• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

P0130 Sonda lambda

a więc po kolei odpowiadając na pytania :
1. dolot szczelny
2. po resecie zrobiłem około 30 km na benzynie ale nadal wypluwało błąd p0130 potem jeździłem na gazie
3. niewiem jak się robi adaptację przepustnicy? (może ktoś podpowiedzieć ?)
4. przepływka sprawna żadnych błędów pokazuję ~ 18Kg
5.wydech szczelny
6. Paliwo PB98 lukoil świeże

Kolego Tomaz sonda jest nówka więc powinny być przewody ok.
Stanlizak obroty po nagrzaniu zostają na poziomie ok 700 idę dzisiaj jeszcze obejrzeć tą wtyczkę sprawdzę co i jak

Jeżeli będziesz miał przewody ok to chyba pozostaje zareklamować sondę.

tylko tak się zastanawiam jak sprawdzić przewody ? miernik chyba za dużo mi nie pokaże ?

Kolego mój błąd obr, biegu jałowego 700.
Zrób tak jak Ci powiedziałem - odłącz sondę.
silnik winien normalnie pracować (będzie chodził z mapy wewnętrznej).
Zobaczysz jakie napięcie sondy czyta sterownik (winno być ok. 700 mV).
Na pracującym silniku podłącz sondę i obserwuj w programie jej pracę.
Prawidłowa praca to oscylacja napięcia od 0.2 do 1.0V w okresie 1.5 s na biegu jałowym.
Gdy tak nie jest, to uszkodzona sonda.
Inna przyczyna to brak połączń we wtyczce lub uszkodzone przewody do ECU (mniej prawdopodobne).
Można to sprawdzić zwierając na chwilę nogi we wtyczce gdzie przychodzą przewody czarny i szary z sondy.
Uwaga na białe to jest grzałka sondy.
Adaptacja sterownika ME 2.1 to po wykonaniu resetu pozostawienie na biegu jałowym do momentu osiągnięcia pełnej temp.
Uwaga: w tym czasie nie wolno dotykać gazu, sprzęgła.

Ostatnia edycja:
a więc tak na tą chwilę wziąłem miernik i posprawdzałem przejścia na wtyczce od ecu i sondy wyniki następujące
Wtyczka od ECU:
1. czarny z szarym ok jest przejscie
2. czarny z białym ok
3. czarny z 2biały ok
4. szary z białym ok
5. szary z 2biały ok
6. biały z 2białym bardzo słabe

Następnie sprawdzenie sondy
1. 1. czarny z szarym brak
2. czarny z białym brak
3. czarny z 2biały brak
4. szary z białym brak
5. szary z 2biały brak
6. biały z 2białym ok

Jeżeli chodzi o reset to po wymianie odłączyłem aku na 10 min podłączyłem włączyłem zapłon 60sek wyłączyłem zapłon 60 sek uruchomiłem silnik czekając aż osiągnie 90st

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem to sonde sprawdza sie na odpalonym silniku(temperatura pracy sondy) i trzeba miec dobry woltomierz zeby nadazyl za skokami generowanymi przez nia. Na sucho pokazuje Ci ok.

następnie zrobiłem tak jak mówiłeś odpaliłem auto na odłączonej sondzie faktycznie napięcie pokazywało 703mV po podłączeniu zaczęło spadać aż do zera i tak zostało.

Bamboszek ja nie sprawdzałem napięcia tylko czy jest przejście

Ostatnia edycja:
następnie zrobiłem tak jak mówiłeś odpaliłem auto na odłączonej sondzie faktycznie napięcie pokazywało 703mV po podłączeniu zaczęło spadać aż do zera i tak zostało
No to dalej,
na pracującym silniku podłacz sondę i zobacz w programie co się dzieje - zgodnie z moim opisem.

Dzisiaj sprawdzałem jeszcze raz sondy. Jak powinno wygladać napięcie na tych sondach przy ciepłym silniku na benzynie? Dzisiaj pokazywała i jedna i druga sonda przed katem podobnie tj od 30mv do 800mv czy to dobre paramtry? Pokazuje, że pętla jest zamknięta a na sondach za katem, że jest pętla otwarta co to znaczy?

- - - Updated - - -

A i jeszcze jedno. czy błąd sondy przed katalizatorem może pojawiac się w związku z uszkodzonym katem? Dzisiaj okazalo sie, że oberwał mi się wkład w katalizatorze i brzęczy i to jest akurat katalizator na tej samej glowicy co sonda 1.

Dzisiaj sprawdzałem jeszcze raz sondy. Jak powinno wygladać napięcie na tych sondach przy ciepłym silniku na benzynie? Dzisiaj pokazywała i jedna i druga sonda przed katem podobnie tj od 30mv do 800mv czy to dobre paramtry? Pokazuje, że pętla jest zamknięta a na sondach za katem, że jest pętla otwarta co to znaczy?

- - - Updated - - -

A i jeszcze jedno. czy błąd sondy przed katalizatorem może pojawiac się w związku z uszkodzonym katem? Dzisiaj okazalo sie, że oberwał mi się wkład w katalizatorze i brzęczy i to jest akurat katalizator na tej samej glowicy co sonda 1.

Tak, napięcie na sondach przed katalizatorami winno oscylować w podanych zakresach - czyli są dobre.
Oczywiście uszkodzony katalizator (brak właściwego przepływu spalin) może przy zwiększonych obrotach powodować niewłaściwą pracę silnika a co za tym idzie skład mieszanki nieprawidłowy i błąd sond lambda.

Hm. Kolego nie ogarniam twoich postów najpierw piszesz ze ok a za 5 min ze uszkodzona sonda to jak?;)
Przepraszam, Kolegozadra66 moja odpowiedź dotyczyła pytania Kolegi majkel_dg u Ciebie sondy pracują prawidłowo.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót