• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Paski rozrządu - znaki na pasku.

bubu321

Nowy
Auto
G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF
- w dziale "zrób to sam " znalazłem temat o wymianie rozrzadu ( dzięki za ten artykuł )
--
http://www.forum.alfaholicy.org/zro...6_147_155_156_gtv_spider_2_0_16v_t_spark.html

- wg. mnie brakuje tylko w tym artykule wzmianki na temat kulki, szczerby i wziernika od strony koła zamachowego, w koncu to tez wskaznik GMP i to jeszcze z podziałką kątową.

- wszytko dobrze ale mój mechanik twierdzi że to nie zadziała ta procedura , ponieważ paski Contitech-a nie mają znaków na pasku.
- fakt jest taki, że podczas zakladania paska firmy Deyco, widziałem znaki na pasku były.
- czy ktos ma pod reką moze pasek firmy ContiTech ?
- bo coś podejrzewam że mechanik chce mi dać pasek "made in china "

Ostatnio właśnie zakupiłem alfę 146 Ti z silnikiem po zmianie paska wykonywanej metodą "próba nie strzelba"... Właściciel nawet się nie pokwapił na żadne forum lub do fachowej lektury, efektem czego silnik nie odpalił. Po dokładnych oględzinach okazało się, że pasek był omylnie założony przez co silnik czasem łapał ale nie odpalał. Naprawa silnika polegała na poprawnym montażu paska i zmianie kilku rolek oraz napinacza. Mam właśnie założony oryginał Contitech i jest on w sumie na wierzchu (poprzedni właściciel nawet obudowy nie umiał ściągnąć, żeby jej nie połamać i teraz czekam na nową), więc jak chcesz to mogę Ci zdjęcia zrobić.

Swoją droga fascynują mnie ludzie, którzy na własne życzenie pchają się w kłopoty argumentując to oszczędnością i nie mając zielonego pojęcia na co się rzucają!

- w dziale "zrób to sam " znalazłem temat o wymianie rozrzadu ( dzięki za ten artykuł )
--
http://www.forum.alfaholicy.org/zro...6_147_155_156_gtv_spider_2_0_16v_t_spark.html

- wg. mnie brakuje tylko w tym artykule wzmianki na temat kulki, szczerby i wziernika od strony koła zamachowego, w koncu to tez wskaznik GMP i to jeszcze z podziałką kątową.

- wszytko dobrze ale mój mechanik twierdzi że to nie zadziała ta procedura , ponieważ paski Contitech-a nie mają znaków na pasku.
- fakt jest taki, że podczas zakladania paska firmy Deyco, widziałem znaki na pasku były.
- czy ktos ma pod reką moze pasek firmy ContiTech ?
- bo coś podejrzewam że mechanik chce mi dać pasek "made in china "
Szczerby te pokazują chyba kat wyprzedzenia zapłonu,rozrzad ustawiasz na gmp na zero.Nie wiem jak i czy wogóle ustawia sie zapłon w takich autach.Kiedys brało sie stroboskop swieciło wlasnie na szczerbinki i kreciło aparatem zapłonowym,aby ustawic poprawnie zapłon.Teraz wszystkim steruje elektronika,a te znaki sa chyba własnie po to zeby sprawdzic kat wyprzedzenia zapłonu.Moge sie oczywiscie mylić.

Jeśli można coś doradzić to zawsze po wymianie nie skręcam dekla do końca tylko zakładam kółko dolne coby pasek nie zleciał i odpalam
Patrzę w jakim położeniu ustawia się wskazówka napinacza
Czytałem temat o blokadach i rzeczywiście są różnej jakości ale te niebieskie z Tarnowa są dobre
Mam komplet bety do wszystkich alf i trafiło mi sie je porównywać
Podstawiałem też jakieś stalowe malowane farbą to całkiem było badziewie nic nie pasowało
Co do ustawiania GMP tylko zegar wskaźnik na kole jest mało dokładny

---------- Post dodany o godzinie 11:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:15 ----------

Co do paska to po co kombinować jak oryginalny w Łodzi nie jest taki drogi
Do tego ma wszystkie znaki no i zawsze ricambi ;)

@ belfer27
- jesli mozna to bym prosił o zdjęcia, ale pasek masz samochodzie , to jak zrobisz zdjęcia tych dwóch znaków.
- mechanik jeszcze wspominał że pasek contiTech-a nie jest oznaczony żadnym znakiem firmowym, bo to idzie na pierwszy montaż.
@remcyk
- GMP to właśnie wyprzedzenie zapłonu równe zero stopni.
- czyli 1 szczerba i w niej kulka, mój gadatliwy mechanik czesto w to miejsce zaglada, twierdzi że można przestawić rozrząd zamiast na 1 cylinder , to na czwarty.
- ciekawe jaka szkołe skonczył, przeciez inaczej się ustawią wałki rozrządu i blokada nie pasuje.
- chyba że na szybko i bez blokad.
- lampa stroboskopowa nie pasuje do elektroniki, ECU z cylindra na cylinder zmienia wyprzedzenie zapłonu.
- jak poświecisz lampą stroboskopową , to dopiero złapiesz się za głowę, jak przerywacz jest wybity.
@Kolek1980
- właśnie temat o blokadach jest na temat blokad chyba z Tarnowa, kolega zakupił blokady w Nowym Sączu,
- w tej firmie twierdzili że były robione na frezarkach numerycznych, tylko chyba zapomnieli dodać że wzorzec był skopany od poczatku.
- ale to nie końcowe wnioski, badania trwają.

