Pablo i jego 156

• Autor wątku Autor wątku Paweł156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paweł156

Guest
Wreszcie udało mi się zebrać trochę zdjęć i zaprezentować moja drugą miłość :D
Zacznę od początku a było to w ) 1997roku gdy pierwszy raz zobaczyłem 156 w reklamach prasowych, piękny srebrny kolor, stała sobie na pustyni, temu autu nic nie brakowało wszystko idealnie do siebie pasowało, każdy element idealnie komponował się z kolejnym elementem, linia samochodu niesamowicie pociągająca. Tylko był jeden minus, to idealne auto było tylko w sferze marzeń wiec pozostawało podziwiać w reklamach a później na drogach. Ale w 1998r znajomy od ojca kupił sobie taką! 1.8TS ciemno granatowy, Az mi się nogi uginały na sam widok :); a najlepsze dopiero nadchodziło, przejażdżka tym cudem nawet na tylnej kanapie była niesamowitym przeżyciem. No i tak Alfa pozostała w moim sercu. W 2001 chciałem kupić używaną 145 1.4TS z 99r ale niestety okazało się ze była bita i skończyło się na tym ze przejąłem Brave od ojca. Potem jeszcze było kilka lat z Pugiem 206 i w końcu poważne przymiarki do zakupu 156 w 2004r.
Cel miałem jeden: 156 z silnikiem JTD, najlepiej 2.4 ale jak będzie 1.9 tez nie będę marudził ;), rocznik 1999, pierwszy właściciel, tylko z Niemiec, bezwypadkowy, no i przebieg możliwie niski, kolor, tapicerka czy wyposażenie nie interesowały mnie, grunt żeby była Klima :)
Od grudnia 2004 szukałem jej głównie w Niemczech na autoscoucie i mobile.de, w Polsce tez śledziłem ogłoszenia ale był o wiele mniejszy wybór i ceny o wiele wyższe, diesla można było ze świecą szukać a 2.4JTD to prawie biały kruk. Samochodów było wiele Az w końcu trafiłem na 156 99r, 2.4JTD, 120tyś km przebieg, serwisowana(dostałem nawet wszystkie faktury!), bezwypadkowa, pierwszy właściciel, znajomy z Niemiec sprawdził ją, małe negocjacje mailowe i decyzja ze jedziemy z ojcem po auto do Monachium. Auto kupiłem od architekta przed 40tka  spodziewałem się bardziej… jak to powiedzieć, dynamicznej osoby  która czerpie radość z jazdy. W komplecie do fury dostałem jeszcze oryginalny bagażnik dachowy, koła letnie na alufelgach i auto zatankowane w 3/4, w Polsce nie do pomyślenia :mrgreen:
I tak oto od 8 lutego 2005 jestem szczęśliwym posiadaczem 156 i uparcie wałczę z mitem awaryjności AR, chyba ze ja mam jakiś wyjątkowy egzemplarz hehe :mrgreen: w tej chwili alfka ma przejechane 175tyś km, wymieniony rozrząd przy 150tyś km, sprzęgło, olej co 10-12tyś km, przednie wahacze i amortyzatory oraz sprężyny eibacha. Do tej pory zwiedziła ze mną Chorwacje aż po Dubrownik, Alpy austriackie, całą Polske kilka razy, Słowacje kilka razy i teraz szykuje ją do kolejnego wyjazdy w Alpy w sobotę :)
Jak komuś się udało wszystko przeczytać, dziękuje za uwagę :)

Nic dodać nic ująć.
Wspaniały oryginał.
Pozdrawiam.

Paweł156 napisał:
Do tej pory zwiedziła ze mną Chorwacje aż po Dubrownik, Alpy austriackie, całą Polske kilka razy, Słowacje kilka razy i teraz szykuje ją do kolejnego wyjazdy w Alpy w sobotę :)

Imponujace ,robi wrazenie :P
tylko pozazdroscic i zyczyc powodzenia a dalszych wyprawach

pozdrawiam

Paweł - REWELACJA !! :)
Dawno nie widzialem tak zadbanego egzemplarza! Szkoda ze moja taka nie jest, no ale coz - trzeba sie cieszyc z tego co sie ma - przynajmniej nie bierze oleju :wink:
Wlasnie uruchomilem kontakty ze znajomym oponiarzem zeby mi sciagnal takie felgi jak u Ciebie. Zdaje sie ze sa to 16" - opony masz 205/50 ?

gratuluje i pozdrawiam! :)

Tyle by się chciało napisać o Alfie156, ale każdy właściciel to samo czuje więc powiem jedynie, że gratuluje każdej Alfy jaką masz i będziesz miał!

