• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Planowany zakup używanej Giulietty

Ostatnio szukałem Giulietty i w koncu udało się kupić, ale napiszę kilka słów o jednym z ogłoszeń, może komuś pomogę.

Nie mogę dodać linka z uwagi na mala ilość postów, ale chodzi o Giuliette 1.4 170KM, czerwona, 45 tys. PLN, Bochnia.

Auto było uderzone w przód, wymieniony intercooler i zderzak (biały, malowany na czerwono) - wspominam o tym, bo w ogłoszeniu nie ma info, ale jak zacznąłem drążyć temat to wlasciciel przyznał, że przód był robiony i wyslal fotki przed lakierowaniem nowego zderzaka.

Dodatkowo w dokumentach, ktore wyslal, widnieje info, że w 2016 była szkoda z OC, ale nie znał szczegółów.

Właściciel nie zgodził się na oględziny przez człowieka z Autotesto, ale zaproponował, że jak przyjadę osobiście to mogę sprawdzić gdzie bede chcial.

Muszę przyznać, że autko wyglada bardzo fajnie, ale jednak nie zdecydowałem sie jechać, takze z uwagi na fakt, ze mialem 500 km ;)

Ok, mam dwa numery VIN. Co z nimi zrobić, jaka stronkę polecacie?

1. ZAR94000007139702
2. ZAR94000007015022
Te dwa numery Vin co podałeś to sa z tych ogłoszeń?
Bo po tych dwóch vinach wychodzi ze są to wersję 120km, a w ogłoszeniu jedna jest 170km.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Cześć wszystkim, jestem tu nowy i zastanawiam się nad sprawieniem sobie Alfy. Ma to być drugi samochód w domu oraz z ręczną skrzynią biegów, jak na razie zerkam w stronę Giulietty Quadrifoglio Verde . Widzę, że produkowali je tylko do 2014 roku więc i takiej szukam. Była fajna oferta z krakowa na otomoto, ale przedwczoraj znikła. Faktura 23% to plus, ale nie wymagany jakby ktoś miał jakieś ciekawe oferty do podrzucenia. ( Na otomoto oraz mobile.de widziałem już wszystkie )

Teraz moje pytania:

1. Widzę, że był jakiś lifting około 2014 roku i niektóre modele mają jakieś inne radio, warto szukać takiego z nowszym systemem ?
Np. oferta z rocznika 2013 !
Adnotacja 2020-01-31 171218.jpg

2. Znalazłem ofertę w której auto nie ma koniczynki, ale jest z manualną przekładnią. O co chodzi ? Napisałem do nich i dostałem tylko odpowiedź, że "The Cloverleaf is only on the Entrance."
Zdjęcie oferty bo nie mam jak linku wrzucić jeszcze ...
Adnotacja 2020-01-31 171352.jpg

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Cześć wszystkim, jestem tu nowy i zastanawiam się nad sprawieniem sobie Alfy. Ma to być drugi samochód w domu oraz manual, jak na razie zerkam w stronę Giulietty Quadrifoglio Verde w Manualu. Widzę, że produkowali je tylko do 2014 roku więc i takiej szukam. Była fajna oferta z krakowa na otomoto, ale przedwczoraj znikła. Faktura 23% to plus, ale nie wymagany jakby ktoś miał jakieś ciekawe oferty do podrzucenia. ( Na otomoto oraz mobile.de widziałem już wszystkie )

Teraz moje pytania:

1. Widzę, że był jakiś lifting około 2014 roku i niektóre modele mają jakieś inne radio, warto szukać takiego z nowszym systemem ?
Np. oferta z rocznika 2013 !
Pokaż załącznik 265800

2. Znalazłem ofertę w której auto nie ma koniczynki, ale jest manualu. O co chodzi ? Napisałem do nich i dostałem tylko odpowiedź, że "The Cloverleaf is only on the Entrance."
Zdjęcie oferty bo nie mam jak linku wrzucić jeszcze ...
Pokaż załącznik 265801

Pozdrawiam!

Po lifcie w modelu z silnikiem 240 KM zmieniła się nazwa z Quadrifoglio Verde na Veloce. Technicznie więc to ten sam samochód, lekko poprawiony.
Ad 1
To jest radio właśnie z polifta, jak najbardziej warto szukać poliftów. Odpadnie Ci kilka niedomagań występujących w przedliftach. Jeśłi chodzi o same radio, jest ono bardziej funkcjonalne, a przede wszystkim ma lepszy bluetooth.
Ad 2.
Możesz dodać link, tylko usuń http//

Dzięki za odpowiedź [MENTION=76341]mirekmiras[/MENTION].

