• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Padł akumulator?

hajtowy20

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Giulia 2.0 Veloce
Witam. Alfa z 2020 roku. Od nowości akumulator. W nocy sytuacja że wył alarm tylko dźwiękowy bez świetlnego . Rano nie chciała się otworzyć z pilota. Otworzyłem kluczem z pilota . Podpiąłem prostownik , pokazały się kontrolki wszystkie + masa błędów (niedostępne różne rzeczy po kolei )

Po pracy spróbuję na noc podłączyć aku pod cteca i spróbować naładować. Wcześniej nie miałem problemów z Aku ani żadnych objawów żeby coś miała się zadziac a nagle taki zonk. Obstawiam aku boo silnikowo i mechanicznie nic się kompletnie nie działo. 63k przebiegu . Miał ktoś taki przypadek ? Pozdrawiam

Czas jego żywota być może już dobiega. Ale jeszcze podłącz i ładuj, mogło się coś nie "uśpić" i wydoiło aku.

Mieszkam w UK. ASO napisali mi że przy wymianie ako będzie potrzeba przeprogramować IBS( inteligentny czujnik Aku) no i teraz nie wiem czy jest to konieczne czy już lepiej do nich zawieść go ?

Jak będziesz pewny że aku do wymiany. Jeszcze zobacz co będzie po dobrym naładowaniu go. Jest jakaś opcja niby procedura resetu ibs ale nie wydaje mi się aby przy wymianie aku była konieczna. Kupuję nowy zmieniasz i tyle. Po zmianie kasowanie błędów jak po odłączeniu aku.

No więc i tak będę musiał ogarnąć kogoś z kompem co by również błędy ogarnął. Dobra najpierw jak wrócę podepne go pod cteca o ile uda mi się otworzyć go z boostera 😃 bo rano totalnie był bez prądu a u mnie siedzenia od środka się nie składają tylko w bagażniku są te wajhy żeby dostać się do aku , masakra 🫣

Kasowanie błędów po odłączeniu/wymianie aku nie potrzebują komputera. Palisz kierownica lewo max prawo max środek i gasisz Czekasz 10sec palisz nie ma błędów. Jak masz aku padnięty tak że klapy bagażnika nie otworzysz to możesz też ładowanie czy tam tego boostera podłączyć pod maską tam masz piny do ładowania aku. Plus powinien być zaznaczony pod jakąś czerwona plastikowa osłonką.

Ostatnia edycja:
Kasowanie błędów po odłączeniu/wymianie aku nie potrzebują komputera. Palisz kierownica lewo max prawo max środek i gasisz Czekasz 10sec palisz nie ma błędów. Jak masz aku padnięty tak że klapy bagażnika nie otworzysz to możesz też ładowanie czy tam tego boostera podłączyć pod maską tam masz piny do ładowania aku. Plus powinien być zaznaczony pod jakąś czerwona plastikowa osłonką.
Dzięki za porady

Dobra podłączyłem pod Cteka po paru minut już działa centralka i pilot więc aku do wyjebania

Jednak akumulator. Podłączyłem na całą noc pod CTEK i ożył ( błędy znikły) przez 15h naładował do 4 kresek czyli był mocno wyjebany. Czas na zmianę aku. Dzięki !

Ale porzadne ładowanie tak właśnie trwa. Oczywiście Twoje aku może być trupem ale nie koniecznie. Te auta mają spieprzone ekologią ładowanie plus spory pobór. Więc jeżeli nie ładowałeś z raz na pol roku to może być jak masz a aku wciąż jest ok.

Amortyzatory
Powrót