• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155] Oleje do silników

Panowie a ja przez głupotę i nieuwagę w piątek zmarnowałbym moje 164. Przez nieuwagę dolałem ponad litr oleju za dużo przy dolewce. Wracam z Lublina do mnie o 2 w nocy przy -18 stopniach i wietrze bardzo dużym wietrze. Rano podnoszę maskę żeby sprawdzić stan oleju, a tu silnik od strony rozrządu zachlapany:). Pierwsza diagnoza zapchana odma, ale jak popatrzyłem ile dolałem oleju to już wiedziałem o co chodzi. Alfa wypluła olej do 3/4 stanu na miarce i o dziwo więcej nic nie cieknie:). Dostała porządnie w dupę jak zwykle gdy wracam codziennie ponad 30 kilometrów nocą:). To się nazywa fart:)

dziś kolejny dzień dłubałem przy 155 i tak ot sobie na koniec spojrzałem na bagnet.... Suchy WTF nie wiem o co chodzi bo z 2 miesiące temu spawałem miskę i wymieniany był olej na Motula 10W40... Niemożliwe jest żeby nie było nic oleju.
No ale idąc tym tropem, od zakupu świeci mi się kontrolka od oleju ta na środkowym panelu. Poprzedni właściciel mówił że to od jakiegoś czujnika który jest ciężko dostępny... Czy istnieje możliwość żeby nie dochodził do niego olej, mówię o bagnecie???
Jeśli by było mało oleju zapaliła by mi się kontrolka na desce, tak jak miało to miejsce przy uszkodzeniu miski.
Swoją drogą na pewno bierze cos oleju, na zimnym silniku po odpaleniu chwilę leci dymek z rury w kolorze :/

dziś kolejny dzień dłubałem przy 155 i tak ot sobie na koniec spojrzałem na bagnet.... Suchy WTF nie wiem o co chodzi bo z 2 miesiące temu spawałem miskę i wymieniany był olej na Motula 10W40... Niemożliwe jest żeby nie było nic oleju.
No ale idąc tym tropem, od zakupu świeci mi się kontrolka od oleju ta na środkowym panelu. Poprzedni właściciel mówił że to od jakiegoś czujnika który jest ciężko dostępny... Czy istnieje możliwość żeby nie dochodził do niego olej, mówię o bagnecie???
Jeśli by było mało oleju zapaliła by mi się kontrolka na desce, tak jak miało to miejsce przy uszkodzeniu miski.
Swoją drogą na pewno bierze cos oleju, na zimnym silniku po odpaleniu chwilę leci dymek z rury w kolorze :/
O jaki silnik chodzi 8v czy 16v?

No to jak masz czujnik poziomu oleju padnięty to gdzie chcesz żeby Ci się jeszcze paliła kontrolka jak pali się na check panelu?przy uszkodzeniu miski zapaliła sie kontrolka braku ciśnienia. Patrzyłeś czy masz wycieki spod silnika ile przejechałeś km?

Rozumiem...nie ma żadnych wycieków. Nie wiem co jest zejdę jeszcze raz za chwilę i sprawdzę po nocy...

Ostatnia edycja:
Przecież kontrolka poziomu oleju jest na check panelu, ale jest też na zegarach.

Przecież kontrolka poziomu oleju jest na check panelu, ale jest też na zegarach.
Gdy jest uszkodzony czujnik poziomu oleju kontrolka stanu oleju na zegarach sygnalizuje brak odczytu poziomu tylko dłuższym paleniem się kontrolki około 10 sek po uruchomieniu silnika po czym gaśnie. Kontrolka na czek panelu pali się cały czas

Gdy jest uszkodzony czujnik poziomu oleju kontrolka stanu oleju na zegarach sygnalizuje brak odczytu poziomu tylko dłuższym paleniem się kontrolki około 10 sek po uruchomieniu silnika po czym gaśnie. Kontrolka na czek panelu pali się cały czas
Dokładnie tak jest pali się parę sekund ta na zegarach a na czek panelu cały czas.... wczoraj sie pochorowałem złapała mnie gorączka ....dzis zszedłem do auta i faktycznie bagnet suchy...sprawdziłem książkę napraw i olej wymieniany był 1.12.13 przy przebiegu 232150 teraz mamy 235005 czy to możliwe żeby wypalił cały olej przez niecałe 3 tyś.???
Wycieków żadnych spod silnika nie ma ...nie wiem co myśleć :/ Najwyżej podjadę kupię litr oleju wleje i zobaczymy czy sie stan podniesie. Jak tak przepala olej to pięknie ten T.Sik jest dojechany.

Zazwyczaj dopuszczalna przez producentów norma to do 1L/1000km, nie oznacza to że silnik zaraz wywali kopyta, może tak jeździć jeszcze długo jednak nie wiem czy to opłacalne, na 10kkm koszt dolewek oleju byłby już około 300-400zł.

kupię olej i zobaczę ile wejdzie to napiszę ile zeźarła t.s owska machina.

- - - Updated - - -

weszło 1.2 l coś około do pełnego......pojeżdżę trochę i sprawdzę, więcej do takiego czegoś nie dopuszczę, co 1tyśkm trzeba będzie sprawdzać......byłem przyzwyczajony do 8v gdzie nawet 100ml mi nie ubyło...a w 16v lubi chlapnąć...no nic takie kaprysy alfiniuni

Przejedz się 8V z pedałem w podłodze i staraj się nie wychodzić z przedziału 4 do 6 tysięcy obrotów to zobaczysz że 8V też zje trochę oleju:)

Moja poprzednia 8-ka robiła się głodna powyżej 4krpm, obecnej jeszcze nie miałem okazji tak dobrze poznać.

kupię olej i zobaczę ile wejdzie to napiszę ile zeźarła t.s owska machina.

- - - Updated - - -

weszło 1.2 l coś około do pełnego......pojeżdżę trochę i sprawdzę, więcej do takiego czegoś nie dopuszczę, co 1tyśkm trzeba będzie sprawdzać......byłem przyzwyczajony do 8v gdzie nawet 100ml mi nie ubyło...a w 16v lubi chlapnąć...no nic takie kaprysy alfiniuni
Mnie sie wydaje że przy wymianie oleju nie dolali do końca oliwy po rozgrzaniu silnika, Często tak jest że po wymianie trzeba dolac prawie litr oleju

Filtr ma pojemność około 0,5 litra więc to prawie połowa Twojego ubytku jeśli nie dolali bo odpaleniu.

gdzie jest ten czujnik przez który na czek panelu pali mi się dioda od stanu oleju....

W 16v mamy cztery czujniki od oleju tak???

Amortyzatory
Powrót