[156] Pierwsza fura w życiu- srebrna 156 2.0 T.S.

Zielooo a Tb o co chodzi :<

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

Nie może przeżyć, że ktoś odpuszcza sobie Alfę jako daily, a sam sobie Forda na woła roboczego kupił :D

Co do użytkowania to masz rację jeżeli chcesz często zmieniać samochód. Bo na długi okres przy sile nabywczej złotówki to średnio opłacalne. Chyba że możesz to jakoś w koszta wrzucić czy coś takiego. No i gama silnikowa Fiata w abonamencie nie powala. Oferują tylko najsłabsze. Na miasto spoko, ale jak chcesz wóz w trasy to średnio.

Ostatnia edycja:
Koskar, w trójmieście naprawdę polecam mm service.

Co do abonamentu. Sprawdź sobie opcje ktora oferuje skoda - kredyt. Niskie raty i na koniec ostatnia rata to wykup auta, zazwyczaj jakies polowa wartosci, i albo placisz i auto zoostaje z toba albo oddajesz do dealera i bierzesz sobie inne. Opcja spoko bo okres gwarancji to 3 lata i kredytu tez, za podatawowego rapida eychodzi jakies 600 700 miesiecznie, wiec taniej od abonamentu a auto wieksze niz 500. Wiem, ze to vag ale w takiej kasie nie ma nic co to przebija.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Jeździłem do mm service, ale dopóki robił sam. W tej chwili już nawet tam nie zaglądam.
Michała bardzo lubię, ale niestety nie oddam już tam fury, tym bardziej na rozrząd jak raz obok mnie odpalili świeżo poskładane 2.0 ts na nowym rozrządzie i sorry ale nie xD takiej ściany dymu nie widziałem nigdy.

Co do skody: kolega wziął Rapida dokładnie w tym czymś co mówisz i sorry, ale miejscami Sandero mi się wydawało lepiej zrobione. Jest ładne w miarę, dobrze wyposażone no ale to nadal skoda i są zaparkowane wszędzie xd

Cos kosztem czegos :) używane auto jest ok do momentu kiedy jego serwis nie zrowna sie z miesiecznymi kosztami kredytu auta nowego..

Koskar, zawsze możesz uderzyć do Seata po Ibizę FR. Też wyjdzie coś koło 800-900 PLN przy 48 miesięcznym leasingu i limicie 30000 rocznie. Mnie VAG nie przekonuje ze względu na silniki i to, że w sumie chcę jeden samochód na dłużej, a nie w abo, ale jak ktoś chce leasing/abo to może być rozwiązanie. W sumie jak popatrzeć dookoła to jest sporo fajnych rozwiązań za stosunkowo nieduże pieniądze jeżeli ktoś chce mieć bezproblemowe życie, a jest w stanie wyłożyć te 400-1000 PLN miesięcznie na samochód. Abo na pewno jest korzystniejsze, bo odchodzą opłaty w trakcie użytkowania, ale mogliby dawać lepsiejsze silniki :)

No właśnie, we Fiacie mam opony, ubezpieczenie i pakiet serwisowy.

A Ibiza jest naprawdę sympatyczna- świetny mały pojazd.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Rozrząd robił człowiek spod Wawy- w moim miasteczku. Zawsze sprawiał wrażenie uczciwego, zawsze dzwonił informował co i jak A tu wychodzą takie kwiatki...

Co do abonamentu: nie chcę kupować, po co... ja chce płacić za użytkowanie, jak najmniejszą ratę i tyle. Kupowanie na własność to tylko bezsensowne topienie pieniędzy, 156 była prezentem, ale w tej chwili poszło w nią ponad 20 koła no to o czym my gadamy.

PSA ma fajne warunki też- to prawda, myślałem nad C3 w dobrej wersji lub C4 Cactus z tym nowym zawieszeniem. 208 muszę się przejechać jeszcze.

Co do topienia pieniędzy - już nawet nie o to chodzi, bo te pieniądze są uwzględnione przecież w cenie zakupu używki - nie bez powodu kosztuje powiedzmy 10tys auto, które gdy nowe kosztowało 100 tys. To się znikąd nie bierze.
Ale chodzi o czas i spokój święty.

Natomiast co do abonamentu pięknie ślicznie, do momentu oddania. Coraz częściej słychać o niemałych opłatach "za zużycie" doliczanych.
A co do kosztów jeszcze - jeśli jest czas, i jest czym jeździć, to ja wolę utrzymywać mechaników i ptroducentów części (byle produkowali :) ) , niż niczego nie produkujących i niczego nie potrafiących finansistów i handlarzy. Nawet jak wartość napraw miesięczna równa czy przekracza ratę leasingową (choć tak naprawdę to o to trudno, tyle że to co zostaje - auto problematyczne stare vs auto nowe bezproblemowe (z zastrzeżeniem że nie z Włoch oczywiście ;) ).
No, dochodzą jeszcze sprawy bezpieczeństwa oczywiście czy potencjalnych napraw z ubezpieczenia gdy wartość auta to wartość jednego reflektora do niego. To są bariery na tzw daily jednak.

w tej chwili poszło w nią ponad 20 koła no to o czym my gadamy.

Ooo Panie... :D W tej kwocie to się już GTA zaczynają haha :D Z czym tak popłynąłeś, że tyle się uzbierało? ;) Chociaż jak się zastanowię to u mnie już lekko z 5k poszło, a samochód mam dopiero pół roku. Poza tym jeszcze kupa roboty przede mną, bo właściwie nic konkretnego nie zostało ogarnięte... :D

Święty spokój... Żeby mieć zrobioną alfe na tiptop potrzebowałbym pewno z 10k, a to już jest ponad rok jeżdżenia samochodem w abonamencie.
Wiadomo, różnie może być przy zdawaniu go, ale zawsze można polakierowac jakiś zderzak czy coś. Poza moją 156 nie chce mieć żadnego auta na własność, chcę tylko płacić za jego użytkowanie.

Ooo Panie... :D W tej kwocie to się już GTA zaczynają haha :D Z czym tak popłynąłeś, że tyle się uzbierało? ;) Chociaż jak się zastanowię to u mnie już lekko z 5k poszło, a samochód mam dopiero pół roku. Poza tym jeszcze kupa roboty przede mną, bo właściwie nic konkretnego nie zostało ogarnięte... :D
Wiesz, to jest mój dupowóz- ja nią zrobiłem 63 tsyaice już, więc nazbierało się. Szczerze mówiąc nawet nie wiem co ile razy było wymieniane, musiałbym usiąść nad fakturami.

Olej to, prawdziwy Alfisti $$ nie liczy tylko zaciska zęby i kocha mimo wszystko hahaha, w faktury lepiej nie zaglądać bo można się za głowę złapać :D Obiecaj tylko, że nie będziesz przyjeżdżał na spoty Dacią ani Rapidem xD

O nic mnie nie chodzi. Luzik. Tak patrzę co tu się dzieje. Ogólnie jest „wesoło” z tymi mechanikami i waszymi autami. Jak Jersey wspomniał mam wola roboczego na co dzień na dojazdy do pracy bo nie chciałbym swojej dobijać. A z uwagi ze zostaje to oszczędzam ja. Zróbcie tez tak a nie będziecie żałować. Ja mam fakt ponad 10 letniego forda ale nic w niego nie pakuje. Prosta jednostka. U was kwestia kasy bo nowe na dojazdy do pracy fajna sprawa. U mnie akurat teraz są inne wydatki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A z uwagi ze zostaje to oszczędzam ja. Zróbcie tez tak a nie będziecie żałować.

ale to właśnie chcemy zrobić. Co do 10-letniego Forda- nie stać mnie w tej chwili na wydatek kilkunastu tysięcy, a nie zdążę odłożyć takiej kasy do zimy, o wiele łatwiej jest mi zacząć płacić te kilka stówek co miesiąc. Poza tym, używane auto już mam, jak widać nie jest ono tanie :/

prawdziwy Alfisti $$ nie liczy tylko zaciska zęby i kocha mimo wszystko

kocham, ale kuźwa niedługo nie będę miał co jeść

- - - Updated - - -

Będąc w pracy powysyłałem zapytania do Fiata oraz Kii i Hyundaja, zobaczymy co powiedzą.

mam wola roboczego na co dzień na dojazdy do pracy bo nie chciałbym swojej dobijać.
Dokładnie o to chodzi. Mnie takie codzienne dobijanie w drodze do pracy boli podwójnie bo dostępność niektórych części do V-ki jest masakryczna, a chciałbym żeby pozostała w jak najlepszym stanie.

- - - Updated - - -

Będąc w pracy powysyłałem zapytania do Fiata oraz Kii i Hyundaja, zobaczymy co powiedzą.
Świetnie, działaj w temacie. Jak dowiesz się co i jak to podzielisz się ze mną wiedzą :D

Fiat i alfa maja niestety mega slaba ofertę. Jedyne co to abonament, ale chyba tylko Giulietta ma sens.

Właśnie abonament na firmę jest mega- 600 kilkadziesiąt zł netto za 500 w wersji Lounge to naprawdę jest mega opcja.

No właśnie, na firmę. Dla prywatnego oferta FCA jest kiepska, delikatnie rzecz ujmując.

O matko, piękny podpis :D

teraz tak na szybko spojrzałem i racja, nie jest już tak fajna, aż się zdiziwłem :O

Amortyzatory
Powrót