• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Planowany zakup używanej Giulietty

Przebieg faktycznie 'typowy' dla sprowadzanych aut tuż pod bariera, cena jak za to wyposażenie i rok moim zdaniem mega dobra, ja za swoją niecały rok temu 2011, słabo wyposażona i lakierem do poprawy miejscami zapłaciłem podobne pieniądze ale z polskiego salonu i przebieg koło 110kkm i cały serwis w ASO

Panowie durne pytanie, ale czy Julka w kolorze rot (czerwony metalic) będzie OK dla faceta. Ten kolor wydaje mi się trochę taki kobiecy, a znalazłem w pięknym stanie i cholernie się napaliłem żeby ją kupić. Napiszcie co myślicie.

Ja mam w kolorze rosso (czerwony, tylko ze pastelowy) i uwazam ze dla faceta to idealny kolor.

BartekDrobniak, jest dokładnie taka jak ta, którą masz w avatarze. Przekonałeś mnie :P.

Polecam, czerwony jest najszybszy :) A poważnie, jak stan fajny i Ci odpowiada to kolor ma mniejsze znaczenie. Chociaż dla mnie osobiście z Rosso może konkurować tylko Rosso Competizione albo Misano Blue :)

Roggi Jak znalazłeś w "pięknym stanie"... to z pewnością czerwony będzie Tobie pasował :D
A na poważnie, to kolor ma drugorzędne znaczenie, a dwa czerwony jest zawsze, zawsze dobry.

PS I jak domin - udało Ci się coś znaleźć?

Ostatnia edycja:
Nie, ostatnio wracałem po 21 z treningów i nie miałem głowy do publ. Naukowych. Dziś po pracy do tego usiądę może coś znajdę ;)

Ja kupiłem białą ale akurat białej szukaliśmy. Prawda jest taka ze modana biały kolor może przeminąć a czerwona Alfa zawsze będzie modna ;)

Panowie powiedzcie mi jak działa taka skrzynia TCT od użytkowej strony?
wyobrażam to sobie jakoś tak żę są 2 tryby automat i manual z manuetkami?

Jeździłem tym 2 dni. Może za krótko żeby poznać jej zalety ale dla mnie z praktycznego punktu widzenia, manetki są bezużyteczne, pali ok.litr więcej niż manual.

Manetki to sa bardziej przyciski, duze, szerokie, ale obudowane i zamknięte (obracają się razem z kierownicą).
Cóż ja jeżdżę dwa dni (700km), ale na fali entuzjazmu po zakupie się wypowiem.
Mniej więcej są dwa tryby pracy.
Manual - klikasz w bieg wyżej/niżej.
Automat - naciskasz/puszczac pedał gazu.

Ale w trybie automat
Skrzynia jest chyba zestrojona na oszczędzanie paliwa, więc przy 50km/h jedzie na piątym biegu. Do ostrego przyśpieszenia będzie redukować do 3 biegu (do 4 i później do 3), trwa to ok 2 sek i szarpie. Manetkami możesz zrobić redukcje ręcznie, przed rozpoczęciem manewru.

Ale w trybie manual
Przy dojściu do odcięcia skrzynia sama wbije następny bieg. (wiedza z youtube z recenzji/testów, sam nie sprawdzałem).

Poza tym pedał gazu działa jak by w 3 stopniach, "spokojnej jazdy", "przyspieszenia lekkiego" (skrzynia zrzuci bieg), "but do podłogi" (skrzynia do tej pory zrzucała zawsze dwa biegi).

"but w podłodze" szarpie mocno (kopie).

Jeździłem tym 2 dni. Może za krótko żeby poznać jej zalety ale dla mnie z praktycznego punktu widzenia, manetki są bezużyteczne, pali ok.litr więcej niż manual.

ale jest frajda czy jakoś nie koniecznie?

Manetki to sa bardziej przyciski, duze, szerokie, ale obudowane i zamknięte (obracają się razem z kierownicą).
Cóż ja jeżdżę dwa dni (700km), ale na fali entuzjazmu po zakupie się wypowiem.
Mniej więcej są dwa tryby pracy.
Manual - klikasz w bieg wyżej/niżej.
Automat - naciskasz/puszczac pedał gazu.

Ale w trybie automat
Skrzynia jest chyba zestrojona na oszczędzanie paliwa, więc przy 50km/h jedzie na piątym biegu. Do ostrego przyśpieszenia będzie redukować do 3 biegu (do 4 i później do 3), trwa to ok 2 sek i szarpie. Manetkami możesz zrobić redukcje ręcznie, przed rozpoczęciem manewru.

Ale w trybie manual
Przy dojściu do odcięcia skrzynia sama wbije następny bieg. (wiedza z youtube z recenzji/testów, sam nie sprawdzałem).

Poza tym pedał gazu działa jak by w 3 stopniach, "spokojnej jazdy", "przyspieszenia lekkiego" (skrzynia zrzuci bieg), "but do podłogi" (skrzynia do tej pory zrzucała zawsze dwa biegi).

"but w podłodze" szarpie mocno (kopie).
Czyli jadąc na automacie mogę bez ruszania drążka zredukować bieg i potem dać gaz w podłogę?

Ostatnia edycja:
ale jest frajda czy jakoś nie koniecznie?

Czyli jadąc na automacie mogę bez ruszania drążka zredukować bieg i potem dać gaz w podłogę?

Trudno powiedzieć bo za krótko jeździłem ale chyba jest trochę za wolna. Jeździłem Stelvio i tam automat jest szybszy. Frajda w automacie ?? Wolę manual zwłaszcza, że mniej pali

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/mit...kup_uzywanej_giulietty-231.html#ixzz5PJRYH8yh

Generalnie w automacie w czasie jazdy drążka nie wolno Ci dotknąć chyba ze nie masz manetek i zmieniasz drążkiem "+/-"

Ostatnia edycja:
Nie, to odbywa się bez Twojego udziału .Pedał w podłogę a sterownik robi to sam.

W lanci tak (ale tam chyba nie jest tct) jednak nie znam racjonalnego argumentu dla którego mogłoby się nie dać. Jeśli sie mylę niech mnie ktoś wyprowadzi z bledu

Chcecie mi powiedzieć ,że TCT zmienia biegi 2 s ?

Zmienia szybciej ale czas zastanowienia na gwałtowne wciśnięcie gazu może tyle trwać.
Też jeździłem z TCT i miałem wrażenie jakby 30 koni uciekło ze stajni. Manual daje jednak większą kontrolę nad autem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót