• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Planowany zakup używanej Giulietty

Kolego jest wątek dedykowany skrzyni i oleju w zakładce Mito/Giulietta. Przeczytaj i tak olej się wymienia.

Witam ja natomiast szukam Giulietty w wersji qv może ma ktoś swoją na sprzedaż ? Albo ktoś zna kogoś kto ma taką Giuliettę na sprzedaż interesuje mnie tylko przedlift z manualną skrzyni. Jeszcze jedno pytanie czy ewentualnie warto brać pod uwagę egzemplarze z zagranicy np po lekkich szkodach?

Witam ja natomiast szukam Giulietty w wersji qv może ma ktoś swoją na sprzedaż ? Albo ktoś zna kogoś kto ma taką Giuliettę na sprzedaż interesuje mnie tylko przedlift z manualną skrzyni. Jeszcze jedno pytanie czy ewentualnie warto brać pod uwagę egzemplarze z zagranicy np po lekkich szkodach?

Takie właśnie i gorsze trafiają głównie do Polski.

Dobra naprawa kłóci się z tanio. Jak ktoś ściąga uszkodzone auto na handel, to nie po to że by drogo naprawić, ale dobrze zarobić.

To prawda, ale nie każda naprawa blacharska musi byc droga.
Inna sprawa, że samochów poniewielkiej szkodzie u nas tracie mniej na wartości niż za granicą gdyż tam jest i drożej i gorzej w kwestii napraw poza autoryzowanym serwisem. Kolega wyjeżdżal do zachodniej europy włąsnie by tam naprawiać auta w turach po 2-3 tygodnie. Płacili mu więcej niż w PL, ale i tak mniej niż swoim. Wilk syty i owca cała.
Niektóre naprawy przysyłano mu do PL (drogie auta 100-200k) gdyż tu różnice już były w dzieisątki tysiecy.

Nieiwelkie uszkodzenia nie dyskwalifikują w moich oczach auta, ale warto widzieć zdjęcia.
Na koniec auta z USA w znakomitej większości przyjeżdżają uszkodzone i są naprawione, ale są tańsze i nikt sie nie obraża (bo jest z USA??).

Cześć,
Czy mogę prosić o sprawdezenie:
ZAR94000007142994
Z góry dzięki

Dla zainteresowanych co do powyższego, sprawdziłem:
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-distinctive-dna-salon-pl-170km-panorama-czujniki-skory-ID6DCiYv.h t m l

Załączniki

• lol.PNG
    lol.PNG
    47 KB · Wyświetleń: 21
Ostatnia edycja:
Ja pierd..... I uważacie że auto to złom. Podam przykład z własnego podwórka , żonie w korku gość przyrysał tylny zderzak , nic się nie stało oprócz odciśniętej lekko ramki tablicy , wszystkie wzmocnienia , i inne ele. nie naruszone , wycena naprawy w serwisie 3700 zł . Ludzie ocknijcie się , nie kupujecie nowych samochodów. Trzeba bardzo dokładnie sprawdzać , mierzyć powłokę lakierniczą i jak jest to zrobione prof i zgodnie ze sztuką to dlaczego omijać.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Miałem to samo napisać.
Miałem dojechany zderzak przedni przez cofającą bezmyślnie panią i wypłacone 3000 zł, a wymieniłem tylko scudetto zostawiając zderzak z jakimiś ryskami.
Nie rozumiem ludzi, którzy kupują samochód używany, a chcą mieć niemal nowy z minimalnym przebiegiem i bez jednej ryski. A nie daj Boże z jakimś elementem lakierowanym..

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Szkody typu 1500-2500zł to lakierowanie ponowne elementu... Nie popadajmy w paranoje...
W służbowym vagu miałem oststnio klapsa w tyłek od zagapionej Pani... Efekt, lekko przerysowany.
Chłop z aso mi powiedział, że nie będą się pierdzielić z lakierowaniem tylko zamawiają nowy...
Koszt 8000zł phiii

Dla zainteresowanych co do powyższego, sprawdziłem bo wydawało mi się że sprzedawca kręci, nie pomyliłem się:
Radzę unikać: otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-distinctive-dna-salon-pl-170km-panorama-czujniki-skory-ID6DCiYv.h t m l

Łatwy temat do sprawdzenia. Miernik na tylne błotniki + podnieść wykładzine i zobaczyc czy podłoga jest prosta. Tył auta jest chyba jednym z prostszych elementów do sprawdzenia pod kątem uszkodzeń przy czym nawet jeśli były to z w znakomitej większości przypadków nie mają szczególnego wpływu na zbiezności i inne ważkie tematy. Lakierowany czy wymieniony tylny zderzak.... nawet by mi powieka nie drgnęła.

Wolał bym prawdopodobnie 3 razy pukniete auto w tył niż raz w przód.

Dzięki wielkie za odpowiedzi i wyjaśnienie sprawy, nie ma potrzeby być agresywnym. Myślę że jest tak jak mówicie, kwestia blizszego sprawdzenia miernikiem,jak to zostało zrobione i nie powinna to być problemem przy zakupie, kwestia indywidualnego podejścia

Dzięki wielkie za odpowiedzi i wyjaśnienie sprawy, nie ma potrzeby być agresywnym. Myślę że jest tak jak mówicie, kwestia blizszego sprawdzenia miernikiem,jak to zostało zrobione i nie powinna to być problemem przy zakupie, kwestia indywidualnego podejścia

W dzisiejszych czasach akurat miernik nie jest już żadnym wyznacznikiem...

Witam, przymierzam się do zakupu samochodu i wpadła mi w oko ta oto sztuka, otomoto/alfa-romeo-giulietta-veloce-240-km-faktura-vat-ID6DB6t8.html?
Będę wdzięczny za jakąś ocenę, samochód jest od pierwszego właściciela i podobno jedynie porysowaną felgę.

Zdjęcia mokrego auta bez szans na ocenę, poza tym po zdjęciach to można wróżyć. Sprawdzaj vin w bazach i jedź oglądać jeśli będzie ok. Jak dobra sztuka to moment pojedzie i nie zdążysz sprawdzić.

Czyli tak naprawdę nic nie wiadomo auto niby ma 160tyś kmm sprzedawca zapewnia że wszystko robione w aso i zapewnia że udokumentowane zobaczymy jaką bajkę opowie. Wstępnie jadę zobaczyć żeby żona się przymierzyła
, dzięki za sprawdzenie

Nie wiem z jakiej bazy kolega, który weryfikuje auta po Vin zaciąga informacje.
Może jest tak jak w przypadku ASO Kielce, gdzie jak się dowiedziałem mają jakiś problem z systemem i informacje o wizytach i naprawach mają tylko u siebie.
Dopiero ma to być zassane do głównej bazy, ale póki co widnieje tylko u nich.
Zresztą możemy zrobić test, ja podam nr Vin i sprawdzimy czy moje auto jest gdzieś w globalnym systemie.
A w styczniu miałem dużą naprawę u nich i dysponuję fakturą.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót