Opinie o TS.

mario333

Nowy
Auto
alfa romeo 166 V6 24
Witam Panów ponownie.Chciałbym powiedzieć parę słów w obronie silnika 2.0 ts 16v.Otóż od miesiąca jestem posiadaczem takiej alfy.Silnik pewnego dnia zaczął pracować na 3 cylindry,brak sprężania na trzecim cylindrze.Zdiąłem głowicę i okazało się że upalio zawór wydechowy.Pozostałe zawory wydechowe wyglądały jakby się nie domykały należycie. Podczas rozbierania zauważyłem że rozrząd był wymieniany na znaki malowane farbą.W głowicy wymieniłem wszystkie zawory i uszczelniacze.Rozrząd ustawiłem na blokadach i z czujnikiem zegarowym.Oczywiście znaki malowane farbą odbiegały od ustawień według przyrządów.Auto na finale chodzi idealnie,pali mniej i pracuje dużo ciszej.Tak więc wniosek jest taki jak mechaniory bez pojęcia o Alfach będą servisować nasze auta to opinie na ich temat będą takie jakie są.Pokaż załącznik 117323Pokaż załącznik 117324CAM00304.jpg

Ostatnia edycja:
Kolego, miesiąc eksploatacji to stanowczo za mało aby cokolwiek o jakimkolwiek silniku powiedzieć....... Brzmi to raczej śmiesznie.

Pozatym nie mogę zrozumieć ludzi, którzy oddają swoje auto do pierwszego lepszego "mechanika". Czy to alfa czy nie jeśli szanujesz swoje auto, pieniądze, nerwy i czas, poszukaj sprawdzony warsztat. W dobie internetu jest to bardzo proste.
Tyle w temacie, proponuje go zamknąć.

Miałem ten silnik i jeśli ktoś wcześniej o niego dbał to rzeczywiście będzie to (i jest) bardzo dobry i fajny silnik
Niestety 166ka jest zbyt... ociężała dla tej jednostki ale a GTVce miałem tez ten silnik i ta GTVka to była prawdziwa zapierdalaczka i odpychała się naprawdę elegancko...

Aczkolwiek i tak juz się w niego nie wpakuję tylko juz w busso V6 :)

A jak poznać że panewki wyklepane? I czy to duży koszt i operacja? Sam jeżdżę ts i jak narazie styka :)

Niema objawów przed ,ja profilaktycznie wymieniłem korbowodowe,207 000 km przebiegu.Stare żle nie wyglądały.Bardzo ważny jest olej w silniku,tylko taki jak zaleca producent.Panewki to koszt 80 zł ,oczywiście sam wymieniłem.

Same panewki wymienić profilaktycznie to niezły pomysł, tak jak pisze poprzednik trzeba dbać o olej i pilnować jego stanu
A jak juz obróci panewkę to czasem lepiej szukać nowy silnik niż remontować :)

@Piotrek- Ja wiem ze wystarcza ale jak dla mnie to buda 166 jest trochę ciężka i przy wyprzedzaniu jednak brakowało tej dynamiki

Czyli żeby wymienić panewki trza silnik aż do do£u rozbebeszyć? 80 tych za panewki,a koszt naprawy?

wysłano z domowego telefona ;)

Witam, dwa lata minie w lutym jak posiadam Alfe 2.0 TS rok temu założona instalacja LPG, jak do tej pory bez problemu (twu...twu... ;D). Dodam, że auto sprowadzone z Włoszech, ktoś dbał o tem motor ja dbam dalej i nie ma najmniejszego problemu. Jak ktoś kupi zajechanego TSa to później ma z nim problemy i pisze że TS to gówno... Trzeba było najpierw dobrze obejrzeć auto, albo znać się trochę w temacie żeby takiego badziewu nie kupić. Pozdrawiam :)

Dokładnie
jak ktoś kupi 166ke z tym motorem za 4000zł to potem marudzi...
jakby dał 8-10tys to napewno byłaby całkiem inna gadka...

Ok wymiana wymianą ale tak patrzę i panewek jest 4 rodzaje grubości.i jakie się bierze? Od czego to zależy? Bo 100 więcej przy zmianie oleju to piko do kapitałowi motoru

Ja dałem za 166 ts 11700zł pół roku temu 2001 i też ideolo niejest.ale drobne pierdy też irytują

Panewki tylko nominalne.Nad wymiarowe wkłada się po obróbce wału jak sie już panewka obróci i porysuje czop wału.
Niema aut bez awaryjnych,Przez wiele lat tłukłem się bmw serii 5 różne roczniki i różne silniki Bolączką BMW są pękające głowice i niema tu znaczenia jaki rodzaj silnika ,sam osobiście naprawiałem takie auta,nie uszczelka pod głowicą ale sama głowica.A koszt takiej naprawy to prawie alfa 166 ts.W mercach w 210 diesel montowane są plastikowe wtryski jak padną to podczas wykręcania potrafią się urywać i wtedy głowica do góry,a to są napeawdę koszta,opel astra 1.7 w dieslu ma wtryski które padaj a po 100-130 tys. km .wymiana to koszt jednego 2200zł.łożysko koła przedniego 1600zł i tak mogę jeszcze długo .Aja usprawniłem silnik w ts-ie za 350zł -zawory,uszczelniacze,uszczelka pod głowicę ,pasek rozrządu.

Pozatym nie mogę zrozumieć ludzi, którzy oddają swoje auto do pierwszego lepszego "mechanika". Czy to alfa czy nie jeśli szanujesz swoje auto, pieniądze, nerwy i czas, poszukaj sprawdzony warsztat. W dobie internetu jest to bardzo proste.
Tyle w temacie, proponuje go zamknąć.

Zgadzam się z kolegą w 100 %
Ja do sprawdzonego mechanika jadę 50 km

Amortyzatory
Powrót