Bubu, ten mechanik nawija ci jakiś makaron na uszy. Paski conti mają 2 znaki, tak samo jak dayco - wiem, bo sam je kupowałem i zakładałem. A co do GMP to moje zdanie znasz. Jest dokładnie takie jak kolegi Kolek1980 - tylko czujnik zegarowy. Żadne kulki, patyki, śrubokręty i temu podobne specyfiki, bo potem się będziesz zastanawiał, dlaczego wszystkie alfy, które badałeś mają przestawiony rozrząd.

Znaki na pasku? A po kiego grzyba?

Znaki na pasku? A po kiego grzyba?

To raczej pytanie do producenta samochodu i projektantów, którzy przewidzieli taką procedurę zakładania paska, żeby znaki na kołach wałka wydechowego rozrządu i wału korbowego pokrywały się ze znakami na pasku. A jak kto wprawiony to i bez znaków da radę.

W silniku 1,6 TS 105KM koła nie są pływające. i rozrząd ustawić można właśnie za pomocą tych znaków na pasku nad którymi wszyscy się zastanawiają. Wg mnie GMP można również wyznaczyć za pomocą owych znaków o których wspomniał BUBU. - ta metoda wydaje mi się być dokładną - na zegarze zawsze mozna sie pierdyknąć ;)

W silniku 1,6 TS 105KM koła nie są pływające. i rozrząd ustawić można właśnie za pomocą tych znaków na pasku nad którymi wszyscy się zastanawiają. Wg mnie GMP można również wyznaczyć za pomocą owych znaków o których wspomniał BUBU. - ta metoda wydaje mi się być dokładną - na zegarze zawsze mozna sie pierdyknąć ;)
Co niektórzy to nawet nie potrzebują żadnych znaków, tylko robią własne farbą. Tak też można. A na zegarze nie można sie pierdyknąć. Co do silnika 105kM się nie wypowiadam, bo nie robiłem, ale wg. autodaty procedura ustawiania rozrządu jest identyczna jak dla silnika 120 kM.

- wszystko ładnie pięknie ale na zegarze podczas dochodzenia do GMP to wskazówka stała w tym samym miejscu dość długo podczas krecenia oponą koła a ta szczerba poruszała się cały czas.
- czyli GMP ma pewien "luz" jak stanie koncówka czujnika na denku tłoka w tym punkcie.
- a szczerba jest na dość dużym kole, czyli prędkość kątowa mała.
- lepiej stosowac jedna i drugą metodę, ważne aby tylko dobrze założyć potem pasek na pływające koła.
- chociaz instrukcja w dziale "zrób to sam " opisuje że koła podczas tej operacji skręcić na prawo, do oporu i zakładać pasek od lewej strony, od koła pasowego wału korbowego.

- wszystko ładnie pięknie ale na zegarze podczas dochodzenia do GMP to wskazówka stała w tym samym miejscu dość długo podczas krecenia oponą koła a ta szczerba poruszała się cały czas.
- czyli GMP ma pewien "luz" jak stanie koncówka czujnika na denku tłoka w tym punkcie.
- a szczerba jest na dość dużym kole, czyli prędkość kątowa mała.
- lepiej stosowac jedna i drugą metodę, ważne aby tylko dobrze założyć potem pasek na pływające koła.
- chociaz instrukcja w dziale "zrób to sam " opisuje że koła podczas tej operacji skręcić na prawo, do oporu i zakładać pasek od lewej strony, od koła pasowego wału korbowego.

masz rację bubu321 kiedy tłok jest w GMP występuje tzw.martwa strefa i zawiera się w kilku stopniach.wtedy mimo delikatnego pokręcania wałem korbowym tłok się nie porusza i stąd może być minimalne przekłamanie na zegarze.
dlatego punkt 0 zaznaczony na kole zamachowym jest bardzo precyzyjnym odnośnikiem do poprawnego montażu rozrządu.

jednak nie sądzę żeby aż tak minimalne (1 lub 2 st.) miało kolosalny wpływ na pracę silnika.

- też tak myśłałem ale silnik alfy to maszyna zestrojona dość krytycznie.
- faza przekrycia zaworu ssacego to tylko 3 stopnie, zaworu wydechowego to tylko 4 stopnie, dotyczy silnika 156 TS 2.0.
- gdzie inne samochody te kąty mają na poziomie 15 na 20 stopni.
- i chyba dlatego tunningowcy omijaja z daleka ten typ modelu alfy.
- z moich pomiarów wynika że "lepsze" jest ustawienie rozrządu aby był opózniony niż aby był przyśpieszony, mówimy tutaj o kątach około 3 stopnie, czyli pół ząbka wału korbowego.
- problemem jest tylko jak to złapać na tym zegarze oraz na tej szczerbie.
- lataroskopia może tutaj trochę pomóc ale nalezy zebrać trochę doświadczenia.
- jak na razie moja hamownia jest w fazie przebudowy , tak że będę mógł to poprzeć wynikami z hamowni podwoziowej.

jednak nie sądzę żeby aż tak minimalne (1 lub 2 st.) miało kolosalny wpływ na pracę silnika.
Raczej ma,producenci jako jeden z argumentów przejścia z łańcuchów na paski podawali właśnie rozciąganie łańcucha i przesunięcie faz rozrządu nawet do 4 st.
Przy tak wysilonej jednostce i dość wysokich obrotach maksymalnych, 2 st może okazać się zbyt dużo.

Co do zegara to są różnej dokładności , nie wiem jak u was ale u mnie wystarczy dotknąć delikatnie klucza i wskazówka się przemieszcza a znaki na pasku są po to o czym pisał gdzieś bubu
Każdy kto ustawiał rozrząd wie że czasem można przestawić kółko o ząbek i będzie pasować na blokady ale na odwrocie jest czujnik i wtedy może być przestawiony rozrząd według ecu
Trafił mi się jakiś czas temu pasek good yeear klient sobie sam go kupił
Nie pasował dobrze do silnika i nie chciałem go zakładać jednak upartość gościa była duża

Wiele się nie nacieszył po 10 tysiach wpadł na olej i filtry a tu zonk pasek wyglądał na 200 000
a napinacz już był poza znakami
Po zdjeciu na oko było widać wyciągnięcie paska o jakieś 2 cm

GOOD YEAR nie polecam !!!!!!!!!!

kupiłem właśnie pasek dayco do silnika 1.9 jtd no i gdybym go założył na te namalowane znaki na nim to byłby odwrotnie co do kierunku w jaki ma się kręcić (strzałki kierunkowe też na nim namalowane) czy to ważne w jaką stronę zakładamy pasek?

kupiłem właśnie pasek dayco do silnika 1.9 jtd no i gdybym go założył na te namalowane znaki na nim to byłby odwrotnie co do kierunku w jaki ma się kręcić (strzałki kierunkowe też na nim namalowane) czy to ważne w jaką stronę zakładamy pasek?
Było to już opisane w którymś temacie na tym forum strzałki kierunkowe są bardzo istotne i pasek musi sie obracać we wskazanym kierunku a kreski jak pokombinujesz też będą się zgadzać . tak jak pisałem było to juz opisane

Wiele się nie nacieszył po 10 tysiach wpadł na olej i filtry a tu zonk pasek wyglądał na 200 000 a napinacz już był poza znakami Po zdjeciu na oko było widać wyciągnięcie paska o jakieś 2 cm GOOD YEAR nie polecam !!!!!!!!!!

ja też miałem pasek Goodyear'a założony jeszcze przez poprzedniego właściciela przy przebiegu 120 000, alfe kupiłem 10 dni temu z przebiegiem 132 000, niby rozrząd zrobiony na 100% a pasek już się lekko strzępił, a poprzedni właściciel nawet pompy wody nie wymienił (znajomy mechanik mówił, że była to na 90% pompa jeszcze fabryczna), tylko właśnie sam pasek i rolki, tak więc dobrze, że posłuchałem rozsądku i rozrząd kompletny zrobiłem. W dodatku pasek był za luźno naciągnięty. Teraz mam pasek Contitecha, pompę i napinacze SKF. Ale czy są na nim jakieś oznaczenia to nie wiem, na poprzednim Goodyear'a nie widziałem żadnych.

Witam. Mam takie pytanie, czy są jakiekolwiek znaki na wałku ssącym, bo mam alfę, w której rozrząd jest tak pokopany jak nasz sejm. niedawno ją kupiłem i facet powiedział, że poszła uszczelka, ale zacząłem kopać i zobaczyłem, ze znaki są walnięte. Wydechowy jest przestawiony o jakieś 4 ząbki co najmniej, nie sprawdzałem dokładnie bo już późno było, a nie mam pojęcia jak z ssącym. pasek jest bez znaków. Nie chcę go ustawiać na pałę, żeby go nie uszkodzić.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Amortyzatory
Powrót