• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony, koła zimowe

• Autor wątku Autor wątku pawel182
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jakieś konkrety w temacie odmowy wypłaty odszkodowania czy tylko ktoś coś gdzieś słyszał?

Co do konkretów, to jednym z głównych konkretów jest fakt, że ubezpieczając auto zgadzasz się na OWU ubezpieczyciela. Zatem warto dokładnie przewertować ten dokument i zobaczyć czy nie ma tam odwołań do stanu technicznego. Później to mogą używać, by przeciągać cały proces weryfikacji odszkodowania, itp.

Różnica spora to fakt sam dopiero co ostro kalkulowałem ale przecież nowych opon nie kupuje się co pół roku

No pewnie ze nie, ale jedyny argument( całkiem istotny) do tej pory za droższy zestawem to jest to ze posiadają one homologację, która może mieć znaczenie przy AC. Jeżeli nie ma to znaczenia w tej sytuacji to po co :)?
Zawsze można poszukać homologowanych opon bieznikowanych ;)

A gdzie o tej homolohacji pisza?
Gdzie producent podaje homologacje ?
Chetnie przeczytam

Bo chyba nie mowa o przykladach z instr. ?

Tylko nie wal w uja jak cebulak
Bo un juz ze dwa miechy kodeksy podsyla

Tylko nie wal w uja jak cebulak
Bo un juz ze dwa miechy kodeksy podsyla

zamiaru nie mam, nie wiem jak jest z wyplata odszkodowania w przypadku innego rozmiaru opon, ale mam wyciag z homologacji i tam sa podane rozmiary na jakich wychodzi i opcjonalne. wiec mozna przyjac ze te wymienione tam sa dopuszczalne a inne z homologacja zgodne nie sa i jak tak sie tlumaczy jakis ubezpieczyciel to mozna przypuszczac ze ma racje :)

edit.
ps.
ja ci nic podsylac nie bede, przy okazji ci pokaze papier, chyba ze fotke ci trzepne jak sobie zyczysz...

Felgi z opla?

Witam
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad felgami na zimę do mojej 159. W necie znalazłem następujące wymiary pasujące do Alfy:

205/55/16
215/55/16
225/45/17
225/50/17
235/45/18
235/40/19

7Jx16, 7.5Jx17, 8Jx18 i 8Jx19 ET41

Teraz moje pytanie czy 6.5Jx16 z et41 od opla będzie pasować? Czy wkładał już ktoś podobne felgi do swojej AR?

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad felgami na zimę do mojej 159
To się nie zastanawiaj, tylko przeglądnij forum, bo tematów jak ten Twój było już kilka, a jak nadchodzi zima to co roku pojawiają się nowe...
Pozdrawiam.
- Rafał

Szukałem nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Dokładnie o stal, dzięki bardzo ;)

Akurat temat stalówek był poruszany całkiem niedawno w temacie o rozmiarach opon zimowych :P

Teraz moje pytanie czy 6.5Jx16 z et41 od opla będzie pasować? Czy wkładał już ktoś podobne felgi do swojej AR?

Witam,
ja niedawno przerabiałem ten temat (zostały mi takie felgi stalowe z ASTRY H) - niestety na przednie, duże zaciski nie weszły, na tył owszem.
Do AR muszą być z ET34.

Amortyzatory
Powrót