Paski rozrządu - znaki na pasku.

...
Wydechowy jest przestawiony o jakieś 4 ząbki co najmniej, nie sprawdzałem dokładnie bo już późno było, a nie mam pojęcia jak z ssącym. pasek jest bez znaków. Nie chcę go ustawiać na pałę, żeby go nie uszkodzić.
...
Na pewno dobrze sprawdziłeś te znaki - raczej mało prawdopodobne aby wałek był przestawiony aż o 4 ząbki, w takim przypadku raczej pogięło by zawory. Co do samego ustawienia rozrządu, tak jak Pfourul pisze, składasz na blokady i nie ma problemu

Właśnie w tym problem, że ani ja, ani nikt w okolicy nie ma takich blokad.

Znaki na pasku służą tylko i wyłącznie do wstępnego założenia paska - mają się one pokryć ze znakami na kole wałka wydechowego i kole wału korbowego.
Jak kto wprawiony to i bez znaków założy prawidłowo, aby była dobra synchronizacja na czujniku Halla, co słusznie zauważył kolega 75andrew155.

Tyle tylko, że pasków używanych z wytartymi znakami nie należy zakładać, jeśli nie chce się ryzykować remontu silnika.

Ostatnia edycja:
Na starym pasku znalazłem znaki, ale nawet w linii prostej nie sięga z korbowego na wydechowy. A założyć go chcę, żeby zobaczyć czy muszę rwać głowicę.

Amortyzatory
Powrót