[Giulietta] Opony do 18"

Nie wrzucę bo auto będę miał u siebie za jakieś 2 tyg. Czy wejdzie 235/45r18 nie wiem. To 225/40r19 jest już bardzo blisko nadkola przy skręconych kołach a z tego co wiem qv niżej siedzi. Nie miałem możliwości obejrzeć tego z kanału np. Tutaj byłoby widać jaki zapas jest od wewnątrznej strony bo tak stojąc obok auta to wydaje się że jeszcze jest luzik.

dzięki. wrzuć najwyżej za 2 tyg, nie pali się, czas do wiosny mam na ogarnięcie tematu. drugą opcją jest jednak zakup 225/40R18 czyli ori rozmiaru o ile dobrze kojarzę - widzę że akurat w tym rozmiarze opony premium z dostawą można kupić za niewiele ponad 400zł/szt, więc spox, a np 225/45R18 to już wydatek typu 550-600zł z tego co na szybko kliknąłem.
w sumie miałbym kupca (kumpla do jego 159) na obecne 235/45R18, tak więc może jednak pójdę w ori rozmiar do GIulietty?

Ja 19 kupiłem po 300 zł za sztukę. Atlas Green sport. Był moment teraz ładnej pogody i trochę pojeździelem. Szczerze? Przy dużym prawdopodobieństwie że uszkodzi się oponę o tak niskim profilu to idealna wybór. Hamowanie do spodu z 200 tak że zęby na kierownicy i z ręką na sercu autko idzie prosto jak po szynach. Przyspieszanie tak samo. Na mokrym się nie wypowiem bo nie miałem okazji. Polecam.

przyglądnąłem się dzisiaj Giulietcie, różnym odstępom pod kątem 235/45R18 - tył luzik, przód tył, góra i za oponą spoko, jedynie przód opony przy skręcie dochodzi dość blisko nadkola wewnętrznego. bez przymierzania zgaduję że te dodatkowe 17mm większy promień koła by się zmieścił, ale niewiele już zapasu by zostało.

Co do opon, to nie kupuję wynalazków dziwnych/nieznanych firm. Nie twierdzę że są złe, ale opona to jedna z najważniejszych elementów biernego bezpieczeństwa, wolę dopłacić parę stów za coś sprawdzonego a nie bawić się w loterię.

epsonix- problem może być z tyłu - mi na seryjnych 18- stkach z 225 40 R 18 przy 4 osobach lub ostrej jeździe po bieszczadzkich drogach miałem ślady obtarcia wewnętrznej strony koła po tym materiałowym nadkolu na wysokości amorka.
co do opon - z letnich polecam pirelli P7 Citurato - koniecznie BLUE - nieporównywalnie trwalsze od zwykłych cinturato.

Ostatnia edycja:
Nie polecam Uniroyali RainSport 3. Bardzo szybko się zdzierają, aż dziw bierze. Szczególnie jeśli ostrzej jeździsz, opony starczą Ci na... jeden sezon.

ja w 159 bardzo sobie chwale goodyear eagle f1 assymetric 3.najlepsze opony z jakimi kiedykolwiek mialem do czynienia
EDIT, no i ciche, bo o to głównie pytałeś

Ostatnia edycja:
P7 Cinturato Blue są ciche - cichsze są np Falken ZE914 ( made in japan) bardzo dobra japońska opona.
GY ma i wady ciche są ale szybko znikają to raz i dwa lubią pękać na boku ( miałem 2 takie przypadki - GY EAGLE F1 AS2)
Obecnie mam Bridgestone Turanza - cichsze niż pirelli i ładnie kleją podobnie jak RE 050A ale też trwałością nie grzeszą- niestety coś za coś.

epsonix- problem może być z tyłu - mi na seryjnych 18- stkach z 225 40 R 18 przy 4 osobach lub ostrej jeździe po bieszczadzkich drogach miałem ślady obtarcia wewnętrznej strony koła po tym materiałowym nadkolu na wysokości amorka.
co do opon - z letnich polecam pirelli P7 Citurato - koniecznie BLUE - nieporównywalnie trwalsze od zwykłych cinturato.

dzięki za info, przyjrzę się temu. najwyżej dystans się wsadzi.

- - - Updated - - -

P7 Cinturato Blue są ciche - cichsze są np Falken ZE914 ( made in japan) bardzo dobra japońska opona.
GY ma i wady ciche są ale szybko znikają to raz i dwa lubią pękać na boku ( miałem 2 takie przypadki - GY EAGLE F1 AS2)
Obecnie mam Bridgestone Turanza - cichsze niż pirelli i ładnie kleją podobnie jak RE 050A ale też trwałością nie grzeszą- niestety coś za coś.
na moich GY Assy 3 żadnych śladów czegokolwiek nipokojącego - wyglądają jak nówki (jeździły 2mce w 2016 i 7mcy w 2017, łącznie jakieś 8-9tyś km). Co do znikania, nie wiem ile było w nowych (może ktoś wie), sprawdziłem teraz i mam obecnie 6.3-6.5mm bieżnika. Jeżdżę bardzo dynamicznie a auto też cięższe (159) niż tu rozpatrywane zastosowanie w Giulietcie. Ta sama moc co w QV/Veloce (240HP).

Amortyzatory
Powrót