierowanie miało się do faktycznej szkody... Jednak plus za to, że napisali to w ogłoszeniu.

Cześć. Przymierzam się do zakupu mojej pierwszej Alfy. Padło na Giuliettę. W sobotę jadę oglądać dwa auta:
1. otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-1-4-turbo-120km-6-biegow-klimatronik-ID6CQ9Lv.html?
2. otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-piekna-bezwypadkowa-1-4t-170km-manual-full-panoramadach-ledy-af19-ID6CQ2nw.html?

Budżet 30k + 3k na niespodzianki po zakupie.
Obydwie oferty różnią się wyposażeniem. Ważną różnicą jest wersja silnikowa 120km vs 170km MA.
Moje pytania:
Jak często psuje się MultiAir? Co się w nim psuje? Sprężyny, moduł? Jak rozpoznać, czy wszystko jest z nim ok?
Jak rozpoznać w jakim stanie jest sprężarka? Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Jeśli macie jeszcze jakieś rady to słucham uważnie.
Michał.

Cześć. Przymierzam się do zakupu mojej pierwszej Alfy. Padło na Giuliettę. W sobotę jadę oglądać dwa auta:
1. otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-1-4-turbo-120km-6-biegow-klimatronik-ID6CQ9Lv.html?
2. otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-piekna-bezwypadkowa-1-4t-170km-manual-full-panoramadach-ledy-af19-ID6CQ2nw.html?

Budżet 30k + 3k na niespodzianki po zakupie.
Obydwie oferty różnią się wyposażeniem. Ważną różnicą jest wersja silnikowa 120km vs 170km MA.
Moje pytania:
Jak często psuje się MultiAir? Co się w nim psuje? Sprężyny, moduł? Jak rozpoznać, czy wszystko jest z nim ok?
Jak rozpoznać w jakim stanie jest sprężarka? Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Jeśli macie jeszcze jakieś rady to słucham uważnie.
Michał.

Wszystko było opisywane i rozkładane na czynniki pierwsze także poszukać trzeba.
Podłączasz kompa i wszytko będziesz wiedział
Tu masz link jak źle pracuje MA https://www.youtube.com/watch?v=24QzNpvSSxw , https://www.youtube.com/watch?v=YPeulWR3UIg a jak powinien https://www.youtube.com/watch?v=mTuO56xugYc

Przed wycieczką poproś numery VIN.

Amortyzatory
Powrót