• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Pamięć foteli nie w pełni działa, błąd kalibracji

epsonix

Aktywny
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Może ktoś się spotkał. Robiłem Stelvio z USA po drobnej stłuczce, produkcja koniec 2018r, wersja Lusso Ti wyposażone na max praktycznie, oprócz spolszczenia, dorabiana były wiazki poziomowania (lampy EU wsadzone) i dokładane manetki, tak to auto miało wszystko (dach, szklany , fotele regulowane w 8 kierunkach, HK i co jeszcze dało się w konfiguratorze zaznaczyć).
Zrobiłem auto (choć było kilka dodatkowych problemów wynikających ze szkód czy rozbierania wiązek itp), w końcu wszystko wydawało się działać, w kompach czysto, zero błędów. Przyjeżdża klient (forumowicz) prosi pokaż mi jak tu się robi różne rzeczy w aucie, jakoś wyjątkowo "szczęśliwie" trafił fotele/pamięć jak się obsługuje. No więc zapamietuję pozycję, przesuwam fotel w tył, naciskam przycisk nie przywołuje. Przywołuje natomiast ruch fotela góra dół i oparcie jeśli ruszyłem. Nie działa też przywołanie zmiany pozycji lusterek, choć wszystko działa OK jeśli chodzi o sterowanie i cały czas zero błędów w kompach.
OK, myślę może z jakiś powodów jest problem z kalibracją siedzeń, w końcu tu fotel bada pozycje przód/tył tylko podczas procesu. Przynoszę kompa, puszczam procedurę, fotel odjechał max do tyłu, max do przodu i w tym momencie wyskakuje w MES przedwcześnie błąd/failed i tyle. Powtarzaliśmy wielokrotnie, nic to nie daje. Dla porównania przeszliśmy do mojej Giulii (dokładnie te same firmwary w sterowniku siedzeń SW 09.01 rev 0001 i hardware 03.01 rev 01, różnica tylko w FIat drawing number 50557151 tam (bo 8 kierunkowe) a 50557150 u mnie (6 kierunkowe sportowe)), procedura jeździ tył max, przód max, tył max i wraca do starej pozycji i jest OK zakończona. Jako strzał na ślepo próbowałem też wywołać tą procedurę dezaktywującą Easy Entry (przód/tył/przód/tył oparcie przód/tył) chyba ze 30 razy, ale nic się nie dzieje. MES w logach żadnych dodatkowych informacji nie podaje, tylko failed.

przeszedłem do Menu Easy Entry, włączyłem, po wyłączeniu stacyjki i otwarciu drzwi na liczniku pokazał się komunikat:
20201204_134009.jpg
i teraz pokazuje się za każdym razem.

No to myślę chociaż z powrotem wyłączę Easy entry, niestety w menu jest już nieaktywne pewnie przez oblaną kalibrację:
20201204_134024.jpg

Nie było czasu z tym więcej grzebać, narazie temat zostawiony jest na inne spotkanie.
Dodam że fotele były na pewno wyciągane (robota przy napinaczach), wiązka pod fotelem kierowcy np nieprzypięta wisiała.

Wyszukałem procedury FCA na niedziałające przywołanie pamięci foteli, ale to lipa mniej więcej wygląda tak:
1.Sprawdź podłączenie wtyczkek, OK, przejdz do pkt 2
2.Sprawdź czy kable nie mają widocznych uszkodzeń, nie to przejdź do punktu 3
3.Wymień komputer siedzenia...

... no super porada.

Ktoś spotkał się z takim problemem, zna może jakąś potencjalną/typową przyczynę i najszybsze/najtańsze rozwiązanie? Z podmianą sterownika nie chcę ryzykować, bo z doświadczeń kolegów przy dokładaniu używek wiemy że w każdym przypadku wariowały lusterka.

PS. Jeszcze nie miałem czasu pościągać schematów i nic teoretycznie pokminić, może jakieś krańcówki nie dizałają itp. Zaglądając tylko przed garażem na szybko wszystko (przynajmniej w fotelu kierowcy, nie patrzyłem do siedzenia pasażera) wydawało się podłączone.

Ostatnia edycja:
Mam ten sam problem, nie działa mi pamięć. Auto i konfig znasz.
Myślałem że coś źle robię, nie miałem czasu temat drążyć ale skoro zacząłeś to muszę się dołączyć ...
Zorientowałem się dopiero jak chciałem zjeżdżać lusterkami w dół przy cofaniu, pozatym nie korzystam z pamięci bo jestem jedynym kierowca

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
u kumpla w giulii z usa podobnie. Fotel jeździ we wszystkich pozycjach zapamiętuje ustawienia ale jak chce się użyć przycisków z pamięcią ustawień to fotel porusza się góra dół i oparcie - nie jeździ przód tył. Kalibracji zarówno Mes jak i Witech nie przechodzi. nie działa tez easy entry.

Czyli nie takie idealne ta auta z Ameryki [emoji2957]

W mojej jest to samo, przynajmniej jezeli chodzi o fotel kierowcy.

Czyli nie takie idealne ta auta z Ameryki [emoji2957]

nie wiadomo dlaczego tak się stało i z czego to wynika bo jakiś czas było ok

U mnie chyba od początku użytkownika w Polsce

Dziękuję wszystkim za info. Przydałaby się 100% konkretna informacja czy problem był też przed zmianą w kompach na PL, czyli czy chodzi o coś w stylu sterowniki coś mają wymuszone na USA niezależnie od proxi i po zmianie coś się gryzie, czy to jakiś nagminny problem wersji USA? Ktoś próbował przywracać ustawienia USA żeby sprawdzić czy pamieć foteli nie ożyje?

Czy ktoś próbował robić kalibrację na Witech2 w ustawieniu EU?

U każdego lusterka też się nie przywracają?

Jakiś pomysł jak pozbyć się teraz przykrego komunikatu o konieczności wykonania ręcznej kalibracji?

- - - Updated - - -

Napisałem do Yaniego (MES) z pytaniami, może on coś jest w stanie dodać do MES (ustawienie/reset albo wymusić dalszy przebieg kalibracji, lub chociaż w logu napisać coś więcej niż failed).

Mam ten sam problem: brak pamięci lusterek oraz fotela przód-tył.
a) problem z lusterkami zaczął się nawet nie wiem kiedy, ale 3/4 Alf to ma więc się nie przejmowałem,
b) pamięć fotela przód-tyl na pewno działała po przeróbce USA > EU, moim zdaniem problem pojawił się po jakimś czasie,
c) miałem robione proxi na Witechu, nie rozwiązało to problemu,
d) epsonixie, przecież dobrze wiesz że Witech ma możliwość wykonania kalibracji fotela (pisałeś to na giuliaforums w podobnym wątku),
e) włączyłem na próbę "easy entry" - fotel nie odsuwa się automatycznie, ale komunikatu o wymaganej kalibracji na wskaźnikach nie mam.

Ostatnia edycja:
mam ten sam problem z fotelami, wieczorem spróbuje zmienić region ponownie na USA i zobaczę co się stanie :)

Mam ten sam problem: brak pamięci lusterek oraz fotela przód-tył.
a) problem z lusterkami zaczął się nawet nie wiem kiedy, ale 3/4 Alf to ma więc się nie przejmowałem,
jaki masz dokładnie problem z lusterkami?

b) pamięć fotela przód-tyl na pewno działała po przeróbce USA > EU, moim zdaniem problem pojawił się po jakimś czasie,
ciekawe. w procedurze naprawy od FCA kończy się właściwie wymianą centralki, czyżby standardowa usterka jakiejś partii czy np tych na rynek USA?

c) miałem robione proxi na Witechu, nie rozwiązało to problemu,
dobrze wiedzieć

d) epsonixie, przecież dobrze wiesz że Witech ma możliwość wykonania kalibracji fotela (pisałeś to na giuliaforums w podobnym wątku),
to ja wiem, tylko w MES też jest procedura która w mojej Giulii działa - pisałem sprawdzaliśmy. dostępu ot tak do Witecha2 nie mam więc nie mogę sprawdzić czy procedura w aucie klienta przeszłaby na Witechu2 u siebie rozumiem nie puszczałeś

e) włączyłem na próbę "easy entry" - fotel nie odsuwa się automatycznie, ale komunikatu o wymaganej kalibracji na wskaźnikach nie mam.
włączałeś może przed grzebaniem w aucie, tak jak był stock z USA? na wszelki wypadek nie puszczaj z MES kalibracji żebyś też nie miał kuku jak w tym aucie.

- - - Updated - - -

mam ten sam problem z fotelami, wieczorem spróbuje zmienić region ponownie na USA i zobaczę co się stanie :)
będę wdzięczny. zmień wszystko - najlepiej z ori loga wklej zrzut ori proxi do okienka któe wyskakuje w proxi po wciśnięciu prawy alt + C

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] jest TSB kiedy nie dzialajo lusterki, memory i fotele.
Zdajie mi sie trzeba mieniac sterownik lusterek czy szyb na dzwiach kierowcy.

w stelvio USA mam przerobione na pl i pamięć jak i reszta ustawień działa. u kumpla w Giulii USA po pewnym czasie przestało działać przesuwanie oraz fotel po rzysnieciu przycisku pamieci nie jezdzi przód tył i nie przechodzi kalibracji. Mamy podejrzenie że uszkodzeniu uległa centralka wskutek spadków napięcia aku.
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION]- jak coś to dzwoń do mojego elektronika Marka on Ci powie bo grzebał w giulii kumpla.

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] jest TSB kiedy nie dzialajo lusterki, memory i fotele.
Zdajie mi sie trzeba mieniac sterownik lusterek czy szyb na dzwiach kierowcy.

to mylisz z recallem który ja miałem - ja i kolega Arluen byliśmy pierwszymi na tym forum z tym problemem w nowoodebranych w maju 2018 autach ze świeżej produkcji. ten problem polegał na tym że po dłuższym postoju (>10minut) lusterka przez jakieś 20sek się nie rozkładały, do tego szkła nie wracały do pozycji, dopiero po kolejnych 10 sek dało się przywrócić z pamieci foteli. nam to robili w lecie, jeszcze parę miesięcy przed kampanią oficjalną. tu problem mamy inny, a może i dwa problemy po tym co napisał mi Yani właśnie odnośnie jednego (kalibracji którą chyba rozwiążę).

Nie pamięta (nie przywraca) ustawienia lusterek z pamięci.
thx

Domyślnie

w stelvio USA mam przerobione na pl i pamięć jak i reszta ustawień działa. u kumpla w Giulii USA po pewnym czasie przestało działać przesuwanie oraz fotel po rzysnieciu przycisku pamieci nie jezdzi przód tył i nie przechodzi kalibracji. Mamy podejrzenie że uszkodzeniu uległa centralka wskutek spadków napięcia aku.
@epsonix- jak coś to dzwoń do mojego elektronika Marka on Ci powie bo grzebał w giulii kumpla.
no właśnie, to Stelvio miało pady aku cały czas zanim do mnie przyjechało, u mnie niby było podładowane - kilka godzin, nawet pokazywął coś w BCM ok 50% naładowania, włączyłem swoją ładowarkę w pierwszy wieczór na programowania, na drugi dzień musiałem odłączać kable itp, więc nie podpinałem, auto było włączone może 20 minut i nagle zaczyna mi wariować, cykać itp - mierzę napięcie 8.8V - stąd był telefon do właściciela że nie robie zanim nie przywiezie dobrego aku (mniej niż za godzinę był z nówką). ciekawe że właście w autach z USA czyli tych po przejściach często z aku jest problem jak widać, a to one najczęściej właśnie mają dobity aku czy są startowane z boosterów bo aku nie żyje.

jest światełko w tunelu odnośnie kalibracji, Yani mi napisał że w USA wkładają plastikowe ogranicziki na śruby przesuwania, stąd kalibracaja pada - trzeba je wyjąć i puścić kalibrację jeszcze raz. oby to zadziałało, przynajmniej zniknie błąd za każdym wyłącznieniem. ciekawe czy to pomoże na problem z pamięcią, czy tu tylko wymiana sterownika. będę informował

jest światełko w tunelu odnośnie kalibracji, Yani mi napisał że w USA wkładają plastikowe ogranicziki na śruby przesuwania, stąd kalibracaja pada - trzeba je wyjąć i puścić kalibrację jeszcze raz. oby to zadziałało, przynajmniej zniknie błąd za każdym wyłącznieniem. ciekawe czy to pomoże na problem z pamięcią, czy tu tylko wymiana sterownika. będę informował

Grzecznie informuje iż zgodnie z opisem ograniczniki znajdują się z przodu na śrubach fotela kierowcy. Zdjąłem ale niestety nie mam sprzętu do przeprowadzenia kalibracji.
Może ktoś ma taki problem z niedziałającą pamięcią fotela, ma założone te ograniczniki i sprzęt do kalibracji,to się dowiemy czy po zdjęciu ograniczników kalibracja przejdzie :)

jak się nikt nie znajdzie to podziałamy jak tylko się zarejestrujesz i będziesz mógł autem podjechać na kołach zamiast na lawecie jak ostatnio.

jako ciekawostke podam kolegom inny przykład. znacie procedurę wyłączenia easy entry w autach których tego się nie dało zrobić (tą która ostatnio opisano tu na forum: przód/tył/przód/tył oparcie przód/tył i przerwać przyciskiem). mam właśnie feedback z Veloce EU z początku 2018r że owszem zadziałała, ale pamięć foteli pomijała przesuwanie przód/tył do tego mojemu informatorowi wydawało się że lusterka tez przestało przywoływać. on odpalił tą procedurę jeszcze raz i dał dokończyć, pamięć wróciła kosztem tego że fotel odjeżdża...
tyle że on w aucie ma starsze firmwary siedzeń (sw numer 8.02), a w tym Stelvio o którym piszę jest 9.01 i tam nie udało nam się odpalić tej procedury (ze 30 razy próbowałem, w innym aucie parę dni temu odpalałem może za 5tym się udało). zostaje nam więc odpalenie z MESa przy najbliższej okazji tym razem bez tulejek ograniczających (czyli super prowizorycznego rozwiązania które FCA włożyła do aut z USA bo pewnie jakąś normę dojeżdżania fotela do kierownicy musieli spełnić i zamiast zrobić coś porządnie to dali tulejki ale przy okazji zablokowali możliwość wykonania kalibracji fotela)
[MENTION=80796]Techno[/MENTION], mógłbys spróbować odpalić tą ręczną procedurę odpalenia (chyba?) kalibracji (po usunięciu tulejek ze śrub napędu) ciekawe czy zaczną działać Ci pamięci. pytanie czy to nie namiesza u Ciebie jeśli chodzi o odjeżdżanie fotela - niby zadziałało wyłączenie po dodaniu w proxi, ale kto tak naprawde wie (poza twórcą oprogramowania) jak to naprawdę działa

Ostatnia edycja:
...mógłbys spróbować odpalić tą ręczną procedurę odpalenia (chyba?) kalibracji (po usunięciu tulejek ze śrub napędu) ciekawe czy zaczną działać Ci pamięci.

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] dzięki za informację. Sprawdziłem, usunięcie tulejek i wykonanie kalibracji w MES przywróciło pamięć "wzdłużną" fotela i pamięć lusterek.

No to jest news. Dzięki za info

No to super wiadomość problem rozwiązany :) rozumiem [MENTION=85737]woockush[/MENTION] że jednocześnie "ułatwione wsiadanie" też działa " ? Ciekawe swoja droga poco te ograniczniki tam wstawili .

Amortyzatory
Powrót