A ja po wielu godzinach przemyśleń, analiz, kalkulacji kupiłem 4 nowe opony koreańskiej firmy nexen w rozmiarze 225/50/17. Model winguard sport, przejeździłem na nich tegoroczną zimę i złego słowa o nich nie powiem. Jedynym ich minusem jest głośność, wyraźnie wyższa od letnich. Co do przyczepności to nie miałem problemu ani na suchym ani na mokrym, w śniegu też nie mam zastrzeżeń. Komplet kosztował raptem 1200zł a pewnie pojeżdżę na nich kilka następnych lat. Piszę o nich, ponieważ w internecie jest na ich temat bardzo mało opinii (głownie pozytywnych) a to moim zdaniem udane opony za połowę ceny budżetowych opon europejskich marek o podobnych indeksach według nowych naklejek unijnych, którym bardziej ufam (robione według określonej normy, zawsze w takich samych warunkach) niż opłacanym przez topowych producentów testach w prasie. Jtdm ma naprawdę sporo momentu obrotowego i te opony dają na suchym i mokrym więcej przyczepności niż moje letnie michelin primacy HP, coprawda trochę już wytyrane ale niby o kilka półek lepsze a na pewno droższe.
- - - Updated - - -
Kupiłem też te opony w rozmiarze 205/55/16 do fiata bravo II teściowej za 900zł komplet i również złego słowa o nich nie powiedziała.