• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony, koła zimowe

• Autor wątku Autor wątku pawel182
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nokian wr a3 205/55/16 jest do wzięcia po 300. Chyba sporo lepsza opcja.

tylko trochę inny rozmiar, prawidłowy według instrukcji to 215/55 R16
Nokian 215/55 R16 kosztuje 387zł i ma etykietę F E 72dB
Dębica 215/55 R16 kosztuje 360zł i ma etykietę E C 69dB
różnicy w cenie nie ma, ale 3dB to dużo (teoretycznie) na korzyść Dębicy

tylko trochę inny rozmiar, prawidłowy według instrukcji to 215/55 R16
Nokian 215/55 R16 kosztuje 387zł i ma etykietę F E 72dB
Dębica 215/55 R16 kosztuje 360zł i ma etykietę E C 69dB
różnicy w cenie nie ma, ale 3dB to dużo (teoretycznie) na korzyść Dębicy

Grzesioz, rozmiar 205/55/16 jest dopuszczalny. W nowszych instrukcjach go podaja i z takimi oponami pod koniec produkcji sprzedawali 159 polscy dealerzy. Problemem jest mniejsza srednica kol z takimi oponami, wiec szczegolnie na zime takiego rozmiaru bym nie polecal.

Hmmm, dla Nokian wr a3 205/55/16 ocena jest C/C. Czyżby cos pokrecili? Jest jakaś unijna stronka - taka wzorcowa?

Panowie taki dylemat opony zimowe markowe ale używane(Dunlop Pirelli Michelin itp) czy nowe egzotyki np nexen?

Wysłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 4

Ostatnia edycja:
Nowe znanego producenta. Ja bym poszukał dobrych w miarę młodych (max 3 lata) używek. Teraz tak patrzę a różnica w cenie w rozmiarze 205 55 16 między tymi nexgen a dębicą frigo 2 to około 20 pln. To może lepiej takie ? Mają dosyć dobrą opinie.

Nowe znanego producenta. Ja bym poszukał dobrych w miarę młodych (max 3 lata) używek. Teraz tak patrzę a różnica w cenie w rozmiarze 205 55 16 między tymi nexgen a dębicą frigo 2 to około 20 pln. To może lepiej takie ? Mają dosyć dobrą opinie.

No niestety budżet w tym sezonie padł i muszę kupić na alu 17 225 50 i kasa to maks 1400 więc albo słabe nowe lub markowe używki

Wysłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 4

Ja kupiłbym opony używane tylko od kogoś kto sprzedaje opony, bo rozbił auto lub je sprzedał, ewentualnie z rozbiórki auto po jakiś przygodach (ale często przy przygodach niszczą się też opony). Na pewno nie kupiłbym opon starszych niż 5 lat – takich, które Niemiec wymienił na nowe z powodu wieku. Generalnie mam złe opinie o używanych oponach kupowanych na składowiskach używanych opon. Inna sprawa, że dla mnie kupno nowych opon wychodzi taniej, wiem, że trzeba wywalić na początek więcej gotówki, ale nowe opony starczają mi na 2x dłużej niż używane.

Możesz też spróbować kupić opony z kołami i sprzedać felgi, np.
http://allegro.pl/j-nowe-org-kola-zimowe-felgi-z-oponami-alfa-159-17-i3606217630.html
(jeśli misiu nie kupił i jeśli opony są w lepszym stanie niż wyglądają).
Tu kolejne, choć felgi trudniej zbywalne:
http://allegro.pl/alfa-romeo-5x110-zima-225-50-17-et38-opel-saab-i3597512734.html

Można pewnie jeszcze trafić inne.

nie misiu ich nie kupil:)wrzucilem tylko fotke tych felg bo moge taki wzor miec na handel:)
misiu na zime kupil tzw policyjne z oponami z 11 roku nexen,ale do zimy jeszcze moze sie wiele wydazyc:)

Grzesioz, rozmiar 205/55/16 jest dopuszczalny. W nowszych instrukcjach go podaja i z takimi oponami pod koniec produkcji sprzedawali 159 polscy dealerzy. Problemem jest mniejsza srednica kol z takimi oponami, wiec szczegolnie na zime takiego rozmiaru bym nie polecal.

dlatego też chcę 215/55 R16 mimo iż droższe (niewiele) i głośniejsze

Hmmm, dla Nokian wr a3 205/55/16 ocena jest C/C. Czyżby cos pokrecili? Jest jakaś unijna stronka - taka wzorcowa?

dla Nokian 205/55/16 tabelka mówi C/C/72
ale dla nokian 215/55/16 tabelka mówi F/E/72dB
obie tabelki wziąłem z oponeo

Panowie taki dylemat opony zimowe markowe ale używane(Dunlop Pirelli Michelin itp) czy nowe egzotyki np nexen?

Jeden zaufany wulkanizator twierdził, że lepsze markowe używki, ale ważna jest data, a przede wszystkim miejsce produkcji - jakiś zachodnioeuropejski kraj. Tylko weź znajdź takie markowe, zachodnioeuropejskie, młode i nie zużyte używki;)

Co do opon, to poluję na Continental ContiWinterContact TS830 P 225/50 R17 98 V XL FR
TS830 u mnie też zagoszczą bo w testach wypadały najlepiej...

Mam te opony u siebie i powiem tylko jedno słowo: REWELACJA.

Jeden zaufany wulkanizator twierdził, że lepsze markowe używki, ale ważna jest data, a przede wszystkim miejsce produkcji - jakiś zachodnioeuropejski kraj. Tylko weź znajdź takie markowe, zachodnioeuropejskie, młode i nie zużyte używki;)
I to jest sedno sprawy – importowane jest mnóstwo opon, które nadaje się na śmietnik, opon z wadami, opon bez pary. A jak komplet opon jest w miarę ok, to okazuje się, że kosztuje niewiele mniej niż cena netto nowej przyzwoitej opony. A na używaną oponę faktur często nie dają, co jest problemem dla tych, którzy używają samochodu w firmie. Ja oduczyłem się kupowania opon używanych. Choć ostatnio kupiłem komplet felgi+opony, trafił się ciekawy komplecik, ktoś kto sprzedał auto po dzwonie pozostał z oponami letnimi 17", a ja akurat szukałem kompletu felg 17".

Ostatnia edycja:
Nie wiem jak zimówki firmy Nexen, ale na letnie złego słowa powiedzieć nie mogę :) Rozmiar: 225/45/18

Amortyzatory
Powrót