P0420-00 catalyzer efficiency

• Autor wątku Autor wątku Tuti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Tuti

Super moderator
Członek ekipy
Auto
Giulia 2.0 Turbo 200KM '17
Hej. Miał ktoś coś takiego? Zawsze pojawia się w parze z tym błędem lin serial line. Z tego co wyczytałem to pewnie będzie uszkodzony przewód od czegoś związanego z katalizatorem. Na który przewód zwrócić uwagę?

Mam to od zawsze. Pojawia się po dłuższych trasach, ale dopiero po ponownym odpaleniu auta. Poza check engine nie ma innych objawów, ale trochę denerwujące bo muszę podłączać laptopa

Załączniki

• IMG_1374.jpeg
    IMG_1374.jpeg
    3.5 MB · Wyświetleń: 29
Miałem następujące błędy (ok. dwóch lat temu):
P2BC1-00 - Intercooler water pump
U1008-00 - LIN serial line
Ten drugi rzeczywiście jest jakims błędem komunikacji. U mnie przyczyną był nadtopiony kawałek zaworu odpowietrzającego na przewodzie chłodzenia turbiny, który utknął gdzieś w pompie elektrycznej tego układu. Jednakże po przedostaniu się przez pompę (znalazł się w płynie spuszczonym z chłodnicy), obydwa błędy zniknęły i już nigdy się nie powtórzyły. Po prostu, z powodu utknięcia tego kawałka plastiku w pompie, zacinała się i nie zawsze działała w momencie, kiedy powinna pompować płyn chłodzący (słychać to było zwłaszcza po zatrzymaniu auta i wyłączeniu silnika, pompa niekiedy nie uruchamiała się, a powinna jeszcze chwilę działać).

Amortyzatory
Powrót