• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

P0130 Sonda lambda

majkel_dg

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 166 2.5 V6 99r + PODTLENEK LPG BRC
Błąd sondy P0130 mimo wymiany sondy

Panowie dzisiaj wymieniłem sondę na dedykowaną boscha wszystko podłączyłem skasowałem błąd odłączyłem aku odpalam nie ma błędu po dłuższej chwili również no to zadowolony wyjeżdżam a tu bach znowu błąd P0130 no i zgłupiałem nie wiem co robić... zdziwiło mnie to że napięcie sondy na wolnych obrotach wskazuje 0mV dopiero pod dodaniu gwałtownie gazu pokazuje wartoś ok 300 mV załączam logi z FESa

Załączniki

Kabli nie masz gdzies uszkodzonych? logi robiles na cieplym silniku? Cos dziwne te wskazania bo pokazuje ze wlacza i wylacza sie grzalka, jest open loop na wolnych gdzie wydaje mi sie ze powinien byc closed no i to napiecie. Mozna jeszcze sonde multimetrem sprawdzic ale musial bys poszukac tutorialu.

zdziwiło mnie to że napięcie sondy na wolnych obrotach wskazuje 0mV dopiero pod dodaniu gwałtownie gazu pokazuje wartoś ok 300 mV
Pokazuje tak stale? Dobra sonda i dobra mieszanka to sinusoidalne napięcie od 0 do 1. Skoro u Ciebie jest ciągle 0 to masz za ubogą mieszankę. A jak masz ciągle jakąś wartość to chyba coś sonda zwalona.

wczoraj odpiołem aku na noc i dzisiaj jest na odwrót na wolnych obrotach pokazuje wartość ok 250 mV a po dodadniu gazu spada do 0 załączam log

Załączniki

A osiągi masz dobre? BO nie wiem czy ta sonda jest do bani czy z jakiś powodów masz ciągle za ubogą mieszankę.

no powiem Ci że nie odczuwam żeby był zamulony zbiera się normalnie ok 8-9 sek do 100 więc też głupieje

zauważyłem dzisiaj na zimnym silniku taką właściwość odpalam na benzynie wartość mV różna intergrator sondy pokazuje wartośc powyżej 1,0 pętla zamknięta zaraz potem spada napięcie sondy do 0 podnosi się przy dodadniu gazu w granicach od 200 do 300 mV,intergrator wskazuje równe 1,0 pętla otwarta, następnie po przełączeniu sie na gaz jest na odwrót na wolnych obrotach jest wartość między 200 a 400 mV a po dodadniu gazu spada do zera

Załączniki

Koledzy. Cały czas wraca mi błąd P0130 Błąd sondy lambda przed katalizatorem 1. Zrobiłem adaptacje dzisiaj na samej benzynie bo auto jest z gazem. Po rozgrzaniu silnika podpinam komp i widze znowu p0130. Sonda pokazuje ok. 50mv i tak samo na ciepłym a inne na zaminym ok 500mv. Czy to może być wina gazu? Ale wtedy chyba po skasowaniu błędu i adaptacji tylko na bence by błąd nie wyskoczył nie? Mam ją wymieniać czy jechać do gazownika? Gdzie jest spięta w komorze silnika ta sonda chciałbym sprawdzić jeszcze złącze choć ja bylaby przerwa to pewnie było by 0V a nie 50mV.pozdrawiam

Dziwne. Nie masz innej na podmianę?

niestety nie stawiasz że z sondą będzie coś nie tak ? Wrzuciłem log od momentu włączenia zapłonu ( bez odpalania silnika napięcie na sondzie 703mV) następnie odpalenie i krótki przejazd wszystko na benzynie

Załączniki

Ostatnia edycja:
hmmmm.... Podaje stałe napięcie bez spalin w wydechu? Szczerze jestem zmieszany, może ktoś inny się wypowie ale mi się to nie podoba.

Dolot szczelny?
Po resecie jezdzisz tylko na PB?
Czy robiłeś adaptacje przepustnicy?
Przepływka sprawna?
Wydech szczelny?
No i jeszcze jedno jakie masz paliwo?
Stare ,gdzie tankowane i czy próbowałes zatankowac gdzie indziej?

Kolega nie odpowiedział na zasadnicze pytanie: czy sprawdził kabel? w sumie najpewniej byłoby podmienić na testy... zazwyczaj jak się czary dzieją, to gdzieś coś źle łączy tudzież zwiera do czegoś innego...
Akurat przewody sondy są w takim miejscu, że mają prawo się zużyć.

Kolego majkel_dg, pooglądałem logi i wnioski sa następujące:
- sterownik pokazuje brak sondy (niepodłączona) wtedy napięcie jest ok. 0,7V i sterownik przechodzi w tryb "pętla otwarta" czyli idzie z mapy wewnętrznej
nie słucha sondy lambda (identyczne pomiary są przy nie podłączonej sondzie, odłącz ją i zobaczysz).
- masz dziwnie wysokie obroty na biegu jałowym (winny być ok. 800 obr/min),
- logi sondy lambda robi się na biegu jałowym gdy temp. silnika osiągnie min. 50 st. (wcześniej sterownik "nie słucha" sondy).
Wniosek - uszkodzona sonda, wogóle niepodłączona, brak styku we wtyczce sondy.
Testy należy przeprowadzać wyłącznie na benzynie, wcześniej wykonać reset sterownika i adaptację.
Pozdrawiam

Jak jest przerwa to napięcie jest ok. 700 mV, w twoim przypadku to uszkodzona sonda lambda (bank 1 z tyłu silnika, dostęp "baniaty").
Wszelkie testy przeprowadza się na benzynie i to po kilku minutach pracy i ciepłym silniku.
Złaczkę znajdziesz idąc po kabelku sondy (są w plastykowym pudełku nad termostatem).

To jest ta puszka obok tlumika szmerow tak? A tam sie schodza wszystkie lambdy czy tylko ta lambda?

Nie jestem 100% pewien (ja mam silnik z jedną sondą, całkiem inny), otwórz to pudełko to zobaczysz - ze schematów wynika, że tam jest złącze tej sondy.

Ostatnia edycja:
W V6 wolne obroty nie wynosza 800 tylko 700+-20, w 1 szym logu ma raz petle otwarta raz zamknieta wiec raczej sonde widzi nie mowiac o tym ze byle jakie napiecie wskazuje jej obecnosc. Tak czy siak jest z Nia chyba cos nie tak.

Amortyzatory
Powrót