• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Planowany zakup używanej Giulietty

A są jakieś bezawaryjne silniki?

Jak dla mnie to śmieszne pytanie. Wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz - jeśli się uda, to nawet 1.4 TB MA może okazać się bezobsługowy, a zwykły 120KM będzie męką.
Z polecanych jednostek to standardowo - 1.4TB 120KM wśród benzyn lub topowy 1.75 Tbi i 2.0 wśród diesli - mniejszy jest zwyczajnie za słaby dla większości użytkowników. Ale generalne wskazania to nie wszystko: liczy się przede wszystkim to, jak właściciel dbał o samochód, a nie jaka powszechna opinia o nim panuje. Pozdrawiam

Planuje zakup Giulietty. Jestem z Wrocławia. Jeżeli znacie warte polecenia auto w okolicach rocznika 2011-2013, benzyna, półskóra lub skóra, to proszę o informację.
P.S. Z jakis przyczyn żona nie akceptuje czarnego koloru karoserii, wiec ten odpada.

Jakie macie doświadczenia z Multiair? Wiem, że czesto pada , szczegołnie przy wersjii 170KM. Jakich kosztów mogę się spodziewać jeżeli trafię sztukę z turbiną do remontu lub wymiany?
Czy należy obawiać się automtyczej skrzyni biegów, jezeli znalazłbym sztukę z przebiegiem do 150 000?

Czy ktoś jest w stanie podesłać historię serwisowania poniższej sztuki? Wiem, że jest ktoś z forum z kim mogę się w tej kwestii dogadać - podajcie mi proszę nicka/kontakt
VIN: ZAR94000007170512

Odpowiedzieć jedynie mogę Ci o automatycznej skrzyni biegów, nie należy się obawiać, ostatnio widziałem jakiś post gdzie skrzynia rozsypala się po 270kkm, z tym że to był diesel i to zbyt mocno schipowany (~220km i ponad 400nm)

A są jakieś bezawaryjne silniki?

Tak jak kolega wcześniej wspomniał, 1.4TB i 2.0 diesel są bardzo dobre, ale generalnie reszta silników też nie jest zła - jeśli skroca się interwaly wymiany oleju i dba o samochód i ma trochę szczęścia to nie powinno być problemów.

Ostatnia edycja:
dużo przy używce zależy od poprzedniego właściciela, są samochody które nie dojeżdżają 100 000 km i panewka się obraca, albo korba bokiem wyszła...ile ja takich aut widuję ...cała masa...za granicą stoii do sprzedania sporo tego, a są auta gdzie przy 250 000km wszystko działa jak należy i auto jeszcze posłuży bardzo długo bo było dbane i były robione serwisy.

Tak dla odmiany moge polecic (warunkowo) 1.6jtdm. Nie kazdy chce jezdzic szybko i dynamicznie, mimo ze marka i styl auta na to wskazuje. Mam 105ps i ma wlasciwie jedna wade, ktora trzeba zaakceptowac to troche glosny. Poza tym jest naprawde fajnym sprzetem na codzien, moment 280/320Nm tez ma ok, mocy czasami moze brakowac ale nie przesadzajmy - spokojnie wystarcza do normalnej jazdy, jest przy tym oszczedny i latwiej kupic nie zajechany egzemplarz.

Tak dla odmiany moge polecic (warunkowo) 1.6jtdm. Nie kazdy chce jezdzic szybko i dynamicznie, mimo ze marka i styl auta na to wskazuje. Mam 105ps i ma wlasciwie jedna wade, ktora trzeba zaakceptowac to troche glosny. Poza tym jest naprawde fajnym sprzetem na codzien, moment 280/320Nm tez ma ok, mocy czasami moze brakowac ale nie przesadzajmy - spokojnie wystarcza do normalnej jazdy, jest przy tym oszczedny i latwiej kupic nie zajechany egzemplarz.
A co z DPF? Bezproblemowy w mieście? Nie wierzę, to przecież suchy filtr [emoji6]

A co z DPF? Bezproblemowy w mieście? Nie wierzę, to przecież suchy filtr [emoji6]

Mam dpf, zona jezdzi nia po miescie tylko i wylacznie, dzieci do szkoly, zakupy itp. Na weekend dalszy kurs poza miasto i kontrolka sie nie odzywa. Raz sie tylko zapalila kiedys to od razu runda za miasto i juz sie nie odzywa a bylo to pare miesiecy temu. Staram sie pilnowac, zeby go przeganiac co jakis czas i tyle.

Nowsze DPF-y nie sprawiają już problemów, ja w swojej julce co prawda mam dopiero 2tys. km, ale rodzice mają mondeo mk5 2017 w dwulitrowym dieslu i przez 65tys. km zero problemów, a jeżdżony codziennie 10km po mieście, sporadycznie autostrada.

10 km dziennie plus sporadycznie poza i 65 tysi w 2 lata...???!!! Ciekawe...

10 km dziennie plus sporadycznie poza i 65 tysi w 2 lata...???!!! Ciekawe...

Zle sie wyrazilem, samochod byl kupiony z przebiegiem 50 kilka tys km, aktualnie ma 65 tys. wiec zrobione lekko ponad 10, wybacz moj blad (tak samo julka moja ma 110tys, ale ja nia zrobilem dopiero 2).

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Julki QV 235KM 2012r. w manualu, przy przebiegu ok. 100tys. km, auto niemieckie, więc pewnie serwisowane zgodnie z zaleceniami producenta i nic ponadto. czy przednie czujniki parkowania w ogóle występowały w tym modelu?

Ja bym zwrócił uwagi na pieczątki z ASO. Ale to raczej w książeczce gwarancyjnej niż w instrukcji, nie wiem czemu w niej chcesz czegoś szukać.

chodzi mi raczej o typowe usterki występujące w modelu i miejsca w które warto zajrzeć przy oglądaniu auta.

Tylne wiązki klapy do sprawdzenia, poprawność działania wycieraczek i spryskiwacza tylnej szyby, klamki wewnątrz auta czy nie urwane, czy nawiew działa prawidłowo, czyli jego aktywatory. To polecam sprawdzić.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Julki QV 235KM 2012r. w manualu, przy przebiegu ok. 100tys. km, auto niemieckie, więc pewnie serwisowane zgodnie z zaleceniami producenta i nic ponadto. czy przednie czujniki parkowania w ogóle występowały w tym modelu?

Jak z Niemiec to najważniejsze sprawdź jak mocno była walona i jak jest naprawiona. Reszta to pikuś. :)

Przednie czujniki weszły od liftingu czyli tej nie dotyczy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jak z Niemiec to najważniejsze sprawdź jak mocno była walona i jak jest naprawiona. Reszta to pikuś. :)

Przednie czujniki weszły od liftingu czyli tej nie dotyczy.

czyżbyś zakupił swoją Giuliette w polskim salonie? wszystkie auta kupujesz nowe? przecież 80% aut u nas to auta sprowadzone i że niby wszystkie były walone?

Co to jest 250tys przebiegu to się dopiero dociera.

zależy od silnika, nowsze wyżyłowane konstrukcje , małolitrażowe raczej nie...dojeżdżają ale coś z diesla, 3.0 TDI , czy coś od Volvo czy Mercedesa znajdź 250 tys to okazja...bo one często gęsto mają już okolice 400-500 tys.

czyżbyś zakupił swoją Giuliette w polskim salonie? wszystkie auta kupujesz nowe? przecież 80% aut u nas to auta sprowadzone i że niby wszystkie były walone?

Tak, kupiłem w salonie.
Z Niemiec można tylko kupić samochód jak jest stary i Niemiec chce się go pozbyć , bo
może mieć problem z przeglądem. Giulietta jeszcze jest za atrakcyjna, żeby była dobra cena musi być walona albo dobrze cofnięta :)

Amortyzatory
Powrót