[Giulietta] Opony letnie

MatiMatteo

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm
Witam. Mam felgi z Giulietty 7,5". Moje pytanie jest, jakiej szerokości macie opony i na jakiej feldze?

30712121_2058052977742138_4999050643567017984_n.jpg
ja mam takie - czyli jak fabryka zaleca 225 40 R18

Pytanko mam. Wiem, że sezon dobiega końca. :D

Jakie opony polecacie do Julki. Byłoby miło, gdyby wypowiedziały się również osoby z wersją QV.

Czytałem już milion opinii, słuchałem milion porad i nadal niewiele wiem.

Niby opony Premium powinny być super. Ale gdzieś mi śmignęły opinie, że opony z wyższej półki są twarde i jak na suchym sprawują się doskonale to na mokrym może zrobić się lodowisko.

Dzięki :)

Miałem w Julce następujące opony- Falken FK 453, Pirelli P7 Cinturato Blue, Michelin Pilot Sport 4. Piewsze suuper ale po ok 30 tkm znikneły, drugie ok ale lekko szumiały trzecie - jak na razie po 24 tkm niemal zero zużycia i suuper lepią.
budżetówki mają to do siebie że 2-3 sezony i na śmietnik bo twardnieje guma.
polecam też falken ZIEX 914

Miałem w Julce następujące opony- Falken FK 453, Pirelli P7 Cinturato Blue, Michelin Pilot Sport 4. Piewsze suuper ale po ok 30 tkm znikneły, drugie ok ale lekko szumiały trzecie - jak na razie po 24 tkm niemal zero zużycia i suuper lepią.
budżetówki mają to do siebie że 2-3 sezony i na śmietnik bo twardnieje guma.
polecam też falken ZIEX 914

Wychodzę z założenia, że do samochodu który ma 235 KM nie do końca można zakładać budżetówki. Chcąc nie chcąc nie powinno się tego robić :rolleyes:

Vredestein Ultrac Vorti 235/40R18
20180704_211103.jpg

Ja mam co prawda MA TB ale jeżdżę na Pirelli p7 blue i poza tym że w moim rozumieniu są dość głośne złego słowa powiedzieć nie moge

A jaka największa szerokość jest dopuszczalna ? W instrukcji nic nie pisze

Jeśli chodzi o oponki ja również w QV mam rozmiar 225/40r18 jednakże kupiłem w tym roku falkeny dokładnie model azenis i szczerze powiedziawszy w swojej cenie są to na prawdę jedne z ciekawszych opon.

225 40 R18 - max szerokosć wg homologacji co do faleknów - potwierdzam szczególnie model 914 - produkcja made in ..japan.

Ja mam fabrycznie zamontowane Dunlop SP SPORT MAXX TT 225/40 R18. Zarówno na suchym jak i mokrym przyczepność rewelacyjna. Przy przejechanych 17 kkm zużycie niewielkie.

Załóż albo Nokiany - zima albo Toyo - lato. U mnie i w Julce i w 159 sprawdzają się.

Koledzy, wymieniam opony letnie i tu wulkanizator mnie zaskoczył, proponuje Dębica Presto UHP 2 225/45 r17. Podobno cichszej nie ma, co sądzicie?

proponuje Dębica Presto UHP 2 225/45 r17. Podobno cichszej nie ma, co sądzicie?

Wszyscy dookoła mi te opony zachwalają, a ja się cały czas waham czy kupić Dębicę (rozmiar 225/40R18), czy dorzucić ponad 300zł na komplecie do Nokian/Fulda/Kleber :confused:

Ja mam Klebery 225/40/R18 i do cichych to one nie należą mimo że na wlepie tylko 69dB. No ale może to kwestia rozmiaru, nie wiem jak w tym rozmiarze będzie na innych. W 147 mam 205/45/R16 Dunlop BlueResponse i tam faktycznie kół nie słychać.

Ja mam Pirelli P7 blue, które są głośne ale trzymają b.dobrze Julkę. Na moją logikę to nie tylko powietrze hałasuje ale też tarcie, które trzyma pewnie koła na asfalcie więc chyba jak są całkiem ciche to to tarcie jest mniejsze? Ale nie czytałem badań naukowych to trochę moja teoria 'na moja logike'. Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat chętnie poczytam [emoji6]
Edit:
Częściowa odpowiedź:
mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/opony-i-felgi/283983,Jak-wybrac-ciche-opony-Jakie-opony-sa-bardziej-ciche-i-dlaczego.html

Ostatnia edycja:
Koledzy, wymieniam opony letnie i tu wulkanizator mnie zaskoczył, proponuje Dębica Presto UHP 2 225/45 r17. Podobno cichszej nie ma, co sądzicie?

Z tą głośnością opon zależy od konkretnego samochodu -nie patrz na naklejki- one z rzeczywistością mają tyle samo wspólnego co katalogowe spalanie do rzeczywistego- ja uważam po swoich doświadczeniach że w Julce tylko opona klasy premium- Michał Pirelli z klasy średniej bardzo polecam japońskiego Falken-a

ja się cały czas waham czy kupić Dębicę (rozmiar 225/40R18), czy dorzucić ponad 300zł na komplecie do Nokian/Fulda/Kleber :confused:

Ostatecznie wybór padł na nowość od Nokian - Powerproof 225/40 R18 92Y XL.
Koła dziś zmontowane, założone na auto. Wreszcie Julka wygląda jak człowiek :cool:

poszedłem w Dunlop SP Sport Maxx RT2 225/45 R17, dzisiaj pierwsze kilometry i jazda OK ale bez wow, wygląd Super.

Amortyzatory
Powrót