• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Pękające głowice w 2.4 JTDM

slawek986

Aktywny
Auto
Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off
Witam
jak się okazało jestem kolejnym szczęśliwcem, który musi się rozprawić z pękniętą głowicą. Okazało się to z dnia na dzięń. objawy: wzrost ciśnienia w układzie, skacząca temperatura raz na 130 i spadek na 70. myślałem , że to czujnik temperatury i nic, potem, że to termostat aż mechanik postanowił że to uszczelka pod głowicą. Po rozebraniu okazało się że nie ma uszkodzeń i uszczelka siedzi idealnie co więc jest ??? Głowica do sprawdzenia i wyrok: głowica pęknięta i nadaje się tylko na złom.
Mam teraz pytanie co polecacie zakładać używkę (jeżeli się znajdzie) czy kupować nową??? Oczywiście koszty liczone w tyś zł.
Może ktoś już przerabiał ten temat i coś wie skąd zakupić coś dobrego i w sensownej cenie???
Może ktoś posiada na zbyciu????
Pozdrawiam

W ogóle da się gdzieś kupić nową? I za ile? 10k zł?

Głowica nowa podobno jest nie do kupienia, a jeśli już jakimś cudem znajdziesz to cena jest kosmiczna. Dorwać sprawną używaną też graniczy z cudem. W zasadzie chyba jedyne rozwiązanie to głowicę regenerować (spawać). Jak się sprawuje taka regenerowana to niestety nie wiem, może ktoś kto taką ma się tutaj wypowie. Moja póki co jest cacy :)

Panowie jest do kupienia nowa i regenerowana fabrycznie
Ceny szok:
nowa ok. 10tyś zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
regenerowana ok. 5tyś zł Też rewelacji nie ma

Regeneracja nie wchodzi w grę bo mi powiedziano, że tego pęknięcia nie da się zaspawać

Dramat. Sprzedaję ten samochód. nawet z uszkodzoną głowicą. Zrobione:
Sprzęgło i dwumasa - oryginał !!! 17 tyś km temu wymieniłem (faktury na to też posiadam)
rozrząd - również oryginał ASO
zawieszenie przód góra i dół - również oryginał (koszt chyba wszystkim też znany) Zmienione ok. 3 miesiące temu!!!!
Myślałem że trochę pośmigam i proszę jaka wdzięczność.
Chętnie dopłacę za Giuliettę 2.0 JTDm lub 17 TBI

- - - Updated - - -

Gdzieś mignął mi przed oczami temat, że głowica nowa ok. 5k PLN.

Może takie rozwiązanie?
http://allegro.pl/glowica-alfa-romeo-brera-spider-159-2-4-jtd-20v-i5651098395.html
Kolego ci goście nic nie mają. Mogą tylko naprawić twoją o ile się da czyli pękła w takim miejscu że zespawają inaczej ci sie nie podejmą roboty. Ta aukcja to wielka ściema!!!!
i ta cena 1400 + 800 jak kupujesz kaucja to trochę dołożysz i masz nową

Panowie jest do kupienia nowa i regenerowana fabrycznie
Ceny szok:
nowa ok. 10tyś zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
regenerowana ok. 5tyś zł Też rewelacji nie ma
Sprawdź stan magazynowy. Podobno tych części nie ma w magazynach.

Skontaktuj się z Tomkiem_KRK. On da ci namiar na ludzi, którzy u niego zajmują się głowicami. Może pomoże.

A ktoś się orientuje dlaczego te głowice padają jak muchy?

tak nie mam DPF-u

przebieg 176000km

powiem wam że jest dramat z tym tematem.
spawanie tak ale jeżeli jest możliwe. W moim przypadku nie podejmą się naprawy i tak jest w 90% niestety

A gdzie ją wysłałeś? Bo moja też była nieciekawa, ale się podjęli.
Może warto sprawdzić u innych głowicę.

W Krakowie i Dobczycach
Wszędzie mówią że da się zrobić ale nie wiedzą ile to wytrzyma i czy wytrzyma i gwarancji 0 a za robotę od 1400zł w górę.
A prywatnie namawiają na kupno nowej, bo i tak pęknie w innym miejscu to mówią.
Nie wiem czy ryzykować naprawę niepewną za ok. 2tyś zł czy niestety nówkę założyć??? Oczywiście wszystkiemu tez winny budżet (ograniczony)

Czy głowica ze 156, oczywiście 2,4 20v będzie pasowała?

W bazarze ogłaszał się koleś że ma dojście do nowych głowic do 2.4 za 4700zł

A może z drugiej strony? Komu nie pękła głowica w 2,4?
Ja mam na liczniku prawie 200, na auto nie narzekam. Zastanawia mnie tylko czy, każda głowica w 2,4 ulegnie awarii?

Amortyzatory
Powrót