Pierwsza wymiana oleju

ja8872

Nowy
Auto
Giulia Veloce Q4 280KM
Witam!
Powoli zbliża mi się 3kkm i postanowiłem zrobić pierwszą wymianę oleju.
Pytanie: jechać z tym do ASO czy zrobić gdzieś indziej ? Mam ogólnie małe zaufanie do ASO,
szczególnie jak nie pozwalają patrzeć co robią z samochodem...
Poza tym wymiana oleju i filtra to nie jest jakiś rocket science...

Nie jest to też duży wydatek. Ja jeżdżę z tym do ASO.

Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka

Jak zrobisz w ASO zawsze będzie do udokumentowania.
Dla jednych to mało ważne dla innych spory atut.
Koszt niewielki nawet w ASO

tak -jak za PRL-u. niech się rozłoży pod blokiem :cool: Czytam co poniektóre wpisy jestem przerażony- kupowanie auta za 250 tys i szukanie kwadratowych jak bo nie wydam 150 pln na wymianę lub skasowanie wymiany oleju. Jak ktoś to przegląda z zewnątrz ma niezły ubaw. Strach pomyśleć jak są serwisowanie kilkuletnie auta skoro czyta się takie wpisy o nowych samochodach.

Nie wiem co widzisz przerażającego w samodzielnej wymianie oleju? Chyba nie przeraża Ciebie podjęcie kilku śrubek i zlanie oleju? Owszem, wylewanie oleju w trawę nie jest fajne ale reszta? Nie wiem jakie ma znaczenie, że auto kosztuje 250kzł. Wymiana w ASO to pół dnia zajęte. Wymiana w garażu to pół godziny łatwej pracy. Przy okazji wiem że zrobione jest prawidłowo

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Trochę samochodów w życiu miałem, trochę działalności różnych ASO poznałem. Mam swojego mechanika, który mi robi różne samochody od 10 lat i u niego mogę patrzeć jak zlewa stary olej i wlewa nowy. Jak w ASO zabierają samochód i nie widzę co z nim kombinują to mam różne podejrzenia.

Dlatego, że pozbywasz sie opiłków metalu które nie krążą póżniej w silniku.
Proces docierania.

Jak ktoś to przegląda z zewnątrz ma niezły ubaw
To niech uważa bo pęknie ze śmiechu. Potem tacy śmieszkowie łykaja potrzebę wymiany połowy samochodu bo nierowno chodzi a ja szmatką i odrobiną benzyny czyszczę przepustnicę za dosłownie grosze- taki przykład ostatnio od sąsiada śmieszka

tak -jak za PRL-u. niech się rozłoży pod blokiem :cool: Czytam co poniektóre wpisy jestem przerażony- kupowanie auta za 250 tys i szukanie kwadratowych jak bo nie wydam 150 pln na wymianę lub skasowanie wymiany oleju. Jak ktoś to przegląda z zewnątrz ma niezły ubaw. Strach pomyśleć jak są serwisowanie kilkuletnie auta skoro czyta się takie wpisy o nowych samochodach.

Bo warsztaty ASO i nieASO są w 90% zapełnione nieukami i partaczami- ale niestety te 10% kumatych nie ma lampek na głowie żeby od razu do nich iść? Bo stać mnie na wymianę oleju za tysiaka, ale po całym dniu przed kompem wolę zamiast robić z siebie clowna na siłowni- powalczyć z tym czy innym samochodem, co na dodatek powiększy moją wiedzę i doświadczenie? Ech kolego, masz dość ograniczone pojęcie co do motywacji nabywców salonowych samochodów...

Stwierdzam pewne oczywiste fakty- to nie jest żadna filozofia ale warunki wymiany dla 95% są nie do przejścia z racji warunków technicznych i lokalowych. No i pozostaje kwestia utylizacji oleju. I nie przesadzaj z tymi cenami bo dzięki temu powstają legendy nie mające pokrycia w rzeczywistości.

Robić tą pierwszą wymiane czy nie robić? Obdzwoniłem kilka salonów i w sumie tylko 1 salon powiedział, że wymiana jest konieczna jeżeli auto stało rok na placu.

Robić tą pierwszą wymiane czy nie robić? Obdzwoniłem kilka salonów i w sumie tylko 1 salon powiedział, że wymiana jest konieczna jeżeli auto stało rok na placu.

Koszta można powiedzieć żadne ja robiłem wymianę oleju.

Wymieniam olej co 8kkm, komp. ma ustawiony interwał coś ok.15kkm. Ostatnio wyświetlił się komunikat wymień olej, a że po wymianie mam przejechane dopiero 4kkm, zresetowałem w ustawieniach komunikat nie wymieniając oleju. Teraz z kolei mam wyświetlaną info. "sprawdż olej" i na wyświetlaczu stan oleju "0". Co mam zrobić - fizycznie spuścić olej i ponownie wlać, czy mesem coś da się zrobić?.

zresetowałeś przegląd a nie wymianę oleju w sterowniku silnika - było 1000000 razy.

Może i tak, jutro sprawdzę. To opisywanie 100000 x - jakoś nie znalazłem, widocznie żle wpisywałem w szukajke. Czyli po prawidłowym resecie w sterowniku poziom oleju będzie prawidłowy?

Ostatnia edycja:
po to odznacza się wymianę oleju w sterowniku aby moduł multiair wiedział ze ma świeży oleum. w kwestii poziomu olej nie pomogę ale był przypadki padu czujników ich poziomu.

Dziwne, zanim zacząłem resetować inspekcje, poziom oleju był na 3/4 skali. Raczej mało prawdopodobne by czujnik padł akurat w tym czasie. Muszę i tak zlać olej, bo chyba nie potrzebnie dolałem 1/2 litra. Nie ma jak zwykła miarka, wyciągasz i wiesz co masz.

No to wymieniłem olej. W zaprzyjaźnionym warsztacie, gdzie mogę sobie stać obok samochodu i oglądać co robią. Cała wymiana, prosta, olej dokładnie odmierzony. Jedyne co mnie zdziwiło to to, że olej po 3kkm był całkiem czarny.

Amortyzatory
Powrót