• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony, koła zimowe

• Autor wątku Autor wątku pawel182
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam takie same i zimowe 17" felgi AR wchodzą na styk! Jest około 2mm odstępu od zacisku. Nie sądzę więc by jakakolwiek 16" weszła.

Co do opon, to poluję na Continental ContiWinterContact TS830 P 225/50 R17 98 V XL FR

YonasH, teraz widze sa juz TS850.
Ma ktos z Was porownanie tych opon do Goodyearow UG8?
Na UG8 bylem praktycznie zdecydowany, ale skoro juz kilka osob chwali TS830 to znowu zaczalem sie zastanawiac ;)
Szczegolnie, ze na opony.com.pl maja praktycznie taka sama cene, co UG8.

Ja dzis kupilem GOODYEAR UG7+ 205/60R16 zobaczymy jak sie beda spisywac w Zime :)

I jakie wrażenia? Kompletnie do niczego?

Wysłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 4

Jak dla mnie oponki ok,dawały radę. Często jezdziłem w góry i się sprawdziły. Więc również złego słowa o nich nie mogę powiedzieć.

- - - Updated - - -

Czy te opony są w miarę dobre?
[h=1]Hankook Optimo 4S[/h]

Dopiero dzisiaj miałem czas sprawdzić. Potwierdzam że stal 16" Et 34 pasuje na małe brembo. Miejsca między zaciskiem a felgą jest bardzo mało i myślę że Et 35 mogło by już obcierać.
I jak? Pasują? Bo słyszałem, ze stalówki 16'' nie wejdą... Wiec czekam na info z drugiego źródła.

Sent from Mars using Curiosity

Panowie a jeździ ktoś z was na zimówce 18'' ? dokładnie 225/40 ? jakie wrażenia ? bo nie mam felg na zimę i zostaje mi kupić opone

Panowie a jeździ ktoś z was na zimówce 18'' ? dokładnie 225/40 ? jakie wrażenia ? bo nie mam felg na zimę i zostaje mi kupić opone

225/40/18 to zły rozmiar opony będziesz miał za dużą rozbieżność w średicy koła w stosunku do prawidłowego rozmiaru (różnica -4,94%; -31,5mm na średnicy). Przy 18' powinno być 235/45/18 jeżeli chciał byś wkładać 18' o szerokości 225 profil powinien być 45 (różnica w stosunku do oryginału to -1,36%; - 9mm na średnicy) czyli mieścił byś się w granicach tolerancji, bo zaleca się nie przekraczać plus, minus 2% (niektóre żródła podają 3%) średnicy koła w stosunku do oryginału...
Następny temat to że 18' opony zimowe są dość drogie (jeżeli odrzucimy chińskie itp.), wychodzi że w zasadzie felgi 16'/17' plus opony zimowe ze średniej półki kosztują tyle co same opony zimowe na 18'... także uważam że lepiej kupić felgi + opony skoro różnicy nie ma, albo jest niewielka niż niszczyć w zimie te 18' felgi...

225/40/18 to zły rozmiar opony będziesz miał za dużą rozbieżność w średicy koła w stosunku do prawidłowego rozmiaru (różnica -4,94%; -31,5mm na średnicy). Przy 18' powinno być 235/45/18 jeżeli chciał byś wkładać 18' o szerokości 225 profil powinien być 45 (różnica w stosunku do oryginału to -1,36%; - 9mm na średnicy) czyli mieścił byś się w granicach tolerancji, bo zaleca się nie przekraczać plus, minus 2% (niektóre żródła podają 3%) średnicy koła w stosunku do oryginału...
Następny temat to że 18' opony zimowe są dość drogie (jeżeli odrzucimy chińskie itp.), wychodzi że w zasadzie felgi 16'/17' plus opony zimowe ze średniej półki kosztują tyle co same opony zimowe na 18'... także uważam że lepiej kupić felgi + opony skoro różnicy nie ma, albo jest niewielka niż niszczyć w zimie te 18' felgi...

Kolego to może podaj z allegro jakąś opcje na w miarę rozsądnej cenie felgi + opony 17" do 159 2.4 duże brembo

- - - Updated - - -

czy ten felgi z oponami od opla podpasuję pod 159 2.4 duże brembo ? http://allegro.pl/felgi-opony-zimowe-yokohama-225-50-17-4szt-i3597699063.html

Co do felg kolego bercik302 to możesz rzucic okiem na ofertę kolegi z forum (link http://www.forum.alfaholicy.org/sprzedam_czesci/101597-sprzedam_nowe_felgi_17_5x110.html ). Ja kupiłem nowe momo Ten S (takie jak w linku: http://alejka.pl/ten-s-silver-20.html) tylko nie z tej strony, a w sklepie (za ok. 1650zł). Opony kupiłem dość mało u nas znanej firmy, która głównie produkuje do Kanady i USA... słyszałem sporo pozytywnych opini na ich temat ale z oponami tej firmy do czynienia nie miałem wcześniej, a jak się na nich będzie jeździć to się okaże... :) opony to Nexen Winguard Sport (link: http://www.opony.com.pl/opony/nexen/winguard-sport/225/50R17/98/V/?idp=56139 )

można wiedzieć w jakim sklepie kupiłeś te felgi ? masz może zdjęcie jak wyglądają na aucie ?

można wiedzieć w jakim sklepie kupiłeś te felgi ? masz może zdjęcie jak wyglądają na aucie ?

niestety nie mam zdjęć jak wyglądają na aucie, bo jeszcze ich nie założyłem... felgi jak i opony kupiłem w salonie Fiata w miejscowości Połaniec woj.Świętokrzyskie (Link: http://radcar-polaniec.pl/ ). Wyżej wkradł mi się błąd co do ceny felg, dokładnie za felgi zapłaciłem 1760 zł...

Ostatnia edycja:
Panowie dzisiaj przymierzyłem felgi, które podawałem w linku (http://alejka.pl/ten-s-silver-20.html) do swojego auta... niestety na te duże zaciski hamulcowe nie pasują bez dystansów... dlatego chciałem ostrzec, bo wcześniej pisałem że pasują - zapewnienia sprzedawcy, że na 100% będą pasować... życie jednak pokazało co innego... na szczęście ze zwrotem nie było żadnego problemu... także z powrotem szukam felg na zimę...

Nie beda pasować, 7x17 a ma byc 7.5 i najlepiej ET 41 ;) ja jechalem specjalnie przymierzać i mam raptem miejsca tyle co "odważnik" do ściągniecia miedzy zaciskiem a felgą, musze poszukac cieńszych odwaznikow ;)

Nie beda pasować, 7x17 a ma byc 7.5 i najlepiej ET 41 ;) ja jechalem specjalnie przymierzać i mam raptem miejsca tyle co "odważnik" do ściągniecia miedzy zaciskiem a felgą, musze poszukac cieńszych odwaznikow ;)

7 to jest szerokość i to mogło by być, ważniejsze jest ET. Na 17" powinno być max 41 a tam jest 42 i widocznie tego milimetra brakuje

Ostatecznie zdecydowalem sie na Nokiany WR D3.
Dobrze wypadaja w testach i z opon premium maja zdecydowanie najlepsza cene. Za 215/55R16 97 H XL (DOT 3713) na opony.com.pl zaplacilem 429 zl/szt. Wysylka gratis.

Jak przyjdzie zima i troche na nich pojezdze dam znac, jak sie sprawuja.

Ja kupilem takze WR D3, ale w rozmiarze 225/50/R17 98H XL, kupilem jakis miesiac temu gdy byly jeszcze po 450 na oponeo. Produkcja sierpien '13

Ostatnia edycja:
Mam takie pytanie, muszę kupić dwie opony, na jedną oś mam pirelli sottozero serie 2, muszę kupić jeszcze 2 (na jedną oś) do wyboru mam również pirelli sottozero serie 2, continental ts830 i vredestein wintrac xtreme. A może polecacie coś innego? Byle bez systemu Run Flat bo przy kupnie używanej tego typu może być kłopot nie widoczny dla laika.
Mówię o oponach używanych.

Amortyzatory
Powrót