[Giulietta] Opony do 18"

west_23

ZBANOWANY
Auto
Stelvio 2.0; Giulietta 1.4 multiair
Poruszał się ktoś z Was na oponach 225/45R18 w Julce. Tak zastanawiam się nad takim rozmiarem, ponieważ przy profilu 40 jest dość duża szpara i średnio to wygląda a obniżając zawias tracimy komfort. Tak, więc opony wyższe likwidują trochę tę szparę a jednocześnie zyskujemy na komforcie. Tylko nie wiem czy nie będzie się obcierać gdzieś przy skręconych kołach.

ocierać nie będą ale licznik będzie pokazywał mniejsza prędkość. Biorąc pod uwagę, że fabrycznie licznik przekłamuje na plus więc na większych oponach wskazania powinny być bliższe prawdzie :)
Pytanie czy lepiej mieć większą szparę czy oponę balona, która gorzej wygląda, więcej waży, pogarsza prowadzenie, spalanie itp.

Naprawdę zauważysz różnicę w spalaniu między 40 a 45...? Na pewno komfort będzie ciut lepszy, ale spalanie? Poza tym myślę że różnica by była jakby zmienić szerokość opony- wysokość imo nie wpływa na to aż tak.

Tylko sprawdź czy kapeć w takim rozmiarze nie będzie droższy.
Komfortu nie wiele zyskasz, mniejsza szpara będzie okupiona większym balonem opony- dla mnie jeden czort.

Wyjdzie drożej o 7-8 stówek, ale za sprężyny też trzeba wydać. Kurcze kuszą mnie te większe.. Koło będzie optycznie większe, wypełniłoby ładnie nadkole. A profil 45 nazywać balonem to trochę przesada. Prośba do Was jak ktoś ma zdjęcie Julki na standardowym zawieszeniu na 18 prosiłbym o wklejenie.

zapomniałeś o jednym - ubezpieczeniu- mogą być kłopoty w razie W ponieważ proponowany rozmiar nie jest to tego modelu przewidziany. Inna sprawa że wbrew pozorom mogą być różnice w stabilności i prowadzeniu po zakrętach. Ja tez kupowałem nowe opony- padło na Pirelli P7 Cinturato Blue ale nie zaryzykowałbym takiej podmiany. Owszem moja 120 podobno stoi na 18-stkach jak koza ale mam to gdzieś. Kupiłbym sprężyny ale obniżające max 20 mm - niestety takich nie ma a zrobić sobie samochód niepełnosprawny nie zamierzam.

Dareek a wkleisz fotkę Swojej Julki na 18. Z ubezpieczeniem pewnie masz rację, ale AC i tak nie mam a z OC innego sprawcy nie powinno być problemu.

no czasem żebyś sienie zdziwił czasy takie że będzie ubezpieczyciel robił wszystko aby nie wypłacić- fotę za chwilę wrzucę
foty są w dziale nasze belle w moim wątku- na marginesie prosiłem admina o jego usunięcie oczywiście ma to w dupie

Ostatnia edycja:
Jeżdżę w lecie na 225/40 R18 i szczerze, to nie zauważam jakiejś diametralnej zmiany w komforcie na minus w porównaniu do zimówek 225/45 R17 (może trochę bardziej trzeba uważać na krawężniki). Co innego w porównaniu do np. 205/60 R15, które miałem wcześniej w Lancii. Przy takim przeskoku, te 17" i 18" wydają się jak taboret. Zdjęcie na 18":

P_20160415_175001.jpg

Dudi dzięki za fotkę i raczej będę się skłaniał na profil 40 tak jak radzicie, ale zawias będzie musiał iść do przeróbki. Dareek niestety Twojej fotki nie znalazłem albo jej tam nie ma albo słabo szukałem.
A z tym ubezpieczeniem to tak na ryzyk -fizyk myślę, że Julek tak nie kradną a z jazdą trzeba bardziej uważać. Teraz będę bał się o felgi, bo 18 kupiłem nowe, więc mogą kusić.
Pitero a na Eibachach jak wygląda sprawa obcierania o garby czy progi zwalniające da się jeździć?

Wyjdzie drożej o 7-8 stówek, ale za sprężyny też trzeba wydać. Kurcze kuszą mnie te większe.. Koło będzie optycznie większe, wypełniłoby ładnie nadkole. A profil 45 nazywać balonem to trochę przesada. Prośba do Was jak ktoś ma zdjęcie Julki na standardowym zawieszeniu na 18 prosiłbym o wklejenie.

profil 45 to balon, nawet 40 też niskoprofilowym nazwać za bardzo nie można skoro jeszcze fabryka taki proponuje...

opona 225/45/18 i eibach -35, gdyby nie spręzyny to bliżej byłoby do SUVa niż kompaktu

IMG_20160215_150028.jpgIMG_20160215_150244.jpgIMG_20160215_150203.jpgIMG_20160215_150130.jpg

- - - Updated - - -

Sorry za offtop, ale jak mozesz jezdzic bez AC?! Toz to nie lanos za 2 kafle..

normalnie Piotrku, normalnie...

Dudi dzięki za fotkę i raczej będę się skłaniał na profil 40 tak jak radzicie, ale zawias będzie musiał iść do przeróbki. Dareek niestety Twojej fotki nie znalazłem albo jej tam nie ma albo słabo szukałem.
A z tym ubezpieczeniem to tak na ryzyk -fizyk myślę, że Julek tak nie kradną a z jazdą trzeba bardziej uważać. Teraz będę bał się o felgi, bo 18 kupiłem nowe, więc mogą kusić.
Pitero a na Eibachach jak wygląda sprawa obcierania o garby czy progi zwalniające da się jeździć?
O garb zwalniajacy przytarlem raz.. z czterema osobami na pokladzie i pelnym bagaznikiem. Kilka razy przytrafilo mi sie przytarcie nienaturalnie nisko umieszczona oslona silnika o garb koleiny. I parkuje tylem ;p

Namówiliście mnie na obniżenie auta i pozostawienie profilu 40. Teraz proszę o pomoc, bo będę wymieniał sprężyny na Eibach. Tył nie ma problemu, ale na przodzie zwrotnica nie jest standardowa gdzie amortyzator przykręca się na dwie śruby i kolumna jest w rękach. Czy dobrze myślę, że trzeba wyjąć kolumnę McPherson wraz ze zwrotnicą?

nie porównuj miękkiej Lancii na 15" do zawsze twardej Giulietty

Jakby założyć taki balon do Giulietty, to też by było bardziej miękko (nie aż tak jak w Lancii oczywiście).
Poza tym zauważam jedną zasadniczą przypadłość felg 17"/18" - znacznie częściej trzeba je wyważać jak się sporo jeździ...

Profil 45 przy kapciu 225 - to żadna przesada nazwać to balonem, bez żartów .. 45% z 225mm .. ponad 10cm.. wysokość opony.
Mam standardową oponę 225/40/18 na moim aucie i trudno ją nazwać nisko profilową kiedy się patrzy na auto.
Kup zawias, załóż normalny rozmiar opon i wyjdziesz na tym lepiej jak na kombinacjach z profilem opony, szczególnie nie przewidzianym przez producenta.

Witam mam w qv 18 225 45 turbiny kola jako opcja przy zakupie zamiast 17 byly zalozone w carserwisie zima to samo nic nie ociera i wyglada ok

Amortyzatory
Powrót