• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Piszczący pasek wieloklinowy JTD

Rolka obraca się w prawo więc prawy powinien być, co d napinacza sprężyna daje rade ciężko kluczem nacisnąć by śrubokręt w otwory wsadzić, mam nadzieję że wymiana rolki rozwiąże problem....

Ja np mialem ze czesc metalowa pekla ( stelaz) i sama rolka nie pomogla. Obejrzyj dokladnie caly napinac jak wyjmiesz.

Tzn myślałem że samą rolkę odkręcę i tyle ... Nie mówcie że żeby ją zdjąć napinacz trzeba wyciągać? :/

Nie trzeba wyciągać napinacza. Śruba jest na 13 albo 14 nie pamiętam już bo miesiąc dwa temu grzebalem.

U mnie wyrobiła się tuleja i ściągalo pasek i też wymiana samej rolki nic nie dała.

Troche mnie nie było ale wróciłem i sprawa wygląda tak .
Kupiłem metalową rolke i pasek MYLE , po zamontowaniu i odpaleniu maszyny napinacz zaczoł strzelac i dziwnie skakac jak by pasek był nie równy .....
Po popnonym odpaleniu spadł i uszkodził się ....
Założyłem stary i niby spoko ale ostatnio przegoniłem maszynę i z 6 klinów zostało 5 :/ zciągneło go o jeden ząb na zewnątrz i go obkroiło i lipa ...
Pytanie co wymienić rolke prowadzącą i napinająca plastykową ???
Wcześniej było ok tylko piszczał ...
Zmalazłem taki zestaw :
http://allegro.pl/rolka-napinacz-pasek-klinowy-alfa-romeo-166-2-4jtd-i5473424408.html
znajdzie sie moze coś taniej ??

Troche mnie nie było ale wróciłem i sprawa wygląda tak .
Kupiłem metalową rolke i pasek MYLE , po zamontowaniu i odpaleniu maszyny napinacz zaczoł strzelac i dziwnie skakac jak by pasek był nie równy .....
Po popnonym odpaleniu spadł i uszkodził się ....
Założyłem stary i niby spoko ale ostatnio przegoniłem maszynę i z 6 klinów zostało 5 :/ zciągneło go o jeden ząb na zewnątrz i go obkroiło i lipa ...
Pytanie co wymienić rolke prowadzącą i napinająca plastykową ???
Wcześniej było ok tylko piszczał ...
Zmalazłem taki zestaw :
http://allegro.pl/rolka-napinacz-pasek-klinowy-alfa-romeo-166-2-4jtd-i5473424408.html
znajdzie sie moze coś taniej ??
Ja sie zastanawiam czy Ty czytasz co ludzie pisza. Wszyscy mowia ze conti jest zle a Ty wrzucach zestaw z tym paskiem. Wg mnie zle naciagasz ten pasek jezeli on spada. Na pewno robiles wszystko wg zalecen? Zaloz stary pasek jak masz, sciagnij nadkole i zobacz co wzbudza Twoja uwage, czy jakas rolka lata itp.

Dareme, nie naciagniety pasek dobrze nie spadnie od Razu, ja zakładam zawsze mocniej napięty i zawsze.bez górnej rolki przykreconej i nigdy nie spadł przy Sprawdzaniu czy jest ok i po dodaniu gazu. Mam dziwny sposób, ale idzie dobrze naciągnąć pasek ;-) no i dokładnie continental zły, 3 paski i Każdy Piszczal nowy

Powodem spadania paska PK może być (przerobione osobiście):
1. Wytarta tuleja w napinaczu sprężynowym w miejscu głównej śruby mocującej
2. Skrzywiona główna śruba mocująca w napinaczu z pkt.1
3. Luz poosiowy na pompie wspomagania. U siebie musiałem podłożyć podkładki pod koło pasowe bo ściągało mi pasek na obudowę rozrządu i obkrajało go.
Na początek masz do sprawdzenia te 3 rzeczy.

Dodatkowo jeśli pasek i napinacz strasznie skacze, to do sprawdzenia sprzęgiełko alternatora (jeśli występuje) i stan koła pasowego na wale.

Zakupie rolki i pasek u taniego Fiata i się zobaczy, jak wygląda to sprzęgło na alternatorze?(coś jak na sprężarce klimatyzacji?) I jak mocno napiąć pasek żeby było ok?

Ostatnia edycja:
Sprzęgło na alternatorze to sprzęgło wiskotyczne. Ale wątpię żeby było w 166, bo by się komuś w końcu zepsuło :sarcastic: Chyba dopiero 159 ma to.

Ja wymieniałem te sprzęgiełko.
Co do naciągu paska to juz Ci pisałem na początku.

Ostatnia edycja:
Sprzęgło na alternatorze to sprzęgło wiskotyczne. Ale wątpię żeby było w 166, bo by się komuś w końcu zepsuło :sarcastic: Chyba dopiero 159 ma to.

Nie masz racji Marek. Było stosowane w 166'tkach w klekotach. I nie jest to żadna wiskoza, a typowe wolne koło. Poniżej link do budowy i działania. Zablokowane potrafi tak szarpać paskiem że rolki urywa :)

https://www.youtube.com/watch?v=i_xfemSudfE

Czego to w tych gruźlikach nie wymyślą :sarcastic:

Ostatnia edycja:
Jeśli masz FL to bankowo powinno tam być sprzęgiełko. Jeśli masz zwykłe sztywne kółko to ktoś tam już coś modził i z tego powodu będzie Ci mocniej trzepać napinaczem.

Ale z tym sprzęgiełkiem to chyba jak z dwumasą. Jest ale jak ją zastąpisz to też dobrze żyjesz :)

Amortyzatory
Powrót