Oferta bez emblematu, ale z manualem :
suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=290591990&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=900&makeModelVariant1.modelId=17&minPowerAsArray=147&minPowerAsArray=KW&pageNumber=2&scopeId=C&sfmr=false&transmissions=MANUAL_GEAR&searchId=d36d2c97-fea8-4152-af81-60fd4ef16736

Oferta z emblematem oraz manualem + nowym systemem inforozrywki :
suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=288541219&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=900&makeModelVariant1.modelId=17&minPowerAsArray=147&minPowerAsArray=KW&pageNumber=2&scopeId=C&sfmr=false&transmissions=MANUAL_GEAR&searchId=7f6c81b6-2379-d265-a2d0-166073979035

Ogólnie mam wrażenie, że są to jakieś sztuki z okresu przejściowego, jeszcze przed decyzją o nie oferowaniu manuala, ale załapały się na jakieś liftowe poprawki. Co ogólnie myślicie o tych ofertach ?

Szkoda że w Polsce nie ma za dużo ofert, coś takiego bardzo budżetowego znalazłem na fakturę (przed lift) :
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-1-75tbi-235koni-quadrifoglio-2x-climatronic-alu17-ledy-dwa-wydechy-ID6CL1Q3.html#5a17e6fb48

Czym się różnią te dwa ekrany ? Tylko rozmiar, czy są różnice w funkcjonalności ?

Adnotacja 2020-02-02 215752.jpg
Adnotacja 2020-02-02 215708.jpg

Na tyle co się zorientowałem to większy jest z nawigacją, a mniejszy bez

- - - Updated - - -

Vermon, jestem też na etapie poszukiwań Giulietty - skoncentrowany jestem na TBI Quadrifoglio. Dla mnie, a dokładnie dla żony, która będzie najczęstszym użytkownikiem tego auta, najważniejszy jest automat i szklany dach i nie biały kolor. Ta wygląda interesująco - może właściciel jest na forum?
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-quadrifoglio-verde-240km-18-automat-skora-xenon-szkl-dach-salon-pl-ID6C0BF1.html
VIN: ZAR94000007403949 - Czy mógłbym prosić o sprawdzenie VIN?
Szkoda tylko, że nie ma nawigacji.

Ostatnia edycja:
Zawsze tak jest, że czegoś nie ma jak się kupuje używkę.

Szklany dach powoduje ciasnotę no i jest źródłem dodatkowego hałasu. W tym przypadku trzeba popytać co wymienione z rzeczy eksploatacyjnych typu klocki, tarcze, opony, rozrząd olej w skrzyni TCT etc ponieważ auto ma taki przebieg i wiek że te rzeczy niemal na pewno są do wymiany, a taki :pakiecik startowy" to dobrych kilka tys pln. Moja rada szukaj polifta veloce po 2016 r. co do navi warto w poliftach po 2016 r. sam dobie dołożyłem.

Szklany dach powoduje ciasnotę no i jest źródłem dodatkowego hałasu. W tym przypadku trzeba popytać co wymienione z rzeczy eksploatacyjnych typu klocki, tarcze, opony, rozrząd olej w skrzyni TCT etc ponieważ auto ma taki przebieg i wiek że te rzeczy niemal na pewno są do wymiany, a taki :pakiecik startowy" to dobrych kilka tys pln. Moja rada szukaj polifta veloce po 2016 r. co do navi warto w poliftach po 2016 r. sam dobie dołożyłem.

To auto będzie jeździło wyłącznie po Trójmieście więc większy hałas nie ma znaczenia. Z tyłu jeżdżą wyłącznie dzieciaki ale masz rację, że warto dopytać o tematy eksploatacyjne bo może być niezły pakiet na start. Olej w skrzyni, rozrząd - co ile km jest zalecana wymiana? 2016 wymaga jeszcze większego budżetu - będę musiał pomyśleć :)

Dzień dobry wszystkim!

Planuję zakup pierwszej Alfy i prosiłbym o sprawdzenie numeru VIN: ZAR94000007054366
Niestety nie mogę dodać odnośnika (mniej niż 10 postów), więc wklejam w takiej postaci (otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-alfa-romeo-giulietta-1-4-ma-170km-128tys-km-ID6CPbC0.html#236beea199)

Pozdrawiam!

Cześć,

Oglądałem Giuliettę 1.4TB, 120km 2010. Zauważyłem następujące usterki:
1. Okoliczne przewody wokół sprężarki lekko zaolejone. To odma, czy sprężarka?
2. Olej w okolicy wybieraka/skrzyni biegów.
3. Pierwszy bieg nieprecyzyjny. Nie byłem pewny, czy jest wbity. To synchronizator?
4. Woda w okolicy zamka bagażnika. Prawdopodobnie cieknie przez przycisk w klapie i znajduje drogę do zapasu.

Co myślicie o tych usterkach?

Cześć,

Oglądałem Giuliettę 1.4TB, 120km 2010. Zauważyłem następujące usterki:
1. Okoliczne przewody wokół sprężarki lekko zaolejone. To odma, czy sprężarka?
2. Olej w okolicy wybieraka/skrzyni biegów.
3. Pierwszy bieg nieprecyzyjny. Nie byłem pewny, czy jest wbity. To synchronizator?
4. Woda w okolicy zamka bagażnika. Prawdopodobnie cieknie przez przycisk w klapie i znajduje drogę do zapasu.

Co myślicie o tych usterkach?

ad1 które przewody , powietrza czy oleju , jeżeli odma to nie takie straszne ( 200 PLN ) jeżeli turbo IHI to grubsza sprawa
ad2 pewno dolewany olej do skrzyni jeżeli z tyłu skrzyni ( jest tam wlew ) lub puszcza uszczelniacz wybieraka jeżeli z przodu
ad3 łączy się z ad2 pewno skrzynia do rozebrania a przy okazji wymiana łożysk ( koszt jakieś 2000 PLN bez kosztów wyjęcia skrzyni )
ad4. standardowa wada uszczelki wycieraczki ( ta która jest w szybie ) temat prosty i tani do załatwienia.

Zaolejona skrzynia przy wybieraku to standard można wymienić tam jakąś uszczelkę przy wybieraku ale z tego co słyszałem problem wraca po kilkunastu tyś.

ad1 które przewody , powietrza czy oleju , jeżeli odma to nie takie straszne ( 200 PLN ) jeżeli turbo IHI to grubsza sprawa
ad2 pewno dolewany olej do skrzyni jeżeli z tyłu skrzyni ( jest tam wlew ) lub puszcza uszczelniacz wybieraka jeżeli z przodu
ad3 łączy się z ad2 pewno skrzynia do rozebrania a przy okazji wymiana łożysk ( koszt jakieś 2000 PLN bez kosztów wyjęcia skrzyni )
ad4. standardowa wada uszczelki wycieraczki ( ta która jest w szybie ) temat prosty i tani do załatwienia.

ad1. Przewody powietrza od lewej i mniejszy nieco wyżej pod pokrywą.
ad2. Olej z przodu skrzyni.

Dzięki za konsultacje. Poza tym co pisałem i przetarciem fotela kierowcy Julka w świetnym stanie. Serwisowany bezwypadek ze Szwajcarii, pakiet Distinctive + sport.

Garść pytań

Witam wszystkich!

Rozwazam kupno Giuletty, najlepiej w benzynie z racji tej ze chcialbym pozniej zamontować w niej gaz. Mieszkam w UK i planowałbym zakup samochodu tutaj i sciagniecia go do Polski. Mam pare pytan:

1. Jak z gazem w silniku 1.4 TB? Jak to znosi i jaka cena instalacji
2. MultiAir faktycznie odpada?
3. Na jakie dodatki patrzeć przy zakupie? Czy wszystkie maja podgrzewane siedzenia, automatyczne skladane lusterka?
4. Jaka jest najczestrza usterka w tym samochodzie?
5. Na co patrzec przy zakupie? gdzies jest jakies miejsce gdzie moze cieknąć woda w środku, etc?
6. Co zmienic po zakupie?
7. Sprawdzilem na olx, ale ciezko znalezc OK cene - jaka cene bede musial zaplacic za komplet przednich lamp po sciagnieciu samochodu do polski?

Dziekuje!

ad1. Przewody powietrza od lewej i mniejszy nieco wyżej pod pokrywą.
ad2. Olej z przodu skrzyni.

Dzięki za konsultacje. Poza tym co pisałem i przetarciem fotela kierowcy Julka w świetnym stanie. Serwisowany bezwypadek ze Szwajcarii, pakiet Distinctive + sport.

Jeżeli masz olej w przewodzie powietrza od chłodnej strony turbiny to na 90 % leci z odmy i zaciąga turbina - wniosek wymontować odmę i wymienić bo puszcza lub ją wyczyścić bo puszcza ;-) zobacz zaznaczenie "łapką"

przewód powietrza odmy.jpg

Olej z przodu skrzyni C635 to na 100 % oring wybieraka bo jak niżej to sączy się na łączeniu połówek skrzyni i trzeba uszczelniać ....

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót