[159] Opony, koła zimowe

• Autor wątku Autor wątku pawel182
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nie koniecznie bo duze znaczenie ma tez ksztalt felgi,et jest wazne ale nie jedyne ktore ma znaczenie

Próbowałem felg z Opla Vectra ale niestety ET za duże. Musi być ET34 jak powiedział kolega mariuszpewex.
Niestety ciężko dostać odpowiednie stalówki do 159 (nie mówię o nowych).
Ja zostałem na zimę przy aluminium 17 tylko opony przerzucam i jest ok.

nie nie beda pasowaly.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie róbmy bazaru tam gdzie go być nie powinno - dla przypomnienia mamy odpowiedni dział od ogłoszeń: Bazar.

Cześć.

Wiem, że dopiero co rozpoczęło się lato ale ja już powoli zaczynam myśleć o kupnie opon na zimę. No właśnie, i tutaj mam kilka wątpliwości.
Obecnie jeżdżę na felgach 17" i oponach 225/50. I tutaj zaczynam się zastanawiać czy opony o takim samym rozmiarze na zimę dadzą radę. Ktoś ma jakieś doświadczenia? Czy jednak lepiej kupić mniejsze felgi i opony na zimę?

Może lepiej zostaw taki rozmiar, bo jakbyś miał przejść na 16 cali, to najlepszym wyjściem byłoby 215/60 (jest minimalnie wyższa od 225/50/17), ale koszt opon podobny, a dochodzi jeszcze cena felg...
Ja od dwóch sezonów mam Dębica Frigo HP: jedna zima na Alfie 166, jedna na 159 i złego słowa nie powiem. Szkoda przepłacać za super-duper opony, bo jak ktoś jedzie tak, żeby wypaść z drogi, to i tak wypadnie, niezależnie od marki gumy na feldze.

Może lepiej zostaw taki rozmiar, bo jakbyś miał przejść na 16 cali, to najlepszym wyjściem byłoby 215/60 (jest minimalnie wyższa od 225/50/17), ale koszt opon podobny, a dochodzi jeszcze cena felg...
Ja od dwóch sezonów mam Dębica Frigo HP: jedna zima na Alfie 166, jedna na 159 i złego słowa nie powiem. Szkoda przepłacać za super-duper opony, bo jak ktoś jedzie tak, żeby wypaść z drogi, to i tak wypadnie, niezależnie od marki gumy na feldze.
Gorzej jak ktoś Ci wymusi, wtedy zostaje modlitwa w myślach w imię michelina, continentala i dunlopa przyczepnego :)

Jak ktoś wymusi, to choćbyś smołą opony smarował i asfalt przed autem podgrzewał; nie pomoże. W takich przypadkach tylko umiejętność przewidywania sytuacji na drodze ratuje przed kolizją (jeżdżę na motocyklu i tutaj trzeba mieć czujność za siebie i za drugiego kierowcę, bo już nieraz leżałbym na cudzej masce jak gościu wymusił).

Cześć.

Wiem, że dopiero co rozpoczęło się lato ale ja już powoli zaczynam myśleć o kupnie opon na zimę. No właśnie, i tutaj mam kilka wątpliwości.
Obecnie jeżdżę na felgach 17" i oponach 225/50. I tutaj zaczynam się zastanawiać czy opony o takim samym rozmiarze na zimę dadzą radę. Ktoś ma jakieś doświadczenia? Czy jednak lepiej kupić mniejsze felgi i opony na zimę?

Panowie powielacie temat
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/19871-jakie_opony_zimowe_kupiae_.html
Dorzucę już coś do siebie. Mam na zimę 225/50/16 goodyear. Jeździ się dobrze.

Proponuję w sprawię opon zapytać kolegę IamICEman

Witam, jeździ ktoś z Was zimą na 18" ? jakie wrażenia? jakoś nie widzi mi się przesiadka powrotna na 16" wolałbym je sprzedać. Dużo osób jeździ na 17"/50/225, będzie duża różnica przy np 18/45/235(225)?
Pozdrawiam

Jak sądzicie opony zimowe Yokohama W.Drive V903 będą dobrym wyborem do Alfy?

http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-spider-brera-159-felgi-opony-zima-CID5-IDbXpQ9.html#daaba56613 Podczepie się pod temat. Czy takie felgi wejdą na duży zacisk brembo z ti? (felgi oryginalne więc wedlug instrukcji i wcześniejszych porad z forum powinny pasować ale przezorny zawsze ubezpieczony, więc zapytam jeszcze tu :))

Wejdą :)

Każde oryginalne 17ki od 159 wejdą na duże brembo.

Jeżeli szukasz nie oryginalnych felg trzeba zwrócić uwagę na to aby miały min. ET41, nie wnikam już w ukształtowanie samych ramion, by nie haczyły o zacisk.

A dlaczego min 41? Wejdą z et45?
Piszesz bzdury.
Krecikk te z linku wejdą napewno.

" miedzy innymi" nie poszło z interpunkcją.

Bez uniesień proszę.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Heja pisze z takim zapytaniem odnosnie Et stalowki wiem ze ten temat sie juz przewijal ale sa rozne zdania i chcialbym aby podpowiedzial mi ktos kto jest pewny a mianowice czy felga stalowa 16" et 41 podejdzie pod zacisk jednotloczkowy

Amortyzatory
Powrót