• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Piękna Włoszka - Alfa Romeo SW 2,4JTD

• Autor wątku Autor wątku FXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dlatego ja sie bardzo zastanawiam zeby zostawic te odboje na drzwiach co mam w koncu sa fabryczne...a ja akurat w sobote bylem w lodzi :)

Mała aktualizacja:

Dziś przy przebiegu 320 093 km wymieniono olej w serduchu Belli (Castrol 5w30 C1), filtr oleju i filtr kabinowy. Czarnulka przeszła równiez na set up letni + mycie.

Teraz czaz zakupić jakiś pożądny, materiałowy pokrowiec ochronny na tył przednich foteli - Oliwka już siedzi, więc niedługo wleci fotelik. Plus pokrowiec na kanape, zeby ów fotelik nie zniszczyl skóry. Macie jakieś sprawdzone ochraniacze foteli? Propozycje i podpowiedzi mile widziane.

Pzd.

Ja na moja czarna skore położyłem czarny koc z Ikei. Proste tanie i użyteczne. 2 córy siedzą w fotelikach i nic się nie dzieje z kanapa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja na moja czarna skore położyłem czarny koc z Ikei. Proste tanie i użyteczne. 2 córy siedzą w fotelikach i nic się nie dzieje z kanapa.

Hehe Marek ja zrobiłem dokładnie to samo tylko że koc w kolorze czerwono bordowym

Widze że stare porzekadło najtrafniejsze: najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Skoro nic ze skórą na kanapie się nie dzieje, to czas na zakupy w Ikeii :) dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam.

Z serii co zrobiłem dla swojej Alfy:

1) Rozebranie, wyczyszczenie, zakonserwowanie mechanizmu wycieraczki tylnej szyby. Pacjent powrócił do życia.

2) Wyczyszczenie prowadnic tylnych szyb = szyby tylne opuszczają się i podnoszą. Kolejni wskrzeszeni :)

3) Zlutowanie urwanego przewodu od przełącznika przycisku Menu komputera pokładowego w manetce włączania świateł. Nie korzystałem z niego, ale uwielbiam jak wszystko w aucie jest sprawne. ( Czyżby pedantyzm? ;P )

Pozdrawiam.

Dzień doberek.

Ponieważ obudowa pilota była w opłakanym - posklejana kropelką, klejem do silników + "wsad" bateryjki pęknięty na pół, należało ten stan rzeczy zmienić. Z pomocą przyszło aliexpress. Poniżej fotki pilota przed i po wymianie.

Aha, w sierpniu kupione nowe oponki zimowe Kormoran SnowPro B2 195/65 R15 91H DOT1518 (prod. Czechy).

Pzd.

1 (450 x 600).jpg
3 (450 x 600).jpg
4 (600 x 450).jpg
5 (450 x 600).jpg
6 (450 x 600).jpg
7 (450 x 600).jpg
8 (450 x 600).jpg
9 (450 x 600).jpg
10 (450 x 600).jpg
11 (450 x 600).jpg

moja obudowa jest w super stanie ale zastanawialem sie nad tym kondomem mocno pogrubia ale za dolara czy dwa chyba tez sobie sprawie :d

Pogrubia to fakt. Guziki wciska się identycznie jak bez niego, nie ma efektu "izolacji" że trzeba mocno wcisnąć. Jedynie guzik uwalniający kluczyk scyzoryk należy czubkiem palca mocniej wcisnąć.
Pzd.

nie lepiej było zainwestować w zamiennik dobrej jakości... Ten "kondon" wygląda strasznie wg mnie... Ale w sumie Tobie ma się podobać ;)

Miałem nadzieję, że już więcej takich informacji i zdjęć nie umieszczę. Niestety kolejny parkingowy zjeb z blokowiska zostawił mi wczoraj pamiątkę na tylnych, lewych drzwiach Belli.... Zobaczyłem dopiero dziś jak za dnia przechodziłem obok auta. Niestety nie było to pod blokiem, bo bym od razu przeszedł się po parkingu i wezwał policję. U rodziny, a wyjechałem wczoraj o 19.00 więc było ciemno. Ręce mi opadają, nerwów już brak. Jak upoluję kogoś z obdartym zderzakiem, zostawię mu niemiłą wiadomość za szybą, żeby wiedział. Mam nadzieję że karma do niego wróci. Także z nielakierowanej AR, którą kupiłem od Kamila, będzie sporo elementów lakierowanych... Plus jedyny, że ocynk nie ruszony, a większość tych rysek pewnie zejdzie od samej polerki. Ale serce i tak pęka... Nie po to kupuję auto, żeby każdy w nie napierd*** zderzakiem czy drzwiami.
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

Wysłane z mojego HT16 przy użyciu Tapatalka

Miałem to samo w zimie. I wiedziałem kto ale nie przyłapałem na gorącym uczynku niestety. To samo obdarcie na drzwiach + wgniecenie. Obdarcie zeszło polerka a wgniecenie miałem wyciągnięte. Jedyny plus ze dostałem ponad 1000zl z AC.

po polerce powinno zejsc :) co najwyzej troche papierem wodnym...co do drzwi itd dlatego ja dalej wole miec te moje listwy zgarniajace niz sie ich pozbywać...i dlatego narazie tylnych drzwi nie robie wole miec je w oryginale niz malowac i sztukować

Tak, polerka 90% tych rysek zniweluje. Na szczęście wgniecenia nie mam.

po polerce powinno zejsc :) co najwyzej troche papierem wodnym...co do drzwi itd dlatego ja dalej wole miec te moje listwy zgarniajace niz sie ich pozbywać...i dlatego narazie tylnych drzwi nie robie wole miec je w oryginale niz malowac i sztukować

W moim przypadku listwa nie uchroniła kompletnie drzwi. Zapewne w tym także patrząc na zdjęcia....

w tym pewnie by pomoglo ale ciekawe czy bardziej drzwi by nie zagniotlo

Miałem nadzieję, że już więcej takich informacji i zdjęć nie umieszczę. Niestety kolejny parkingowy zjeb z blokowiska zostawił mi wczoraj pamiątkę na tylnych, lewych drzwiach Belli.... Zobaczyłem dopiero dziś jak za dnia przechodziłem obok auta. Niestety nie było to pod blokiem, bo bym od razu przeszedł się po parkingu i wezwał policję. U rodziny, a wyjechałem wczoraj o 19.00 więc było ciemno. Ręce mi opadają, nerwów już brak. Jak upoluję kogoś z obdartym zderzakiem, zostawię mu niemiłą wiadomość za szybą, żeby wiedział. Mam nadzieję że karma do niego wróci.

Przykre :(
Niestety często jest też tak, że nieogarnięci kierowcy wyjeżdżając z parkingu, to nawet nie są świadomi, że zarysowali. I po prostu jadą dalej.

Witboy, zielo007:
Drzwi by pewnie miały wgniotę gdyby była listwa, choć nie wiem na jakiej ona jest wysokości. Pewnie jeszcze by wyrwała się z zaczepów. Bez listew już ją kupiłem, nawet na to nie zwracałem uwagi szczerze mówiąc. Listw Bella nie miała odkąd jej historia jest na forum. Czy ktoś wcześniej to przerabiał przed Kamilem, czy po prostu taka wyszła z fabryki, nie wiem.

Klonek:
Zdaję sobie sprawę, że kierowca może to zrobić i być nie świadomy. Mimo wszystko, irytacja pozostaje.

Amortyzatory
Powrót