Widzę, że poza Alfą lubisz te same klimaty czyli Chorwacja i Alpy bo sam chciałby się moją Alfą wybrać w te okolice, a dotąd za krótko ją jeszcze posiadałem (dopiero niecały roczek).

Dj.iCE napisał:
Widzę, że poza Alfą lubisz te same klimaty czyli Chorwacja i Alpy

AAA no wlasnie - zapomnialem napisac - ze rowniez jezeli tylko zdrowie (moje i belli :) ) dopisze to wlasnie tez wybieram sie autem do Chorwacji na wakacje.
W razie czego pozwole sobie skontaktowac sie i wypytac odnosnie trasy, fajnych miejsc itd.

pozdrawiam!

Siekier ja mam mało dni wolnych nawet, żeby pogodzić Alpy z Chorwacją jak planuje:/ bo było by miły część jak nie całą trasę przejechać w towarzystwie. O trasy pytaj pytaj Pawła156 bo jeszcze nawet nie mam upatrzonego miasta, a w dodatku też bym chciał i do Grecji się wybrać bo bardzo miło wspominam. Napewno się jeszcze na jakimś spocie spotkamy i można przy okazji pogadać o tym - aż mi głupio ile razy miałem się wybrać na spot, ale coś wypadło więc w tym roku pilnuje kalendarza i dni wolnych.

P.S.
"jezeli tylko zdrowie (moje i belli ) dopisze" życze więc dużo zdrowia i pozdrawiam!

Siekier napisał:
Zdaje sie ze sa to 16" - opony masz 205/50 ?
Zgadza sie 16 ale opony 205/55, kupiłem w niemczech na ebayu :) taniej było :)
Opony polecam na opony.com a jesli bedziesz potrzebował rad odnośnie Chorwacji to chetnie sie podziele doświadczeniami :)

Dj.iCE napisał:
Widzę, że poza Alfą lubisz te same klimaty czyli Chorwacja i Alpy
dokładnie :) w chorwacji byłem juz kilka razy i zawsze chetnie tam wracam, a w tą sobote tne na Tyrol zachodni do Ischgl, tylko musze jeszcze dzisiaj podjechać świece żarowe wymienić i łańcuchy kupić :)

Dj.iCE napisał:
i do Grecji się wybrać

Wchodzimy nieco w off-topa ale juz tam - adminowie wybacza :)
A co do Grecji wlasnie to tez mi chodzi po glowie Lefkada. Zaaaaj...ste miejsce i tylko samochodem mozna bo zdne biura podrozy tam nie organizuja wycieczek...
tak wiec albo chorwacja albo grecja.

Na mysli mialem wlasnie ze popytam pawla156 :) Niemniej dzieki za zyczenia a ja zatem zycze wiecej wolnego czasu i koniecznie na udany wyjazd Alfa na urlop
pozdrawiam!

Super bella i super opis,pozostaje życzyć jej nadal tyle zdrowia ile do tej pory miała :D

Paweł, piękny samochód we właściwych rękach :D
Co do opisu, to jestem pod wielkim wrażeniem :wink:
Jedno co mnie denerwuje to ten Twój wyjazd w Alpy, coś mi tu zalatuje nie sprawiedliwością, My w pracy, a ty będziesz szalał na Alpejskich stokach i drogach ... oj nie ma sprawiedliwości na tym świecie, oj nie ma :cry: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ukłon dla właściciela oraz pięknej Belli :) super by było tak pośmigać po Europie, oby Ci służyła jak najdłużej. Pozdrawiam :)

Jedź rozważnie , baw się dobrze , wracaj szczęśliwie .
(podobno drogi północnej Austrii nie wyglądają idealnie , łańcuchy w Alpach to podstawa , też zazdroszczę wyjazdu)
p.s. fajne autko - miło jest je zobaczyć na żywo

Witam. Ja też już miałem okazje wozić młodą pare.
Dziwi mnie że ten niemiecki architekt mógł założyć takie okropne listwy boczne. :)

Pawle super foty !!! Super Alfa !!! gratuluje Alfie takiego własciciela :D a włascicielowi tak zacnej Alfy :D

ja mialem okazje widziec ja na zywo. jest super /chyba zarazilem sie ciemnym kolorem / :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót