• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[155] Pare technicznych pytań przed zakupem 155 Silverstone

grynfix

ZBANOWANY
Auto
mgsexGD
Witam.
Chce na dniach dołaczyć do grona alfistów. Dziś oglądałem AR 155 Silverstone z kilkoma wadami.
Z większością poradzę sobie sam w garażu ale są 2 rzeczy, które mnie męczą:

1. Wymiana rozrusznika - stary rozrusznik już jęczy przy odpalaniu - auto odpala ale trzeba to wymienić. rozrusznik jest dołączony do auta ale jak go wymienić ? Dużo przy tym roboty ? Szukałem jakiegoś tutoriala na różnych forach AR ale nic nie znalazłem :(

2. Jeden przegub jest do wymiany. Z tego co udało mi się ustalić facet nie jeździ 155 bo nie może go znaleźć - jeśli znajde go to kupuje AR.
Problem polega na tym, że ten który jest według opisu właściciela jest zatrzaskowy a kupił jakiś mocowany na bolec czy coś takiego. Jutro idę do moto sklepu i powiedźcie mi o co mam pytać ? Silverstone ma jakiś specyficzny rozmiar/długość/mocowanie tych przegubów czy od innego 1.8 też pasuje i po prostu muszę kupić drugi typ przegubu niż posiada jej właściciel ? Dużo problem jest ze znalezieniem tego przeguby zatrzaskowego ?

3. na coś szczególnie zwrócić uwage w 155 przy kupnie ? Bo jutro jade jeszcze raz ją obejrzeć na spokojnie bez napalania się :) Proszę o te kilka rad bo naprawdę AR mega mi sie podoba i zachorowałem na nią w momencie jak tylko wsiadłem za kierownice tylko, że to auto musi jeździć więc musze zrobić ten przegub.

Pozdrawiam :)

Witam.
Chce na dniach dołaczyć do grona alfistów. Dziś oglądałem AR 155 Silverstone z kilkoma wadami.
Z większością poradzę sobie sam w garażu ale są 2 rzeczy, które mnie męczą:

1. Wymiana rozrusznika - stary rozrusznik już jęczy przy odpalaniu - auto odpala ale trzeba to wymienić. rozrusznik jest dołączony do auta ale jak go wymienić ? Dużo przy tym roboty ? Szukałem jakiegoś tutoriala na różnych forach AR ale nic nie znalazłem :(

2. Jeden przegub jest do wymiany. Z tego co udało mi się ustalić facet nie jeździ 155 bo nie może go znaleźć - jeśli znajde go to kupuje AR.
Problem polega na tym, że ten który jest według opisu właściciela jest zatrzaskowy a kupił jakiś mocowany na bolec czy coś takiego. Jutro idę do moto sklepu i powiedźcie mi o co mam pytać ? Silverstone ma jakiś specyficzny rozmiar/długość/mocowanie tych przegubów czy od innego 1.8 też pasuje i po prostu muszę kupić drugi typ przegubu niż posiada jej właściciel ? Dużo problem jest ze znalezieniem tego przeguby zatrzaskowego ?

3. na coś szczególnie zwrócić uwage w 155 przy kupnie ? Bo jutro jade jeszcze raz ją obejrzeć na spokojnie bez napalania się :) Proszę o te kilka rad bo naprawdę AR mega mi sie podoba i zachorowałem na nią w momencie jak tylko wsiadłem za kierownice tylko, że to auto musi jeździć więc musze zrobić ten przegub.

Pozdrawiam :)

Silverstone były chyba sprzedawane tylko w UK,w reszcie europy nosiły nazwę Formuła.
Jeśli się mylę niech ktoś sprostuje.
Z wyjęciem rozrusznika nie ma większych problemów.
Przeguby są na pewno takie same jak w innych.
Zwracaj uwagę na korozję.Zwłaszcza tylne nadkola.

Rozrusznik, przegub to żaden problem, generalnie patrz na podłogę bo to najsłabsza strona 155

Może jakas przekładka o.O .
Albo replika. Na klapie napis silverstone, kubły w kratkę, lotka, czarne wnętrze.. (zreszta ma nawet ramke z klubowym logo)

macie tu jakiś tutorial na forum ad. wymiany rozrusznika ? nigdy tego nie robiłem prawdę mówiąc :)

Czyli jak pójdę do sklepu i powiem, że potrzebuje ten nabijany przegub to dostane? Bo facet coś gadał ze tylko aso bla bla bla .. Potem coś o pół osi ze może by ją wymienić na inną bo ma już taki przegub pod ten bolec (dla mnie bezsens) itd. Bo jak dostane ten przegub w miare łatwo to ją przyswoje :)

Nadkole lewe ma bąble ale teściu lakiernik/blacharz to myślę do zrobienia - tyle znalazłem. Chyba gdzieś wydech popękany ale dostaje kompletny drugi i chyba tyle. Jutro będe w dzień to ją postaram się obejrzeć dosyć dokładnie ;)

Ostatnia edycja:
To jest ten wbijany przegub ?? Bo niby według niego są 2 wersje .. Wbijany i na zawleczkę.

O ile bagażnik zdemontuje to wątpie aby dał ściągać zderzak. Ludzie są różni. Ale spytam się o tą opcje. Kiedyś to było robione ale ktoś spaprał robote i będę musiał jeszcze raz to zrobić.. Ale parch jest dosłownie na środku lewego tylnego nadkola.. Więc raczej najłatwiej będzie zdjąć koło i zobaczyć choć podejrzewam, że tam już sa dziury.. No trudno. Nie może być wszystko idealne. Najwyżej ściągnę ją tutaj do siebie i bede powoli robić w garażyku :)

Kurde no dziwne, że jak to ten przegub to go pewnie znalazleś w 5minut a facet nie może ;/ Pomimo, ze jak spytałem sie o ramkę "alfaholicy.org" to powiedział, że to jego. :)

No i myślę teraz co z tym silverstone. Bo jak to ori to jest szansa, że była na europe tez ? czy po prostu to np. ta formuła z naklejką silverstone. A może po prostu replika ? Po czym poznać tą wersję ? Ma czarny środek (podsufitka jasna, reszta czarna), kubełki w kratkę w pół skórze, spoiler na tylnej klapie silverstone wraz z naklejką na niej (silverstone). Nie wiem co o tym sądzić. A może jakoś da rade poznać czy to ENG przełożony na EU czy cuś ?
Wy się znacie więc jak coś wiecie to doradźcie :)

przegub na zawleczkę jest w dieslu wszystkie benzyniaki mają na pierścień na wieloklinie półosi czyli wbijany

Ostatnia edycja:
Czyli po prostu poprzedni właściciel jest debilem... Dobra to jutro jade oglądać alfe na bardzo poważnie i jak siedze teraz na kanapie z myślą o jej kupnie :) ^^

silverstone/formula ma dodatkowo grubsze stabilizatory i wg. moich porównań inny soft ecu

rafał , w 1,9 TD tez są wybijane :)
a np. w 1,8 TS 16V np. miałem na pierscien

W mojej pamięci została jedna rzecz odnośnie przegubu w 1.8.Męczyłem się z rozgięciem pierścienia by zdjąć przegub z półośki.Cały czas mi uciekał,więc u mnie nie jest wbijany-zatrzaskowy.

W mojej pamięci została jedna rzecz odnośnie przegubu w 1.8.Męczyłem się z rozgięciem pierścienia by zdjąć przegub z półośki.Cały czas mi uciekał,więc u mnie nie jest wbijany-zatrzaskowy.

Łukasz a piszesz o 8 czy 16v?
Jak wymieniałem w swojej (8v)to dziwiłem się i na forum pytałem gdzie jest pierścień który trzeba rozszerzyć by zdjąć przegub z pół-ośki a tam był wewnętrzny zatrzaskowy.
A z tego co się doczytałem w 16v są już "normalne" z pierścieniem.

no dobra.. a jak ten zatrzaskowy sie wymienia. Bo dla obecnego wlasciciela jest to temat nie do przejscia i go to pokonalo. Tak na szybko mozecie w skrocie to opisac ?? ;)

No dobra. Tak więc auto ogladałem. Lewy przegub zewnętrzny nabijany jest do wymiany. Ten co jest jest w agonii i jakiekolwiek dodanie gazu na zakrecie (nawet delikatne) skutkuje trzaskaniem.. To juz nie trykotanie a agonia przegubu.

Ale jest więcej rzeczy które mnei zmartwiły :(
Ściaganie na prawą strone - auto pół roku stalo i moze to być wina opon ale tak jak bujałem autem to zbytnio opony na bok też nie chodziły (195/50R15).
2. na wolnych obrotach auto nie chodzi równo - jak dam gazu ładnie ciągnie ale na wolnych jakoś nie ciekawie chodzi - niby gaz do regulacji (auto głownie objezdzane na gazie ze względu na micromalną ilość paliwa w baku).
3. Brak lusterka prawego, lewe połamane
4. Fura praktycznie do całkowitej polerki (różowa sie robi) i dach do malowania.

Fakt, że auto za psie pieniądze ale muszę się zastanowić nad tym powaznie. Glownie nad tymi wolnymi obrotami i ściąganiem..

Ciśnienie w kołach na tyle duże było ze auto opony sie nie uginały na boki pchając auto na bok.. Może dlatego, ze niski profil bo 50..

Ponizej 2k ;)

Dodano po 23 minutes:

I jeszcze pytanko. Jakie kable zapłonowe tam idą i ile kosztują ? Po tak długim postoju nie wiem jak te kable..

Ostatnia edycja:
Człowieku kupujesz auto za 2k i oczekujesz że będzie wszystko dobrze, bez rdzy. Bez problemu z obrotami itp :)
Jakiś powód sprzedaży ktoś ma.

Jak Ci sie podoba i wiesz że podołasz to kup.
I raczej w 155 patrzy się na podłoge, a nie takie pierdoły jak silnik.

Co do pytań o ceny. Wejdź sobie na popularny serwis aukcyjny i poszukaj :) nikt za Ciebie nie będzie tego robił

Kolego najlepiej zrobisz prosząc o pomoc kogoś kto zna te auta.Na forum na pewno znajdziesz kogoś z Twojego miasta.

Amortyzatory
Powrót