odnosisz sie do bardzo prostego modelu typu sila tarcia=wspolczynnik tarcia * nacisk. poniwaz nacisk jest taki sam (sila docisku do podloza na kole) i materialy takie same niby powinno byc tak samo. ale nie jest. wyobraz sobie teraz ze zakladasz opony o szerokosci rowerowych do samochodu - myslisz ze na takich ruszysz albo zahamujesz? wg tego prostego modelu powinienes tak samo skutecznie, a stosowanie takich poowinno zmniejszac opory toczenia, zatem zuzycie paliwa I CO2 o jakie wszyscy walcza - jakos jednak nowsze auta maja szersze I szersze opony z kazdym rokiem.
drugi przyklad dragstery - na os napedowa daja opony chyba o szerokosci ok 0.5m I bardzo duze wlasnie zeby mialy jak najlepsza przyczeposc (zarowno szerokosc styku jak I dlugosc), mimo ze to zwieksza opory toczenia ktore tez sa bardzo wazne, ale na tej osi musza wybrac przyczepnosc. poniewaz jednak liczy sie maly opor, na tyle nic nie moga zrobic, wiec tam gdzie moga (z przodu) daja opony wezsze niz w motocyklach (tylko ze one nie przenosza prawie zadnych sil, tylko drobna korekta kierunku).
tak wiec taki prosty model do ktorego sie odniosles tu sie nie sprawdzi bo nie mamy do czynienia chocby z idealnymi materialami - chocby to ze zrywa cienka warstwe gumy przy pozlisgu (zostawiasz slad gumy na asfalcie przy gwaltownym hamowaniu czy przyspieszaniu), nie wiem moze o to wlasnie chodzi w tym dlaczego wieksza powierzchnia oferuje jednak wieksza przyczepnosc, mimo tej samej sily nacisku (czyli mniejszego cisnienia w przypadku wiekszych powierzchni)?
tak wiec ja dalej trzymam sie tego ze bedzie te pare % roznicy w przyczepnosci, a zatem w drodze hamowania, a to moze przelozyc sie na metr czy kilka ktore decyduja o wypadku czy zdrowiu. z drugiej storny zawsze mozna zwolnic o pare km/h I osiagnac ten sam poziom bezpieczenstwa na gorszych czy wezszych oponach...
koniec OT, mam za mala wiedze (rok fizyki na studiach byl pod katem elektroniki ciala stalego, wiec tylko gdzies po glowie chodza wiadomosci ze szkoly sredniej), wiec wiedza moja nie wystarczy zeby podjac sie glebszej dyskusji czy dowodow, wystarcza mi chocby przyklad dragsterow i wewnetrzny "czuj" jak to jest w praktyce.