[Giulietta] Oponki lato

ja P7 citurato Blue maiałem z rantem 225 40 R 18 92Y

Panowie wszyscy macie rację co do P7, one występują w bardzo różnych wariantach. Mi chodziło akurat o zwykłe P7 Cinturato, bo one są w podobnej półce cenowej co wspomniane przeze mnie Hankook Ventus Prime3, niestety po zakupie felg już na P7 Blue ani z rantem ani bez nie ma funduszy :-)

trwałość P7 z dodatkiem Blue jest nieporównywalna - warto dopłacić. Przespałeś moment i teraz średnio 50-100 pln jest drożej niż 2 miesiące temu.

Ja w tym roku zdecydowałem się na Dębice UHP2 - na razie kilkaset km zrobionych w różnych warunkach ale głównie miasto. Oponie mega fajne - cicha i dobrze się zachowuje na mokrym. w porównaniu na drugim aucie mam conti sport contact 5 i przy hamowaniu nie widze różnicy. Trakcji nie prównuje bo w drugim aucie jest Quattro. No i cena 850pln komplet 225/45/17.

Ja też tydzień temu założyłem Dębicę UHP2 w rozmiarze 225/40/18. Musiałem wybrać coś tańszego, ze względu na nadszarpnięty budżet, ale jestem bardzo zadowolony. Jak na razie przejechałem ~1k km - pierwsze wrażenia - mega cicho oraz bardzo fajnie "klei" :)

Ja też kupiłem na wiosnę Dębicę UHP 2 w rozmiarze 225/40/18, narazie sprawuja sie dobrze. W ogóle zmieniłe mfelgi na 18 bo miałem 16. Mam jednak pytanie jakie powinno być ciśnienie w takich oponkach? Wulkanizator nabił 2.3 na przód i tył, ale opona z przodu jest jakaś spłaszczona przy tym ciśnieniu a tył wgląda dobrze, z przodu dopompowałem na 2.7 i czuć ze jest twardo. jak jest z ciśnieniem u was? Poprzednio miałem Uniroyal rainsport 3 na 16 calowych i wydaje mi się ze były głosniejsze niż Dębice.

jak szybko jeździsz to 3.0 przód 2,7 tył

o ile pamietam dobrze to ksiazkowe dane sa 2.5-2.6 /2.2-2.3 (podaja troche roznie w zaleznosci od silnika) natomiast dla duzych obciazen (w tym predkosci) pompuje sie troche wiecej. ja nabilem 2.6/2.3 bo jezdzi auto z samym kierowca lub z 1 pasazerem, i sporadyczne trasa, do jazdy po autostradach mam 159sw

instrukcja mówi
przy pełnym obciążeniu/dużych prędkościach
18 cali - 3.0 przód 2,6 tył średnie obciążenie 2,6/2,2
17 i 16 cali - 2,7 przód, 2,3 tył średnie obciażenie 2,3/2,1

tak, ale dlaczego zakładasz że kolega chce pompować na max obciążenie I duże prędkości. ja jego post rozumiem że nie, bo już zaznaczył że jest bardziej twardo.
ciśnienia które ja podałem są dla średniego obciążenia, czyli normalnej codziennej jazdy ze średnio załadowanym samochodem I takie jest komfortowe I rozsądne. jak się jeździ sporadycznie po autostradach (kilka razy w roku) na jakąś dłuższą trasę to można sobie dobić I lecieć szybko, ale na codzień lepiej dać wartości standardowe.

nie wiem co z tymi wulkanizatorami, mój chciał dać 2.2 do obu, to ja mu kazałem dać 2.6przód I 2.3 tył do 18".

ale ja niczego nie zakładam - po prostu podałem wartości jakie wynikają z instrukcji obsługi i tyle bo co chwile ktoś o to pyta - dla mnie może pompować 1.0 albo i 5.0.
Bardziej Twardo zawsze będzie bo jak się przesiada np z 16 o profilu 55 na 40 przy 18 to nie ma cudów.
Moje dla przykładu 80% czasu spędza na autostradach.

ale dla wiekszosci standardowe cisnienia to bardziej optymalny wybor

Zmieniłem ciśnienie na standardowe wg instrukcji, 2.6/2.2 jezdze głownie sam ew z jednym pasażerem, myśle ze jest ok

Mam Toyo Proxes w 159. 19 cali, 235 i nie narzekam. Jak po szynach. Hamowanie, że hamulce się gotują. Na mokrym też dobrze trzymają.

Mam Toyo Proxes w 159. 19 cali, 235 i nie narzekam. Jak po szynach. Hamowanie, że hamulce się gotują. Na mokrym też dobrze trzymają.

Miałem Proxes T1-R kiedyś w jednym z samochodów. O ile na suchym była rewelacja, o tyle na mokrym... Dość rzec, że moja przygoda z nimi skończyła się na drzewie.

:D Ja nie narzekam. Może umiejętności słabe?:P To są opony do m.in. driftu. Wierz mi jeździłem na kilkudziesięciu kompletach - zrobiłem ok. 800/900 tys. km w swoim życiu i te sobie chwalę.

Może być :) Ale raczej obstawiam szeroki laczek w koleinie z wodą i poszlooooo. Gdyby droga była kilkanaście centymetrów szersza to wyszedłbym z tego. A tak klops - mój pierwszy skasowany samochod.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Dunlop SP SPORT MAXX RT 2
225/40 R18 Opony z 2016 roku.
Opony seria z Giulietty Veloce.

W 2019 roku, na torze, na płycie poślizgowej.
0 absolutnie 0 przyczepności, bieżnika 5/6mm, sterowność 0/przyczepność 0. Płyta ma z 40 metrów płyty i samochód "przelatywał". W samochodach na miejscu były opony za 150zl/szt i wszystkie się zatrzymywały (wąskie r15 do astry i silnika 100km.)

Po 3 latach oczekiwał bym jednak że opona chociaż będzie na poziomie tego "przeciętniaka" za 150zl.

Wszystkie inne samochody wyrabiały się z hamowaniem na płycie.

Na suchym jeżdżą.
Mokra droga - trakcji nie ma przez 100m.
Jeździłem przy 15/20 stopniach

Amortyzatory
Powrót