• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Olej skrzyni biegów 6MT FPT C635

Okazuje się, że u mnie w dziewiątce również jest skrzynia C365.
Ktoś już rozgryzł jaki będzie najlepszy olej do niej? Myślę o Castrolu Syntrans.

Panowie mam pytanko do tych co wymieniali olej w skrzyni w Julce,gdzie jest korek wlewowy.Jaki olej polecacie,zamiast Tutelli? Wyszukiwarka Millersa pokazuje do Julki skrzyni manualnej MILLERMATIC ATF DCT-DSG,ale w opisie jest że to olej do automatu.

Ostatnia edycja:
Witam

Czy do skrzyni C 635 lejemy tyle oleju ile producent (1,9 litra w 1,6 JTDM) przewidział czy podobnie jak w M32 więcej?
Jak to jest u was?
Jaki olej stosujecie, aby ta skrzynia lżej pracowała?

Ja kazałem zalać mechaniorowi 2.2 litra...

A potem wszystko na skrzyni Bedzie

Panowie czyli dobrym wyborem jeżeli chodzi o olej do C635 będzie Millers Oils EE TRANSMISSION 75w-90, mimo tego że zalecany jest 75W a nie 75W-90?

Zmieniał ktoś olej w C635? Co tam dobrego zalać, warto wspomóc jakimś dodatkiem?

Opcja pierwsza, mam 1L MOTUL GEAR 300 75W-90, zostało mi opakowanie po BMW. Była w planie wymiana oleju w moście ale się nie wydarzyła :D

Także myślę żeby dokupić 2L i wymienić olej w skrzyni, wchodzi 2,8L.

Druga opcja to zakup FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W-80, z tego co się orientuję Fuchs robi dobre olej przekładniowe. A Motul odpale szwagrowi ;)

75W-80 czy 75W-90?

A może MOTUL GEAR 300 75W-90?

Słuchajcie, to ile w końcu ma wejść tego oleju do skrzyni biegów? W sklepie powiedzieli mi, że 1,87 i coś koło tego starałem się wlać.
Ktoś pytał gdzie są korki w skrzyni? Ten do zlania łatwo jest znaleźć, a kolega mechanik zalał olej przez odpowietrznik skrzyni (łatwy dostęp), tylko trzeba było trochę zaczekać bo powoli wchodził.

Ostatnia edycja:
Słuchajcie, to ile w końcu ma wejść tego oleju do skrzyni biegów? W sklepie powiedzieli mi, że 1,87 i coś koło tego starałem się wlać.
Ktoś pytał gdzie są korki w skrzyni? Ten do zlania łatwo jest znaleźć, a kolega mechanik zalał olej przez odpowietrznik skrzyni (łatwy dostęp), tylko trzeba było trochę zaczekać bo powoli wchodził.

Jaki olej wlałeś?

Do C635 wchodzi 1,9L, a do F40 wchodzi 2.8L.

1.7 do skrzyni używanej ,1.87 do skrzyni nowej /suchej/

Wyleci odpowietrznikiem ,najwyżej skrzynia będzie trochę brudna

na EU nie - ten Castrol jednak jest olejem, który w US jest oznaczany jako Castrol BOT 350 M3, który jest rekomendowany tam do skrzyń C635 i jest sprzedawany w butelkach Mopar # 68092630AA do skrzyń C635 montowanych w US w Dodge Dart.

Castrol Syntrans 75W (ma GL-4) ma jednak najlepsze parametry spośród wymienianych w tym wątku: Tutela, Ravenol, Fuchs itp..

Na alledrogo jest:
Castrol Syntrans B 75W oraz Castrol Syntrans FE 75W

Pytanie- o którym oleju jest mowa w tym wątku ? ? ? Bo w pierwszym poście tematu jest ten FE... Tak dla pewności pytam ;)

i co lac ?
tak podumowywując :)
dodatki jakies ew ?

W

i co lac ?
tak podumowywując :)
dodatki jakies ew ?

W

Ja nie podpowiem co lać, ale napiszę że temperatura oleju w tej skrzyni ma zasadnicze znaczenie. Wczoraj uczyłem Córkę parkować - kilka godzin manewrowania po placu. Gdy później wsiadłem za kierownicę wszystkie biegi wchodziły pięknie.

Ja nie podpowiem co lać, ale napiszę że temperatura oleju w tej skrzyni ma zasadnicze znaczenie. Wczoraj uczyłem Córkę parkować - kilka godzin manewrowania po placu. Gdy później wsiadłem za kierownicę wszystkie biegi wchodziły pięknie.

Czyli najpierw rano budzimy córki ,synów itd dajemy alfę do manewrów po parkingu i mamy cieplutkie auto z super działającymi biegami:)

Amortyzatory
Powrót