[Stelvio] Pedał hamulca nie chodzi płynnie

Mateuszz

Nowy
Auto
Stelvio Executive
Witam ponownie.
Czy u Was tak samo chodzi pedał hamulca tzn. jakby skokowo ?
Przesiadając się z innego auta do Stelvio zawsze potrzebuje czasu aby się przyzwyczaić do hamowania, brakuje tej płynności ....

To chyba jest coś nie tak...

Wysłane z mojego CPH2065 przy użyciu Tapatalka

który rocznik samochodu kiedy był wymieniany płyn hamulcowy ???
I od tego bym zaczynał.

Witam ponownie.
Przesiadając się z innego auta do Stelvio zawsze potrzebuje czasu aby się przyzwyczaić do hamowania, brakuje tej płynności ....
W jakim trybie jeździsz? Ogólnie hamulec działa w zależności od trybu.

W Trybie D reaguje najszybciej, i jest jakby w trybie przygotowania do hamowania ciągle (czy jak nawet delikatnie naciśniesz hamulec to on już delikatnie przybliża klocki do tarcz zeby szybciej zareagować. Teoretycznie N jest najbardziej neutralny i tam powinno to być liniowo.

W A z kolei z moich obserwacji wynika za hamulec jest opieszaly i trzeba mocniej wcisnąć zeby wogole zadziałał. Na początku o mało na bramkach się nie zatrzymałem na autostradzie bo nie spodziewałem się takiej reakcji. Teraz w A to jezdze tylko w wypadku naprawdę trudnych warunków na drodze gdzie zarówno reakcja na gaz jak i hamulec jest nieco ospala.

Sam padał jako tako w żadnym trybie nie reaguje płynnie tylko odpowiedź hamulca różni się w zależności od trybu.

Mi się akurat ta zmiana charakterystyki podoba:) tylko trzeba zrozumieć jak to działa zeby nie było niespodzianki:D

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Hamulec jest specyficzny w Stelvio. Poza tym czuje się na nim redukcje skrzyni podczas hamowania.

Rok 2018, według mechanika to płyn był sprawdzany ale nie wymieniany.
Jeżdżę cały czas w trybie N.
Zaczął bym od wymiany i poprawnego odpowietrzenia całego układu. Koszty śmieszne zmieścisz się z wszystkim w 100 zl

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Witam ponownie.

Może sprecyzuj czy masz na myśli faktycznie skokową pracę samego pedała przy wciskaniu (co na pewno normalne nie jest) czy też mało płynną reakcję hamulców na wciskanie (zwłaszcza w ostatniej fazie), do której ciężko się przyzwyczaić (w Q tak jest)?

Może sprecyzuj czy masz na myśli faktycznie skokową pracę samego pedała przy wciskaniu (co na pewno normalne nie jest) czy też mało płynną reakcję hamulców na wciskanie (zwłaszcza w ostatniej fazie), do której ciężko się przyzwyczaić (w Q tak jest)?

W sumie to jedno i drugie , z tym że wiem że ostatnia faza hamowania jest faktycznie normalna dla alfy, dlatego też problem tylko widzę w skokowej pracy samego pedała.

W sumie to jedno i drugie , z tym że wiem że ostatnia faza hamowania jest faktycznie normalna dla alfy, dlatego też problem tylko widzę w skokowej pracy samego pedała.

No to dziwny temat.
Ale płyn hamulcowy w 2 letnim aucie? ..wątpię chyba, że po jakiś przejściach jest i np. woda się tam dostała.

No właśnie po 2 latach. W Stelvio ma co robić. To nie jest fiat panda.
Czasami po roku użytkowania płyn nadaje się już do wymiany.

Masz skrzynie automatyczna układ hamulcowy części składowe jak i płyn w nim znajdujący się szybciej się zużywają.
Do tego dochodzi masa samochodu jak i także osiągi.
Płyn jest hydroskopijny czym więcej rozcieńczony jest wodą 2-3% traci swoje właściwości nie wspomnę już o korozji części układu hamulcowego. Powoduje to parowanie płynu który w pewnym stopniu zapowietrza układ hamulcowy.
Reasumując płyn powinieneś wymienić max po 2 latach użytkowania samochodu nie zależnie od przebiegu do tego polecam markowe produkty. Bo te tanie gotują się już czasami przy 150-180s/C.
I od tego bym zaczynał naprawdę sa to niewielkie pieniądze a na bezpieczeństwie sie nie oszczędza.

https://motointegrator.com/pl/pl/poradniki/oleje-plyny-smary/5-sygnalow-swiadczacych-o-tym-ze-samochod-wymaga-wymiany-plynu-hamulcowego

Ostatnia edycja:
Masz skrzynie automatyczna układ hamulcowy części składowe jak i płyn w nim znajdujący się szybciej się zużywają.
Do tego dochodzi masa samochodu jak i także osiągi.
Płyn jest hydroskopijny czym więcej rozcieńczony jest wodą 2-3% traci swoje właściwości nie wspomnę już o korozji części układu hamulcowego. Powoduje to parowanie płynu który w pewnym stopniu zapowietrza układ hamulcowy.
Reasumując płyn powinieneś wymienić max po 2 latach użytkowania samochodu nie zależnie od przebiegu do tego polecam markowe produkty. Bo te tanie gotują się już czasami przy 150-180s/C.
I od tego bym zaczynał naprawdę sa to niewielkie pieniądze a na bezpieczeństwie sie nie oszczędza.

https://motointegrator.com/pl/pl/poradniki/oleje-plyny-smary/5-sygnalow-swiadczacych-o-tym-ze-samochod-wymaga-wymiany-plynu-hamulcowego

Mam akurat nieco inne zdanie o wymianie płyny ham. i generalnie nie wymieniam "na zapas" jeśli wszystko jest ok, a płyn ma dobrą kondycję.
Także w tym konkretnym wypadku pierw bym sprawdził jego jakość.

Mam akurat nieco inne zdanie o wymianie płyny ham. i generalnie nie wymieniam "na zapas" jeśli wszystko jest ok, a płyn ma dobrą kondycję.
Także w tym konkretnym wypadku pierw bym sprawdził jego jakość.
Ciekaw jest ja zrobisz analizę płynu który pracuje w zaciskach i jest w przewodach. Dlatego każdy producent nakazuje wymianę po 2 latach.
Zresztą nieważne. Rób jak chcesz

Witam,

mam taki problem z pedalem hamulca, że jest on luźny i i przy naciśnięciu najpierw wciska się tą częśc "luźną" i hamulec w ogóle nie reaguje , potem dochodzi do takiej mocnej blokady i lekkie naciśnięcie dalej nic nie daje i dopiero wciśnięcie z dużą siłą powodują nagłe ostre hamowanie.
W ogóle nie można hamować po trochu. Albo mocno albo wcale.

Stąd moje pytanie czy ktoś może wie, jak się nazywa ta część odpowiedzialna za tą sytuację , to chyba jakaś spinka ,czy linka jest uszkodzona ? Tylko jak się to fachowo nazywa ?
Może ktoś wie , lub ma schemat budowy hamulca.

Tam jest z tylu taki plastik zaczep i żeby go zdjąc trzeba mieć specjalny klucz , tak?

Ktoś wie jak ta część nazywa się fachowo ? I co to za klucz trzeba mieć by go włożyć ?

Wydaje mi się że u Ciebie tak jakby działał tylko układ backupowy hydrauliczny? Normalnie wcześniej ma działać brake by wire i on ma Ci symulować opór a sterować tłoczkami. Nie wiem czy masz coś nam też namotane przy pedale, nigdy się temu nie przyglądałem. Czy to może być krytyczny błąd w kompie też - np po zle przeprowadzonej procedurze wymiany klocków czy płynu? O ile kojarzę zeznania tych co tak zrobili, to musieli hamować na max i wtedy dopiero łapało, nie wiem czy mieli najpierw luz czy też opór.

Nie napisałeś coś tam narobił, czy wcześniej było tak samo od kupna, czy to jakiś rozbitek itp - takie rzeczy przydadzą się do gdybania/naprawy zdalnej - pomóź sobie pomóc :)

Wydaje mi się że u Ciebie tak jakby działał tylko układ backupowy hydrauliczny? Normalnie wcześniej ma działać brake by wire i on ma Ci symulować opór a sterować tłoczkami. Nie wiem czy masz coś nam też namotane przy pedale, nigdy się temu nie przyglądałem. Czy to może być krytyczny błąd w kompie też - np po zle przeprowadzonej procedurze wymiany klocków czy płynu? O ile kojarzę zeznania tych co tak zrobili, to musieli hamować na max i wtedy dopiero łapało, nie wiem czy mieli najpierw luz czy też opór.

Nie napisałeś coś tam narobił, czy wcześniej było tak samo od kupna, czy to jakiś rozbitek itp - takie rzeczy przydadzą się do gdybania/naprawy zdalnej - pomóź sobie pomóc :)

Samochód był po wypadku, ciężko mi powiedzieć, czy to działało jak przyjechał rozbity, Zjeżdżałem nim z lawety na hamulcu i chyba gdyby był problem przy hamowaniu przy tym zjeździe , to bym zapamiętał..

Teraz przy naprawie powypadkowej była wymieniona pompa abs i na jeździe próbnej zauważyłem ten opisany problem z hamulcem.

Mechanicy mówią, żeby dowiedzieć się o schemat budowy hamulca bo ten zaczep jest uszkodzony i kupić trzeba ten zaczep nowy.

ciut ważne informacje zatem.

co do montażu przy hamulcu nie podpowiem, ale krytyczny błąd, a taki bardzo możliwe fachowcy wywołali (skoro każą tobie się dowiadywać), pewnie wywołali. te pompy łapią krytyczny błąd jak przy wymianie klocków nie ponaciskasz wcześniej hamulca jeszcze z odłączonym zasilaniem - komp myśli wyciek i po ptokach. Wiele kompów nie ogarnia tego (np starsze MESy, może nowsze) - ja jednemu co namotał musiałem wyłączyć system brake by wire (akurat robiłem AlfaOBD), włączyć, dopiero szły wszystkie kalibracje i udało się poczyścić błędy (wcześniej nie dało się zrobić kalibracji ciśnienia hamulca i usunięcia błędów). Gość przyjechał do mnie to ledwo wyszedł z auta - noga/biodro w bólu bo jechał prawie bez hamulców i musiał cisnąć mocno.
W okolicy masz 2 warsztaty Jedne Adriana Pawłowskiego (Sosnowiec czy okolice), drugi Grzegorza Wiekiery (Będzin) - poszukaj, gadaj z nimi.

Amortyzatory
Powrót